У серпні пройде кінофестиваль Wiz-Art

27 липня 2016, 12:59   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

9 Львівський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art 4 дні, 22 покази, 7 освітніх подій, запальні вечірки та спеціальні події. Локації фестивалю: Львівський палац мистецтв, кінотеатр Коперник, дворик Ратуші.

«Коли довкола тьма і світ божеволіє, хочеться вірити, що світло є. Ти можеш не знати про нього, але навіть у моменти найбільшого відчаю світло народжується. Проблеми переростають у досвід, конфлікти у мудрість, труднощі у можливості. Наша цьогорічна програма, окрім сотні історій та експериментів з історіями, – це роботи, які крокують в ногу з часом і вишуковують больові моменти історії людства тут і зараз, аби пройти через очищення усвідомленням, очищення обговоренням», – коментує директорка фестивалю Ольга Райтер.

«Також цього року у вересні виповнюється 120 років з дня першого кінопоказу у Львові. Наш цьогорічний слоган фестивалю – НАРОДЖЕННЯ СВІТЛА – зокрема присвячується і цій епохальній події. Це емоційний референс до самої суті фільму – магічний промінь світла, який понад сотню років тому випустили у світ брати Люм’єри», – додає Ольга Райтер.

Офіційне відкриття фестивалю відбудеться 4 серпня у Львівській обласній філармонії. Глядачі зможуть подивитись підбірку коротких метрів – фестивальних хітів, та насолодитись аудіовізуальним перформансом MANU.

Цього року у міжнародному короткометражному конкурсі візьмуть участь 15 фільмів з усього світу: з Франції, Німеччини, Палестини, Ірландії, Греції, Данії, Австралії, Норвегії, Індії, Канади, Азербайджану, Росії, Польщі. Вони змагатимуться за головний приз фестивалю — гран-прі, а також за призи в трьох номінаціях — краща режисура, кращий сценарій та краща операторська робота.

Визначатиме найкращі короткометражні фільми міжнародне журі фестивалю у складі трьох режисерів: Віллі Ганс (Німеччина), Ґжеґож Дембовскі (Польща) та Дарія Бадьйор (Україна).

У національному конкурсі змагатиметься 8 українських стрічок , серед них ЗГУЩЬОНКА, ігрова короткометражка Катерини Горностай, фільм СИН Філіпа Сотниченка, який брав участь у престижному кінофестивалі у Клермон-Феррані (Франція), переможець національного конкурсу Одеського кінофестивалю 2015 ЧОЛОВІЧА РОБОТА Марини Степанської, а також учасник програми Berlinale Generation 14+ фільм БЕЗ ТЕБЕ SENSIZ Нарімана Алієва.

Надзвичайно насичений є блок позаконкурсних показів – міжнародні підбірки БЕЗДУХОВНА КАЛАМУТЬ, ДОРОГА ДОДОМУ та НОВІ ПОЧАТКИ, НОВІ КІНЦІ, а також українська програма сміливих коротких метрів ПЛАЧТЕ, АЛЕ ЗНІМАЙТЕ.

Особливо актуальним є блок спеціальних показів. Зокрема підбірка коротких фільмів #ЯНеБоюсьСказати, присвячена потужному фейсбук-флешмобу, спрямованому проти насильства, екологічний показ Із широко розплющеними очима, показ фільмів, створених незалежними львівськими режисерами MADE IN LVIV, підбірка з трьох фільмів Нарімана Алієва КРИМСЬКІ ІСТОРІЇ, експериментальні короткі метри ExperiMENTAL is Mental та партнерський показ фестивалю Vienna Independent Shorts.

Щорічний Wiz-Art Lab — освітній блок фестивалю — цього року закцентує увагу на особистих зустрічах з режисерами. Володар минулорічного Гран-Прі Wiz-Art, німецький режисер Віллі Ганс, польський режисер Ґжеґож Дембовскі, латвійська легендарна режисерка Лайла Пакалніня, німецько-австрійський режисер Тім Ельріх та канадійський режисер Ерве Дюмер проведуть зустрічі у форматі Q&A.

5 серпня у рамках фестивалю відбудеться дві важливі події – дискусія Культурна критика в епоху нових медіа та круглий стіл за участю російських режисерів Співпраця у сфері незалежного кіно.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини