Підсумки 2013 року у Львові

23 грудня 2013, 14:04   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Львів у 2013 році був дуже різноманітним. Кожен запам`ятав його «своїм». Було багато спортивних подій, культурних, багато змін в інфраструктурі міста, в галузі освіти, медицини, соціального захисту. Пропонуємо згадати основні події 2013 року у Львові.

Транспорт

• Новий низькопідлоговий трамвай. На День незалежності на маршрут виїхав надсучасний п’ятисекційний трамвай львівського виробництва. Це перший 100% низькопідлоговий трамвай, виготовлений в Україні. Кількість місць для сидіння — 58, максимальна пасажиромісткість трамвая — 250 пасажирів. Пасажири можуть користуватися безкоштовним Wi-Fi.

• Трамваї з Німеччини. Львів продовжує купувати вживані, проте в хорошому технічному стані, трамваї з Німеччини. Цього року трамвайний парк ЛКП «Львівелектротранс» поповнився 5 німецькими трамваями та 13 тролейбусами.

• Снігоприбиральна техніка. Вперше за останні роки у місті закуплена рекордна кількість снігоприбиральної техніки – 37 одиниць (наразі місто отримало тільки 8 одиниць). Серед них – універсальна комбінована прибиральна машина виробництва львівського підприємства «Електронтранс».

Дороги

• Ремонтуємо дороги. За кошти міста відремонтували вул. Січових Стрільців, Горбачевського, Виговського, Пекарську, збудували важливу транспортну розв’язку біля церкви Анни, відремонтували частину вул. Шевченка. У співпраці з ЄБРР – вул. Городоцьку на ділянці від церкви Анни до Магнусу, вул. Бандери – вул. Коперника на ділянці від вул. Чупринки до повороту трамвайної колії (музей «Русалка Дністрова») та розв’язку вул. Вербицького – Чупринки -Бандери. Тривають роботи на вул. Б.Хмельницького на ділянці від пл. Осмомисла до вул. Мулярської та на вул. Замарстинівській на ділянці від вул.  Мулярської до вул. Гайдамацької. Довжина усіх вулиць, які ремонтують у співпраці з ЄБРР, складає близько 3 км.

• Якісне покриття на хідниках. Відремонтували 31,125 тис. кв. м тротуарів. Серед найбільших об’єктів – вул. Патона, 9-31, вул. Городоцька від вул.  Кульпарківської до вул. Народної, вул. Замарстинівська, вул. Торф’яна, вул. Мазепи біля школи №30, вул. Хімічна біля школи №22, вул. Зелена від вул. Кримської до вул. Липова Алея, вул. Самчука від польського консульства до комерційної академії, вул. К.Левицького від вул. Франка до вул. Палія. До ремонту хідників долучались і підприємці. До прикладу, тротуари на вул. Стрийській (біля підземного переходу), вул. Кавалерідзе, вул. Дністерській.

Велодоріжки

• Нові велошляхи. Цього року довжина львівських велодоріжок подвоїлась: станом на кінець року у місті понад 30 км велосипедних шляхів. Цього року були збудовані велодоріжки на вул. Липинського, Стрийській-Науковій, Січових Стрільців. Також їх передбачили під час реконструкції доріг у співпраці з ЄБРР – на вул. Коперника та Городоцькій.

Тепло і водо-інфраструктура

• Ремонтуємо тепломережі. Цього року вдалося заміни близько 22 км трубопроводів теплових мереж. Завершили капітальний ремонт парового котла №8 на ТЕЦ-1 та добудували і ввели в експлуатацію ІІ-й тепловивід від ТЕЦ-1, будівництво якого зупинилося ще в 1993 році. Це дозволило покращити надійність теплопостачання у Сихівському житловому масиві. Усі роботи вдається виконувати завдяки двоставковому тарифу на тепло.

• Замінюємо водомережі. Замінено 6,5 км водопроводів та 19 км каналізаційних мереж. Зокрема, водопровідні мережі замінили на вул. Пекарській, вул. Городоцькій, вул. Стрийській – Науковій, вул. Науковій тощо.

• Нові каналопромивні машини. Для покращення стану міських каналізаційних мереж «Львівводоканал» купив спеціалізовану машину для гідродинамічної промивки колекторів та лабораторію для відеообстеження колекторів. Купили техніку за бюджетні кошти. Вартість обох автомобілів – понад 6 млн. грн. Також у цьому році каналізували 3 вулиці.

Інновації та гранти

• Грант на батарейки. Цього року Львів отримав великий грант від ЄС у рамках програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна для муніципальної програми поводження з відходами електричного та електронного устаткування. За ці кошти закуплять контейнери для збору відпрацьованих батарейок, спеціальні автомобілі для їх транспортування та установку для утилізації ртутних ламп. Сума гранту – 1,2 млн. євро.

• Грант на теплопостачання. Підписано угоду з ЄБРР, відповідно до якої Львів отримав 20 млн євро кредиту та рекордний в Україні грант від Східноєвропейського партнерства по енергоефективності та екології (Е5Р) на 10 млн. євро на покращення енергоефективності системи теплопостачання.

• Грант на енергозбереження. Львів отримав ще один грант від уряду Німеччини у розмірі 5 млн євро на впровадження заходів з енергозбереження. За ці кошти планують виконати роботи з утеплення будинків на Сихові.

• Грант на трамвай на Сихів. У 2014 році планують розпочати роботи з прокладання трамвайної колії до найбільшого спального мікрорайону Львова. Для Сихівського трамваю, окрім кредиту ЄБРР у сумі 6 млн. євро. Німецький уряд передбачив також і грантову допомогу у 5 млн. євро.

Нові інфраструктурні об’єкти

• Арена до Євробаскету-2015. Цьогоріч розпочалися роботи з будівництва багатофункціональної арени на вул. Кульпарківській, 226Г. Багатофункціональна арена зможе прийняти всі ігрові види спорту – від баскетболу до хокею. В лічені години арена трансформуватиметься із спортивної в концертну. Однак перше та основне призначення арени – прийом матчів Чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року. Також її планують використовувати під час Зимової Олімпіади 2022 року.

• Тренувальна база на Сихові. На просп. Червоної Калини до Євробаскету-2015 зведуть тренувальну базу з трьома універсальними майданчиками для спортивних ігор. Після чемпіонату арену, збудовану за кошти держави, використовуватимуть як спортивну школу для молодих львів’ян.

Ліфтове господарство

• Ремонти. Відремонтовано та модернізовано ліфти у 8 будинках – на вул. Пасічній, 70, вул. Величковського, 14, вул. Угорська, 2, вул. Січових Стрільців, 12, вул. Пулюя, 12, вул. Наукова, 53, вул. Хмельницького, 11, пл. Міцкевича, 6/7.

• Диспетчеризація. Диспетчеризували усі 333 ліфти у Франківському районі. У кожному ліфті встановлена кнопка виклику диспетчера і зв’язок здійснюється он-лайн. Усі диспетчеризовані ліфти можна відстежити на комп’ютері у пункті «Львівсвітло». Це економія палива та часу, адже диспетчер оперативно передає інформацію механіку про вид поломки ліфта. Також це мінімізовує крадіжки деталей ліфтів.

Якісна освіта

• Електронна черга в садочках. З жовтня у місті працює електронна черга у ДНЗ. Це дає змогу впорядкувати ситуацію. Програма працює наразі у тестовому режимі, до неї підключені усі садки міста – 98 установ.

• Ремонти в школах і садках. Цього року на ремонтні роботи у закладах освіти міста в бюджеті передбачили майже 23 млн грн. За ці кошти провели різного роду роботи у понад 60 об’єктах.

• Додаткові групи в садочках. Загалом протягом цього року відкрито 12 із запланованих 17 додаткових груп у садочках для понад 300 дітей.

• Львівський Відкритий університет. Відкрито віртуальну установу, яка закладає початок свого існування на базі англомовних курсів найкращих закордонних університетів (Гарвардський, Масачусетський та інші) під назвою edX. Університет розпочав роботу 9 вересня. Створено 4 факультети: фізико-математичний, гуманітарний, хіміко-біологічний, економічний. Заняття є безкоштовними, для участі потрібні лише знання англійської мови та доступ до Інтернету.

• ІТ Олімпіада. У Львові відбулась міська учнівська Олімпіада з інформаційних технологій «Lviv CSIT». Метою проведення Олімпіади було підвищення рівня знань, розвиток умінь та удосконалення навичок школярів у сфері інформаційних технологій. Участь взяли більше 960 школярів, до фіналу пройшло 22.

• Виплати до дня вчителя. Львів чи не єдине місто в Україні, яке має практику щороку до Дня вчителя виплачувати премії педагогам в розмірі до 80%. В інших містах України такі премії становлять 10-30%. Цього року доплати отримали також технічні працівники – у розмірі 50%. Також цього року вперше молоді працівники, які тільки прийшли на роботу в освіту, отримали премію в розмірі 50%. Раніше вони отримували 10%.

• Львівські школи в ТОП. У щорічному рейтингу ТОП 50 шкіл України друге місце посів минулорічний лідер – Львівський фізико-математичний ліцей. 16 випускників цього ліцею набрали вищий бал на ЗНО. При підготовці рейтингу, аналізувались результати зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) у більше, ніж 12 тис загальноосвітніх навчальних закладах. 19 місце посів Львівський УВК ім.В. Симоненко «Школа першого ступеня», 39 місце зайняла Львівська лінгвістична гімназія.

• Результати ЗНО. Львівщина посіла перше місце в Україні, продемонструвавши найкращі результати усередненого рівня знань з усіх предметів – 155.33, третє місце – за результатами всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, четверте місце – за результатами всеукраїнських конкурсів захистів науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Львів’янка набрала 600 балів за ЗНО-2013.

Новації в медицині

• Новації в медицині. З квітня 2013 року у поліклініці на вул.Лемківській, 28 запрацював єдиний кабінет звернення осіб з порушенням слуху по медичну допомогу. Особливість кабінету полягає в тому, що там постійно працює лікар-терапевт та перекладач жестової мови. Нечуючі пацієнти після консультації терапевта скеровуються в супроводі сурдоперекладача до інших спеціалістів та на додаткові медичні обстеження.

• Покращення меддопомоги дітям. У дитячій лікарні відтепер є змога проходити реабілітацію після важкої хвороби. На базі дитячого стаціонару Львівської міської дитячої клінічної лікарні, який має потужну клініко-діагностичну базу та висококваліфікованих спеціалістів різних профілів, відкрито 15 ліжок для відновного лікування. Вперше в місті впроваджені методики відновного лікування новонароджених дітей з використанням сучасної фізіотерапевтичної апаратури.

• Медичні послуги доступніші. Для мешканців центральної частини міста у 2013 році відкрили сучасну амбулаторію сімейної медицини (вул. Рапопорта, 6). Тож тепер фахові лікарі та комфортні умови – до послуг 7 тис мешканців Львова. Від початку року відкрили ще 12 дільниць і 1 амбулаторію сімейної медицини. Тепер 80,1% населення охоплені сімейною медициною. Загалом, у закладах охорони здоров’я Львова відкрито 411 дільниць сімейної медицини та 8 амбулаторій сімейної медицини.

Соціальний захист

• Цікаве дозвілля для одиноких львів’ян. Вже кілька років у Львові діє міський терцентр для одиноких непрацездатних громадян похилого віку. Для покращення дозвілля стареньких цього року було відкрито 2 Центри денно перебування для них: один при храмі Покрови Пресвятої Богородиці, що на вул. Личаківській,175, інший – при Храмі Св. Климента Папи, що на вул. Г.Чупринки, 70. Тут учасники програми перебування можуть провести дозвілля у спілкуванні з ровесниками, стати учасником тематичних лекцій, диспутів, майстер-класів. Також їм демонструють цікаві художні та документальні фільми.

• Виплати воїнам УПА. На початку березня 2013 року міський голова Львова ініціював збільшення доплат до пенсій ветеранам УПА у Львові щомісяця з 500 грн (такою була доплата з 2008 року) до 1 тис. грн. Рада підтримала ініціативу такого збільшення вже з 1 квітня. На обліку у відділах соціального захисту управління соціального захисту Львівської міської ради перебувають більше 374 ветеранів УПА і понад 99 вдів ветеранів УПА та вдів політв’язнів.

Усім дітям – сім’ї

• Діти повинні виховуватись у сім’ях. В Дитячі будинки сімейного типу влаштовують в основному дітей родинних груп. В ДБСТ може одночасно проживати 10 дітей + двоє батьків вихователів. Наразі у Львові є один Дитячий будинок сімейного типу на Сихові. Там знаходиться 10 дітей, з них 8 – діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, і двоє рідних дітей, один з цих рідних дітей – це усиновлена дитина. Незабаром запрацює ще один Дитячий будинок сімейного типу на вул. Тракт Глинянський. Для нього вже закуплено приміщення.

Спорт та дозвілля

• Дитячі та спортивні майданчики. У Львові налічується понад 600 дитячих майданчиків. 307 із них – це сучасні майданчики, які були встановлені у період з 2008 року. Протягом 2013 року заплановано встановити 51 новий майданчик.

• Мережа УДЮМК. Загалом у Львові нараховується 50 дитячих клубів, за 2013 рік відкрито 10 нових гуртків. Відновлюються приміщення 2 Дитячих клубів, які були незадіяними: на вул. І. Франка, 54 – за кошти міського бюджету, на вул. Зустрічна, 1 – силами активної громади мікрорайону. Гуртки у цих клубах розпочнуть діяльність з початку 2014 року. Цього року УДЮМКи міста об’єднались під назвою «Дитячі клуби Львова».

• Ярмарок спорту. Захід відвідало понад 15 тис львів’ян. Ярмарок відбувся вчетверте. Впродовж 3-х днів на території спорткомплексу «Динамо» проходило справжнє спортивне свято. До події готувались усі спортивні напрямки міста, а це – понад 60 спортивних федерацій. Відвідувачам щороку представляють близько 60 видів спорту на будь-який смак, для жінок та чоловіків, для дорослих та зовсім юних: бойові мистецтва, ігрові види спорту, силові види, танці, зимові види, водні види, екстремальні та молодіжні види, оздоровчі програми.

Історична спадщина

• Реставрація балконів та вікон. Львів продовжує співпрацю з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). За спільного фінансування з мешканцями в історичній частині міста цього року відреставровано 11 балконів, 151 вікно, 31 брама. Також GIZ долучилося до реставраційних робіт будівлі школи №62.

• Личаківський цвинтар. У співпраці з Міністерством культури Польщі відреставровано 5 надгробків на Личаківському цвинтарі. Усі роботи фінансувала польська сторона. За кошти музею відреставрована кам’яна кована огорожа, впорядковано газони, встановлено велостоянку, відремонтовано вхідну браму зі сторони вул.Черемшини, впорядковано майданчики біля важливих поховань. На це використано близько 300 тис грн. Цьогоріч кількість відвідувачів музею-заповідника зросла на 30%.

• Вірменський собор. Цього року відкрили унікальний дерев’яний вівтар у Вірменському дворику. Його реставрація тривала понад 2 роки, роботи виконували львівські та польські майстри. Також продовжувались роботи з реставрації розписів Яна Розена.

Громадські ініціативи

• Мешканці Львова активно долучаються до життєдіяльності міста. Громадська ініціатива «Дайте пройти» цього року організувала збір коштів для встановлення стовпців для обмеження паркування на тротуарах. За зібрані львів’янами 25 тис грн. встановили 142 стовпці на 5 вулицях у центральній частині міста.

• Львівські підприємці також долучаються до благоустрою міста. ТРК «Люкс» у серпні встановила кругові лавочки та клумби на площі Галицькій, відповідно до проекту громадського активіста, архітектора Олександра Шутюка.

• У місті діє майданчик урбан-руху lypneva.com. Громадські активісти обговорюють та реалізують проекти у сфері містобудування, історичного середовища, громадського простору, сталого розвитку та транспорту.

Туризм

• Збільшення кількості гостей міста. Львів очолив рейтинг Топ-10 міст Європи, які варто відвідати. За багатьма підрахунками протягом 2013 року Львів має відвідати близько 1,9 млн. гостей.

Промоція міста

• Дні Львова у інших містах. Цього року місто презентувало себе на Днях Львова у Сумах (19 – 22 квітня), у Полтаві (30 серпня – 2 вересня), у Києві (19 – 22 вересня), у Грузії (7 – 8 червня). У кожному з заходів в середньому брало участь 15-30 тис відвідувачів.

• Ніч у Львові. Фестиваль відбувається двічі на рік – у липні та листопаді. Вже відбулось 5 фестивалів. У липні цього року захід відвідало 12 тис. осіб, а у листопаді – понад 13 тис. осіб. За весь час проведення фестивалю його відвідало близько 55 тис. осіб. Організатори «Ніч у Львові» зробили можливим купівлю квитків через Інтернет.

Культура

• Новий Дідух на новому місці – на пл. Яворського. Cвяткування Різдва розпочалось традиційним встановленням нового дизайнерського Дідуха – за проектом Галини Шевчук, а маленькі 100 снопиків зв’язала сім’я Коцюків. Висота Дідуха – 4,40 м. Біля Дідуха у казані всі разом замішали різдвяну кутю, яку готував Музей Ідей для потребуючих.

• Львів – місто літератури. Управління культури Львівської міськради, Форум видавців і Національний університет імені Івана Франка планують подати заявку в ЮНЕСКО. Цей статус надається на тривалий час і кожні два роки комісія з ЮНЕСКО приїжджає і перевіряє, чи місто відповідає вимогам міста літератури.

• Бібліотека на районі. Провести літо цікаво і з користю мешканцям запропонували публічні бібліотеки Львова. Акція «Зроби собі цікаво!»: міські бібліотеки виходять на подвір’я і запрошують усіх охочих долучатися до читань просто неба, театралізованих дійств та майстер-класів.

• Святкування на районі. Народний дім на Збоїщах провів багато цікавих акції – святкування Великодня, проведення показів фільмів. На Левандівці святкували День незалежності – «На Повітряній більше повітря» – 130 учасників аматорських колективів з Бреста і Любліна. Так завершився спільний проект трьох країн (Україна, Білорусія, Польща), що тривав півроку.

• Відкриття філії музичної школи. В мікрорайоні Левандівки відкрилася філія дитячої музичної школи №1 ім.А.Кос-Анатольського у приміщенні СШ №65.

• Музична школа №5 в Іспанії. Львівський дитячий духовий оркестр переміг на фестивалі в Іспанії, де проходив XIV Міжнародний фестиваль духових оркестрів. Львівський оркестр здобув перемогу у декількох номінаціях. У склад духового оркестру «Львівські фанфари» музичної школи №5 входять діти віком 9-14 років. Також оркестр отримав запрошення стати членом міжнародної асоціації маршируючих духових оркестрів.

• Проект Україна-Польща-Білорусь «Ближче до себе». Партнерами у проекті були народні доми та муніципалітети міст Львова, Любліна та Бреста. Метою проекту була співпраця, обмін інформацією і досвідом, поширення «добрих практик» між народними домами українського, польського і білоруського міст.

• Фестиваль партнерства. 14-15 вересня у Львові пройшов польсько-український «Фестиваль Партнерства». Своє культурне життя презентували польські міста: Вроцлав, Краків, Лодзь, Люблін, Перемишль, а також Вармінсько-Мазурське, Малопольське, Люблінське, Підкарпатське та Сілезьке воєводства.

• Краківський вікенд у Львові. Львів відзначив 80-ліття визначного композитора, диригента Кшиштофа Пендерецького. Маестро виступив не тільки як автор, а й в ролі диригента.

Важливі події року

• Відкриття нових корпусів УКУ. 3 вересня цього року на території університетського містечка Українського католицького університету (вул. Стрийська, 29) освятили новий академічний корпус. Це друга будівля комплексу, яку відкрили після Колегіуму ім. Патріарха Йосифа Сліпого. У новому будинку навчаються студенти-історики, учасники програм Інститут лідерства та управління, Львівської бізнес-школи та Школи біоетики.

• Олімпіада 2022. Львів подав заявку на право проведення Зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор 2022 року в Україні. Процедура підписання документа відбулася 5 листопада на засіданні XXVIII Асамблеї Національного олімпійського комітету в Києві.

• Медіафорум. У травні на стадіоні «Арена Львів» відбувся Перший Львівський медіафорум. Протягом 3 днів на Форумі побували 450 учасників, а загалом форум тривав понад 23 години. Відбулось 17 доповідей, 7 лекцій, 5 дискусій, 5 майстер-класів, було 47 спікерів та понад 450 учасників. Також під час Форуму вручили 1 премію імені Олександра Кривенка і 3 запрошення на Львівський медіафорум 2014 року.

• Рік віри. У жовтні на площі перед Львівським театром опери та балету ім. С. Крушельницької відбувся урочистий захід «Світло віри» з нагоди завершення Року віри у Львівській архиєпархії. Щоб спільною молитвою урочисто завершити Рік віри, на центральній площі міста зібралося майже 5 тис львів’ян. У рамках заходу «Світло віри» також відбувся конкурс дитячих малюнків та культурно-мистецька програма.

• Євромайдан. Наприкінці листопада тисячі людей вийшли у Львові на майдан, перед пам’ятником Шевченка, щоб висловити свою позицію щодо євроінтеграції України. Щодня кілька десятків тисяч людей від найпершого дня стояли на майдані цілодобово, щодня люди їхали до Києва.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини