“На межі тисячоліть” у Шевченківському гаю

13 серпня 2013, 16:39   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Відверті вірші про наболіле і дзвінка українська пісня лунали ледь не на весь Львів минулої неділі із самого серця Шевченківського гаю. Фестиваль «На межі тисячоліть» зібрав тут козаків з оселедцями і дівчат у вишиванках, ковалів і лучників, співаків, танцюристів і поетів, охочих взяти участь у справжніх лицарських боях і просто небайдужих до смачного козацького кулішу. А ще усіх тих, кому цього погожого недільного дня закортіло побути на свіжому повітрі і відчути атмосферу справжньої української забави.

Фестиваль «На межі тисячоліть» тривав два дні, а провести його вирішили, щоб привернути увагу українців до унікальних пам’яток української архітектури, свідків трагічних і кумедних сторінок української історії. Бо навіть відвідувачі Музею народної архітектури і побуту мали змогу переконатися у аварійному стані не просто музейних експонатів – усього того, що колись було життям наших предків і передає дух тієї епохи. Темою ж цьогорічного фестивалю став Підгорецький замок – пам’ятка української архітектури, що була зведена у стилі Ренесансу на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Перше, що бачили гості замку із часів його зведення – напис латиною «Вінець ратних трудів – перемога, перемога – тріумф, тріумф – відпочинок», що красувався при в’їзді.

Відновленню слави оповитого легендами замку і багатьох інших пам’яток української історії і архітектури мало чим допоможуть нарікання на відсутність спонсорів, а от капелька любові до історії і сьогодення рідного народу може творити дива. Поміж піснями і забавами гості фестивалю мали змогу ознайомитися із найсерйознішими сторонами життя українців кількасот років тому і краще зрозуміти своїх предків.

Не обійшлося цьогоріч й без курйозів: під час виступу гурту «Тріотоніка» раптом обірвалася музика. Та дівчата-солістки, недовго думаючи, зійшли зі сцени і разом з усіма глядачами завели «Червону руту». І Співоче поле у «Шевченківському гаю» наповнилося живою українською піснею.

Марія Хорунжа

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини