Винниківське озеро – поки єдине у Львові, яке має офіційний дозвіл на проведення купального сезону

19 липня 2016, 14:47   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

1 липня було заявлено про відкриття купального сезону на базі відпочинку «Винниківське озеро», проте через погодні умови відкриття озера відтермінували. Поки це єдиний водний об’єкт, де організовано масовий відпочинок людей на воді. Озеро відповідає усім вимогам безпеки людей: дотримані санітарні норми, належно облаштований пляж, є рятувальні служби і медпункт.

Ситуація з безпекою на воді, на жаль, є проблемною, особливо влітку. Аналіз випадків загибелі на воді свідчить, що основними причинами загибелі людей є купання у нетверезому стані, порушення правил поведінки під час перебування на воді, купання у невідведених для цього місцях та відсутність належного догляду за дітьми. Так, з початку року на водоймах Львівщини загинуло уже 26 людей, тоді як у 2015 році на водоймах Львівщини загинуло 33 людини, з яких 3 дітей.

«На даний момент на обліку Львівської міської ради знаходиться 136 водних об’єктів, це враховуючи технічні, пожежні і т. д. водойми, але готові до купального сезону, на жаль, лише одне – «Винниківське озеро». В стадії завершення – два озера у Брюховичах: орієнтовно до 1 серпня вони повинні завершити свою підготовку і підписати паспорт пляжу. Інші водойми через різні причини до купального сезону не готуються. Позитив у тому, що на даний час обходимося без потерпілих. У аналогічному періоді 2015 року уже було два загиблих», – розповів Віктор Іваніцький, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР.

«База відпочинку «Винниківске озеро» має усі необхідні дозвільні документи на проведення купального сезону у 2016 році: підписаний акт обстеження акваторії дна озера, є паспорт пляжу. Працюють штатний рятувальний пост,є охоронці, медичний пункт, так як база працює у гарячу пору року, і відповідно, звертаються люди, які мають сонячні, теплові удари, слабкість, тиск і т. д. Є гучномовне сповіщення і спостереження, людей постійно попереджують, де можна, а де не можна купатися. Влітку на озері Санепідслужба регулярно проводить планові забори води для аналізу.

На базі відпочинку для дітей є відведені ігрові зони: дитячі батути, надувні гірки, майданчики для волейбольної гри, для пляжного футболу. Що важливо, риболовлю ми не дозволяємо, оскільки закидання снастей може заважати тим, хто купається», – зазначив Роман Таратула, директор бази відпочинку «Винниківське озеро».

На Винниківському озері впродовж трьох років нещасних випадків не траплялось. Проте відпочивальників і надалі просять бути обережними, особливо це стосується батьків, які відпочивають з маленькими дітьми, та людей, які вживали алкогольні напої.

На інших водних об’єктах (у тому числі декоративних, пожежних, технічних і відстійниках), через поширенні їх екологічні проблеми – замулення, заростання водного дзеркала, ерозійні процеси у прибережній зоні, відсутність прибережної захисної смуги, підтоплення прилеглої території та засмічення як самої водойми, так і прилеглих до неї територій, поганий технічний стан споруд та через перевищенням концентрації забруднювальних речовин у воді – відпочинок заборонений. І на таких об’єктах, які не підготовлені для масового відпочинку мешканців і в яких заборонено купатися, мають бути встановлені попереджувальні інформаційні щити з вказівниками про заборону купання.

Нагадаємо, за статистикою, впродовж 2011 року на водних об’єктах Львівської області загинуло 104 особи, з них – 9 дітей; у 2012 році – 99 осіб, з них 17 дітей. У 2013 році у Львівській області загинуло 94 особи, з них 13 дітей. У 2014 році – 102 особи, з них 7 дітей. У 2015 році – 33 особи, з них 3 дітей.

На водних об’єктах міста Львова загинуло: 2009 рік – 4 людини, 2010 та 2011 р. р. – по 5 людей, 2012 рік – 2 людини; 2013 рік – 2 особи; 2014 рік – 2 людини; 2015 рік – 2 особи.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини