Третій тиждень «Єврейських днів у Ратуші»: театр і література міжвоєнного Львова

25 липня 2016, 15:33   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

У Львові триває просвітницький проект “Єврейські дні у Ратуші”, в межах якого львів’ян та гостей міста запрошують на відкриті лекції та дискусії, об’єднані спільною темою “Спільноти, середовища та держави у спірних містах ХХ століття”. Цього тижня спікери проекту говоритимуть про театр та літературу міжвоєнного періоду.

У вівторок, 26 липня, професорка Мейгіл Фавлер зі Стетсонського університету прочитає лекцію “Візит за лаштунки”, під час якої детально розгляне український, єврейський і радянський театр в 1920-30-і рр. Цей період вважають часом радикальних змін в Радянській Україні, а ще називають роками великого мистецтва, особливо якщо говорити про мистецтво, яке було не російськомовним. Їдише – і українськомовний театри процвітали. Власне, таке цікаве співіснування наштовхує нас на питання про національні культури в багатоетнічному просторі.

Чи культура об’єднує групи, а чи навпаки – розділяє їх? Чи існувала єдина радянська культура? І чим був національний театр: скарбницею мови, практикою чи аудиторією? Відповіді на ці питання почуємо під час лекції Мейгіл Фавлер.

А вже у четвер, 28 липня, відбудеться лекція літературознавців Данила Ільницького та Віктора Мартинюка “Після неминучого: Уявна мапа літературного Львова (±1939)”. Однойменний проект дослідники уже два роки втілюють у Центрі міської історії.

Рік 1939-й став поворотним в історії Львова і в житті його мешканців. Придивляючись до цих змін, можемо говорити як про унікальність досвідів, так і про спільність доль – у масштабі індивідуальному чи локальних спільнот, середовищ та груп. Однією з таких груп були письменники, чия роль з огляду на фах (чи то покликання) полягає власне у перенесенні індивідуального досвіду на рівень соціальної пам’яті. Різні письменники, що опинились під ту пору у Львові, згодом поверталися думкою до подій 1939-го, перебуваючи в різних літературах, подеколи розділених залізною завісою.

Як знайти точки дотику у багатоголоссі пам’ятей, залишаючись уважним до індивідуальності кожного з голосів? – відповідь на це запитання шукають автори проекту “Уявна мапа літературного Львова (±1939 р.)”.

Усі лекції відбуваються у приміщенні ресторану “Ратуша” (пл. Ринок, 1). Початок зустрічей – о 19:00. Забезпечено синхронний переклад на українську та англійську мови. Вхід – вільний.

Головним організатором просвітницького проекту «Єврейські дні у Ратуші: Спільноти, середовища та держави у спірних містах ХХ століття» є Центр міської історії. Проект втілюється за підтримки управління культури Львівської міської ради та Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є». Ця програма є продовженням минулорічної ініціативи «Єврейські дні у Ратуші: спільна спадщина та відповідальність», фокусом якої були питання спадщини, історії міста та діалогу у суспільстві. «Єврейські дні» є публічною програмою для широкої громадськості і пов’язані з двома проектами Центру міської історії: літньою школою про єврейську історію і багатокультурне минуле, яка триває з 2010 року та ініціативою «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина та відповідальність» (у партнерстві з ЛМР та Німецьким товариством міжнародної співпраці GIZ).

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини