«Львів дальше перебуває у сміттєвій блокаді», – А.Садовий

21 червня 2016, 15:19   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував ситуацію щодо вивезення сміття зі Львова. Мер зазначив, що вже кілька днів сміття вивозять частково в Київ. Але цієї ночі була спроба блокувати майданчик на вул. Городоцькій, де сміття перевантажують з малих у великі машини. Також науковці корегують проект рекультивації Грибовицького полігону ТПВ. Ймовірно, що роботи можна буде розпочати ще цього року.

«На вул. Городоцькій відбувається перевантаження сміття. Ми зараз возимо сміття до Києва. Львів дальше перебуває у сміттєвій блокаді. Нам блокують вивезення сміття на полігони, які є в межах області, а їх є більше 600, нам заблокували вивезення сміття в Луцьк, Житомир. Дякую пану Кличку, громаді Києва, яка протягнула руку допомоги. Тиск триває, але ті цілі, які були поставлені – завалити Львів сміттям – вони не вдались. Львів прибирається, хоча є складності. Близько 8% контейнерних майданчиків не ідеально прибираються. Якщо, наприклад, на ранок не встигли вивезти сміття, то вивозять до кінця дня. Оперативний штаб працює у цілодобовому режимі. Два рази на день збирається інформація – зранку і ввечері, перевізники працюють у посиленому режимі. Хочу подякувати усім перевізникам. Для них це звичайно є надзвичайна ситуація. Ніхто в страшному сні не міг собі подумати, що в українській державі мільйонне місто може опинитись у такій блокаді зі сторони держави.

Співпраця між банком, між міністерством у нормальному режимі. Ми є великі оптимісти. Орієнтуємось, що на кінець цього року певні об’єми робіт можна буде почати. Ми почнемо їх, в тому числі, з коштів місцевого бюджету. Мова йде в першу чергу про рекультивацію існуючого полігону. Зараз робоча група, кудли входять представники 3 інститутів, базовий інститут Гірхімпром робить коригування проекту. Найближчим часом цей відкоригований проект рекультивації буде представлений для громадськості, для обговорення. Важливо, щоб це робилось максимально публічно.

Анкету ми надіслали і відправили в Мінрегіонбуд, тут проблем нема, я в п’ятницю підписав документи.

Так, ми возимо сміття до Києва. Насправді, це для нас складно, бо це велика віддаль, але чистота в місті не підлягає жодним дискусіям. Така пропозиція поступила від Києва. Вони приймають наше сміття, в них зараз не завантажені їхні потужності. Вони частину сміття збираються спалювати. Це їхнє право, ми їх розуміємо, що є різні варіанти.

Хоча по полігонах їм також треба дуже багато попрацювати. Думаю, що ситуація з підпалом у Львові дуже сильно стряхнула всі міста у нашій державі. В будь-яку секунду таку ситуацію можна створити для будь-якого міста нашої держави. В нас є 6400 полігонів в Україні. Фактично, всі вони у дуже складній ситуації. Держава ніколи на це уваги не звертала. Якщо говорити про питання сміття, думаю, дуже великі суми держава повинна знаходити, а держава стоїть збоку і спостерігає, як міста будуть справлятись. З політичної точки зору також це використовується як метод тиску. Це життя.

Невеликий об’єм сміття ми також розміщуємо на полігонах у Львівській області. Це буквально 2-3 полігони. Не буду озвучувати, бо одразу йдуть блокування. Також вночі пробували блокувати вивіз сміття до Києва. Розумію, що хтось взяв підряд – завалити місто. Це не виходить, то люди йдуть на крайні методи.

Жодних змін тарифів для населення не планується і не обговорюємо.

Знаю, що критична ситуація з ТПВ у Жовківському районі, у Городоцькому, Кам’янко-Бузькому, Пустомитівському. Дуже багато мешканців просто сміття привозять і складають на львівській майданчики. Я би хотів, щоб обласна влада включалась. Якщо в області 600 полігонів, то кожен полігон міг би по 1-2 машини приймати. Проблем жодних нема. Ми ж даємо зобов’язання, що ми потім такий самий об’єм ТПВ готові забрати для нашого нового полігону, бо це нам буде потрібно», – розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини