Сергій Кіраль: «Жодних публічних заяв про те, що вже визначена ділянка під сміттєпереробний завод, немає і не буде без громади»

17 червня 2016, 19:45   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Як повідомив під час брифінгу радник міського голови з питань інвестицій та народний депутат Сергій Кіраль, жодних рішень щодо вибору ділянки під сміттєпереробний завод без відповідних перемовин з місцевими громадами прийнято не буде. Станом на зараз, жодної погодженої ділянки немає – є лише низка можливих варіантів, які опрацьовують фахівці.

«Сьогодні Тростянецька народна громада проводила своє засідання, і я мав можливість виступити на ньому, – зазначає Сергій Кіраль. – Моє головне завдання і як народного депутата, і як радника міського голови з інвестицій було все-таки спробувати переконати та заспокоїти мешканців, що є непросто, коли вирують емоції та громада наелектризована. Люди переживають, вони налякані, і головне, чого вони бояться, – це те, що хтось без їхнього відома вже прийняв якесь рішення. Це вже політична гра, це все комусь вигідно. Відбуваються політичні спекуляції, адже жодних публічних заяв про те, що вже визначена земельна ділянка, що вона погоджена і затверджена кимось без рішення громади і без переговорів, немає і не може бути без громади. Зараз головне заспокоїти людей, а далі будемо дивитися: чи захочуть вони говорити про співпрацю з містом у рамках інвестиційного проекту, чи ні. Я ознайомив людей з інформацією про наші напрацювання. Вони вперше почули, що є такий Європейський інвестиційний банк, що є напрацьовані попередні проекти, що йдеться не про сміттєзвалище чи другі Грибовичі, а про сучасний комплекс із переробки ТПВ, що остаточне рішення буде приймати сама громада, що до цього будуть залучені фахівці як Банку, та і з Гірхімпрому та Львівської політехніки… Кожен крок ми будемо робити спільно з громадою. Не захоче громада – ніхто не має права її змусити», – зазначає Сергій Кіраль.

Основною причиною, чому ж ділянку не відшукали впродовж попередніх років, є, за його словами, перш за все – неправильне інформування громад. «Чому не було ділянки раніше? З тієї ж причини – тому що комусь захотілось на цьому зіграти політику, хтось передчасно випускав інформацію у медіа, і відразу налякані громади приймали відповідні рішення, і ще до початку переговорів усі розмови закінчувались. Однак є ж громади, які хочуть робочі місця, інвестиції. Тільки їм потрібні інформація, нормальне спілкування, щоб їм пояснювали… Адже якщо ми будемо робити все таким чином, як зараз, – спочатку хтось публікує, що вже все погоджено, громада стає на диби, то хто буде потім слухати нас? Наразі потрібно кілька тижнів, щоб заспокоїти емоції громад. Є розуміння та чітке бачення того, що і як потрібно робити. Давайте заберемо з цього процесу політику, і я впевнений, що ми вже найближчим часом можемо приступити до реалізації цього надважливого проекту», – відзначає він.

Сергій Кіраль також підкреслив, що в Україні станом на зараз немає жодного сміттєпереробного заводу, однак є близько 6 тисяч сміттєзвалищ. Відтак, це проблема не лише міста Львова, а й усієї держави, яка повинна надати допомогу містам та громадам у визначенні ділянок, а також запровадити нові умови визначення тарифу. «У нас в тарифі все ще немає складової за переробку сміття – є лише на захоронення та вивіз», – пояснює він.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини