- Львівські новини ™ Novyny.lviv.ua - http://novyny.lviv.ua -

«Гірхімпром» розробив першочергові заходи для стабілізації ситуації на полігоні у Грибовичах

Posted By Marta On 27.07.2016 @ 11:27 In ПРО УСЕ | No Comments

ТзОВ «Гірхімпром» розробив першочергові заходи стабілізації ситуації на полігоні ТПВ у м. Львові. За словами начальника управління житлового господарства ЛМР Юрія Гольця, проект дасть змогу стабілізувати ситуацію на полігоні та розпочати його рекультивацію.

«Основне завдання – стабілізація схилу, де мав місце обвал вигорілого сміття. Проект передбачає влаштування системи дренажних водопроводів, а саме відведення підземних грунтових вод та тимчасове водовідведення фільтрату з території існуючого полігону. Також буде технологічна карта складування ТПВ, розворотно-відстійний майданчик напівпричепів.

Щодо інших робіт, то влаштовуватиметься так звана підпірна призма, буде облаштована мережа електропостачання, бо мусить бути зовнішнє освітлення, облаштовуватиметься під’їзна автомобільна дорога», – розповів Юрій Голець.

На сьогодні проект перебуває на експертизі у Західному експертно-технічному центрі. «Зараз тривають роботи проектантів разом з експертами. Ми розуміємо, що за такий короткий термін не можливо зробити документ якісний, без помилок, я думаю, що цього тижня ми інтенсивно попрацюємо по експертизі, щоб найближчим часом отримати відповідний експертний звіт», – зазначив Юрій Голець.

Як розповів заступник генерального директора ТзОВ «Гірхімпром» Григорій Гелетій, відповідно до проекту, на полігон звозитиметься збрикетоване сміття, так званий сміттєвий камінь, та вкладатиметься на технологічні карти. «Суть вивозу сміття полягає в тому, щоб забезпечити безпечне зберігання. Щоб це забезпечити – внизу ставиться відповідний екран, відповідні плівки з можливістю відводу фільтрату. Карта унеможливлює проникнення фільтрату у грунт. Потім складається сміття і зверху проводиться рекультивація таким самим «пирогом» шаровим, де робиться відвід дощових вод і сміття там буде у безпечному стані до повного його знешкодження. В результаті гноїння сміття буде утворюватись біогаз, передбачуються заходи по відводу цього газу, який може бути використаний у господарстві. Ця технологічна норма нами запроектована, у відповідності до державних будівельних норм, які сьогодні діють.

Цей рік буде показовий для експлуатації Грибовицького сміттєзвалища. Треба, щоб жителі Грибовичів та Малехова брали активну участь в процесі захоронення сміття. За той час, поки вкладатиметься карта, треба провести рекультивацію тих частин полігону, які вже готові до рекультивації з іншої сторони полігону, де немає вертикальних змін. Тут по завершенні цієї карти проведеться її рекультивація і від Грибовицького сміттєзвалища залишиться тільки покрита рослинністю гора, яка, можливо, даватиме нам електроенергію, яку можна буде використовувати в господарстві», – розповів Григорій Гелетій.

Він також висловив сподівання, що після реалізації цього проекту місцеві громади можуть змінити свою думку щодо облаштування у себе нестихійних сміттєзвалищ. «Вкладання карти брикетами або простим впресованим сміттям, 1 м.куб. якого важитиме 1 тонну, є безпечним захороненням відходів», – наголосив Григорій Гелетій.

Нагадаємо, відповідно до рішення комісії ТБНС, сортуватиме та брикетуватиме відходи ТОВ «Захід Ресурс Плюс». «На момент, поки Львів оголошуватиме інвестиційний конкурс, визначено, що ця компанія буде тимчасово брикетувати його, тобто робити так званий сміттєвий камінь. Мова йде про тимчасове явище, про те, щоб якомога швидше, якісно, краще переробляти сміття в межах міста і мати можливість везти на полігон, на цю сміттєву карту, сміттєвий камінь, а не сміття.

Такий майданчик працюватиме до моменту, коли почне роботу сміттєсортувальний і сміттєпереробний комплекс у місті Львові або за його межами», – зазначив Юрій Голець.

Вартість проекту з першочергових заходів стабілізації – 39,7 млн грн. Розпочати його реалізацію планують у серпні.

Щодо проекту рекультивації полігону, то Львівська міська рада замовила корегування проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. «Це займе 4-6 місяців. Потім комплексна державна будівельна експертиза в Києві і потім, напевно, буде захист на науковій раді. В часі це займе 8-9 місяців», – додав Юрій Голець.


Article printed from Львівські новини ™ Novyny.lviv.ua: http://novyny.lviv.ua

URL to article: http://novyny.lviv.ua/pro-use/hirhimprom-rozrobyv-pershocherhovi-zahody-dlya-stabilizatsiji-sytuatsiji-na-polihoni-u-hrybovychah.html

Copyright © 2011-2017 Львівські новини ™ Novyny.lviv.ua Всі права захищено