До вступу у спеціалізовану школу, гімназію чи ліцей потрібно пройти випробувальний конкурс

13 червня 2016, 17:23   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Як повідомили в управлінні освіти ЛМР, зарахування дітей до навчальних закладів передбачається і регламентується Законом України про загальну середню освіту, де іде мова про те, що прийом дітей здійснюється, як правило, із 6 років. А також Законом України про дошкільну освіту, де зазначено, що дошкільну освіту мають право здобувати діти віком від 2 місяців до 6 (7) років. А випробувальні конкурси проходять лише у спеціалізованих школах, гімназіях чи ліцеях.

«Отже, якщо батьки приймають рішення, що їхня дитина після того, як їй виповнилося 6 років, продовжує навчатися у садочку, ніхто не може заборонити їй цього зробити.

Батьки мають право віддавати дітей до школи як шестирічного, так і семирічного віку, тобто вони самостійно приймають рішення, коли їхня дитина повинна піти в школу.

Прийом дітей до загальноосвітніх навчальних закладів відбувається на безконкурсній основі відповідно до певної території обслуговування, яка виділяється відповідно у кожному районі.

Щодо прийому дітей до спеціалізованих закладів, зокрема спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв – відбувається на конкурсній основі відповідно до інструкції, яка затверджена Наказом Міністерства освіти і науки.

Немає значення у якому мікрорайоні проживає дитина. Батьки подають заяву на конкурсний відбір і з будь-якого мікрорайону міста Львова дитина має право навчатися у будь-якій школі.

Щодо конкурсних випробовувань, то для учнів перших класів повинна проводитися лише співбесіда, яка, обов’язково, повинна проходити у присутності батьків, членів комісії не повинно бути більше, ніж троє осіб, у тому числі і практичний психолог.

Щодо часу проведення таких конкурсних випробувань, то, звичайно, їх визначає навчальний заклад за погодженням із певним органом управління освіти, в нашому випадку, з районним відділом освіти.

Щодо тих завдань, які передбачаються під час проведення конкурсного випробовування, а також проведення співбесіди. В першу чергу, визначається рівень розумового розвитку дитини, її готовність до систематичного навчання, а також здатність сприймати і вивчати ті предмети, які є спеціалізацією у цій школі. В нас з першого класу, як правило, спеціалізовані школи – це є школи із поглибленням вивчення іноземних мов.

Щодо готовності систематичного навчання, то в першу чергу тут розглядаються такі фактори, як фізична готовність, про яку говорить медичний працівник і він свої результати записує до медичної картки, про інтелектуальну готовність говорить розвиток дитини, розвиток уяви, уваги, мислення, мовлення.

Не можна перевіряти тих знань і вмінь, які є понад обсяги державних вимог щодо навчально-виховних програм дошкільних навчальних закладів. Отже, не можна перевіряти чи дитина вміє читати, писати, рахувати, оскільки усі ці речі передбачені для засвоєні дитиною у початковій школі, у 1-их – 4-их класах.

Ми неодноразово зверталися до Міністерства про те, щоб відмінити конкурсні випробовування, оскільки це є додаткове психологічне навантаження на дитину, а такі зміни нічого не вартують. А, зокрема, у новому Законі про освіту передбачений рівний доступ усіх до освіти, де не передбачається створення спеціалізованих шкіл, тобто дитина, зокрема, до початкової школи буде іти, безпосередньо, за місцем проживання.

Для початкової школи такий відбір відбувається у вигляді співбесіди. На такій співбесіді повинні бути присутні батьки. Це просто розмова із вчителем початкових класів, із психологом, який задає дитині різноманітні запитання, які стосуються його розуміння навколишнього світу і можуть бути тести із малювання, щось змалювати чи намалювати якусь особу чи річ. Пізніше батьки ознайомлюються із результатами випробовувань і конкурсній комісії дається час на опрацювання результатів, які впродовж 5 днів вивішуються.

Якщо в батьків є сумніви, що їм неаргументовано відмовили, то батьки мають право подати заяву на апеляцію. У кожній спеціалізованій школі є створена апеляційна комісія. Не допускається повторного випробовування, тобто вже за тими результатами, які дитина надала попереднього разу, розглядаються роботи учнів і приймається рішення апеляційною комісією. Якщо батьки не задоволені рішенням шкільної апеляційної комісії, вони мають право звернутися до певного відділу освіти у місті Львові і на їхньому рівні також є створенні комісії і рішення такої комісії є остаточним.

Правила вступу, зокрема, щодо надання різних пільг, навчальний заклад затверджує самостійно. Ці правила прийому обговорюються на педагогічних радах і затверджуються педагогічними радами. Якщо педагогічна рада вирішила, що перевага при рівній кількості балів надається тій дитині, у якої вже навчається брат чи сестра у даній школі, чи це можуть бути діти пільгових категорій, то звісно такі речі можуть бути передбачувані. Але ці правила повинні бути опрацьовані у школі і затвердженні кожним навчальним закладом.

При переведенні дитини із загальноосвітньої школи до спеціалізованої, незалежно до якого класу, обов’язково проситься конкурсний відбір», – зазначила Зоряна Довганик, в.о. начальника управління освіти ЛМР.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини