У Львові вперше утепляють фасад будинку ОСББ завдяки кредитним коштам

19 липня 2016, 17:14   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Впровадження енергоефективних заходів у будинках стає простішим. 12 липня львівське ОСББ «Берегиня», що на вул. Кульпарківській, 158-б, уклало перший кредитний договір із банком на суму 1,35 млн грн. на проведення теплоізоляції зовнішніх стін багатоповерхівки та вже розпочало відповідні роботи. Після їх завершення, ОСББ отримає відшкодування з міського та державного бюджетів у розмірі 30 та 40% відповідно, що загалом може перевищити 650 тис. грн.

Як розповідають у відділі супроводу ОСББ Львівської міської ради, торік ОСББ «Берегиня» уже брало кредит на енергоефективні заходи в цьому будинку на суму 143 тис. грн, який використало на заміну вікон на енергоощадні та встановлення лічильника на теплову енергію. Відтак, утеплення фасаду стане ще одним кроком до досягнення комплексної енергомодернізації.

«ОСББ «Берегиня» працює всього рік. За цей час, скориставшись двома кредитами, ми змінили лічильник на тепло, замінили 30 вікон на енергоощадні, модернізували освітлення в під’їздах, – розповідає голова ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян. – Із взятих 143 тис. грн міська і державна програми відшкодували нам 105,3 тис. грн. Тобто загалом ми повинні були оплатити всього 37,7 тис. грн. Економія відчутна вже зараз. Якщо рік тому ми платили за світло загального користування 700-800 грн, то зараз платимо 150-200 грн, і це притому, що тепер світло в під’їздах горить постійно. За теплоенергію ми також очікуємо на суттєву економію – до 45%».

Експерти підкреслюють: енергозбереження в одному помешканні не дасть відчутного ефекту. Лише енергомодернізація цілого будинку здатна забезпечити суттєву економію. «Якщо мешканець впроваджує такі заходи лише у своїй квартирі, то взимку можна зекономити до 10%. Якщо ж будинок впроваджує такі заходи як єдиний майновий комплекс, шляхом модернізації системи опалення, утеплення фасаду тощо, то економія становитиме близько 50-60%», – зазначає регіональний консультант проекту МФК «Енергоефективність у житловому секторі» у Львівській області Галина Когут.

Нагадаємо, що на початку минулого року Львівська міська рада затвердила міську програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ та ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, на 2015-2020 рр. «Теплий дім». Нею передбачено повернення до 30% вартості тіла кредиту, але не більше 400 тис. грн, отриманих ОСББ у банках. Йдеться про такі заходи як модернізація та утеплення стін фасаду, реконструкція та ремонт покрівель, ремонт і модернізація мереж та обладнання в будинку тощо. Відшкодування з міського бюджету відбувається після завершення виконання робіт. Окрім того, діє також державна Програма кредитування, за якою передбачено компенсацію в розмірі понад 40% від вартості обладнання та матеріалів, які були використані на енергоефективні заходи.

Так, упродовж майже 1,5 року міською програмою скористалися 4 ЖБК та 12 ОСББ Львова, які утеплили власні домівки, завдяки залученим кредитним коштам. Вони провели заміну вхідних дверей та вікон на сходових клітинах, оновили та утеплили мережі теплопостачання, модернізували системи загальнобудинкового освітлення.

«Наша країна переживає дуже нелегкі часи. І одна з найбільших проблем – це питання різкого підвищення тарифів без відповідного зростання доходів населення, – пояснює керівник департаменту «Адміністрація міського голови» Олександр Кобзарев. – Минулого тижня міська рада за ініціативи міського голови та підтримки найбільших фракцій прийняли звернення, яке засуджує таке різке підвищення тарифів. Сьогодні триває політичний діалог з цього питання, але це лише часткове вирішення проблеми. У середньому в Україні на 1 кв м житла витрачається до 5 разів більше ресурсів, ніж в аналогічних будинках у Західній Європі. Вирішити цю ситуацію можна лише через збільшення ефективності наших будинків. Ініціатива тут, звичайно, має бути на боці мешканців, ОСББ. Плече їм підставляють міжнародні та громадські організації, банки, державні програми, у тому числі – і міська програма «Теплий дім», яка дозволяє компенсувати 30% від тіла кредиту, витраченого на енергозбереження. Цьогоріч у бюджеті передбачено 3 млн грн на виплату відшкодувань, з яких витрачено поки менше мільйона. Наступного року ми плануємо серйозно розширити цю практику, адже маємо намір передбачити вже 10 млн грн. Ми вважаємо, що місто має допомогти відповідальним мешканцям, зокрема ОСББ, адже вони беруть на себе відповідальність за управління цілим будинком, працюють, щоб жити краще. Енергоощадні заходи – це економія коштів для мешканців, зменшення енергозалежності для держави, і до того ж – збільшення вартості житла через підвищення його якості».

Відзначимо, що станом на 1 липня у Львові є 832 ОСББ, кількість яких впродовж кількох останніх місяців невпинно зростає. Так, лише за червень об’єднання співвласників створили 127 будинків.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини