На комісії ТБ і НС прийняли рішення про облаштування тимчасового пункту перевантаження сміття

22 липня 2016, 14:23   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Сьогодні, 22 липня, під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про облаштування тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» за адресою: Центральний проїзд м. Львова. Таке рішення прийняли з метою тимчасового вирішення проблеми поводження зі сміттям у місті.

«Сьогодні проводимо позапланову комісію ТБ і НС з одним питанням – про вирішення питання можливості облаштування ТОВ «Захід Ресурс Плюс» тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» на території Центральний проїзд м. Львова», – зазначив Віктор Іваніцький, начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР.

«Ця перевантажувальна станція дуже потрібна місту», – додав Тарас Стефанишин, директор ЛКП «Львівспецкомунтранс».

При облаштуванні пункту перевантаження сміття дотримані екологічні вимоги: він розташований за 1 км від житлових будинків, у закритому приміщенні, з бетонною підлогою. Є змога щоденно перевантажувати 600 тонн відходів. На сьогодні уже завезли розрівнював і прес. Зі серпня працюватиме прес, а впродовж місяця змонтують лінію. Також планують встановити мобільні вагові комплекси і дизбар’єр для того, щоб відмивати колеса машин, які перевозитимуть сміття.

«Всі потоки ТПВ, які утворюються на території міста Львова, повинні бути сконцентровані в одному напрямку з метою контролю. Тому компанією була підібрана площадка, яка знаходиться у межах санітарної зони. А санітарна зона для таких об’єктів – 100 м від житлової забудови. Дана площадка знаходиться на відстані понад 1 км від житлової забудови, в промисловій зоні міста, тобто санітарні норми всі дотримані. На території компанією орендоване виробниче приміщення площею 6 тис кв м з наступним розширенням до 10 тис кв м. Тобто, всі технологічні вимоги, щоб здійснювати перевантаження відходів, є. На цій станції щоденно можна перевантажувати 600 тонн відходів. На першому етапі це буде перевантаження із сміттєвозів, які приходять, у великовантажні автомобілі для вивезення. На сьогодні ми вже завезли на цю площадку розрівнювач кульків і прес, який може пресувати відходи. Почнеться робота по його встановленню, щоб відходи були тюковані, бо тоді вони мають набагато менший об’єм. Ми розглядаємо спільно із «Гірхімпромом» питання стабілізації полігону саме тюками, які будуть спресовані і будуть викладатись у вигляді цегли, щоб можна було стримати дальші процеси. Вони спресовані, у них вже нема ні фільтрату, нічого шкідливого. Паралельно ми підібрали декілька сортувальних ліній, які будуть давати можливість зменшити кількість відходів, щоб можна було їх оптимізувати. Проведені переговори, щоб частину легкої фракції вивозити з міста на спалювання у цементні печі. Також ми почали готувати концепцію створення сміттєпереробного заводу, який би мінімізував відходи, щоб у кінцевому підсумку у межах міста залишалось порядка 20% відходів, які можна використати для рекультивації полігону.

На сьогодні приміщення повністю вичищені, ми експериментально попробували вже декілька автомобілів вивантажити з пандусом, з навантажувачами. Прес почне працювати після 1 числа. По лініях ми теж провели переговори, домовленості є, змонтувати їх зможемо протягом місяця-півтора.

Всі автомобілі, які в порядку експерименту заходили на територію, супроводжувалися громадськістю. Ми їх запрошували, щоб вони подивились саме приміщення. Громадськість була присутня при тому, як відбувається розвантаження і завантаження. Це відбувається протягом 15-20 хв і вивозиться. Про жодне спалювання сміття на території мова не йде. Все знаходиться на території закритого приміщення. Підлога повністю бетонна. Ми говоримо про тимчасове вирішення проблеми для міста», – розповів Іван Олексієвець, керівник проекту «Чисте місто».

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини