З 23 до 31 травня у Львові акція «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії»

23 травня 2016, 15:18   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Управління охорони здоров’я Львівської міської ради щорічно проводить травневу акцію з вимірювання артеріального тиску у населення з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ) та запобігання її ускладнень. Цьогоріч «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбудуться у Львові уже вдесяте, з 23 до 31 травня.

Під час проведення акції кожний мешканець матиме змогу виміряти артеріальний тиск у міських поліклініках та лікарнях, де будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних локаціях міста: пл. Ринок, проспект Шевченка, проспект Свободи, вул. Широка, проспект Чорновола, проспект Червоної Калини.

Коли ми вперше запровадили таку акцію у 2007 році, то інші міста підхопили цю ініціативу, але вони, як правило, проводили і проводять не системні одноденні акції. Ми працюємо кожен рік впродовж 7-10 днів за допомогою ЗМІ, наші спеціалісти ходять на ефіри, постійно видаємо інформацію щодо профілактики важливості раннього виявлення артеріальної гіпертензії. Я горджусь тим, що у Львові проводимо уже десяту акцію саме у такий спосіб, який не вартує грошей – лише бажання боротися за здоров’я наших мешканців, і це дає позитивні результати. Кількість захворілих на інфаркт міокарда та інсульт головного мозку як кінцевих точок артеріальної гіпертензії – з року у рік зменшується. До прикладу, у 2007 році на території Львова було зареєстровано понад 1 тис. інфарктів, натомість у 2015 році – 695. І відповідно, чим менше захворювань, тим менша смертність – це дуже важливо.

Загалом, завдяки регулярному проведенню у публічному масштабі профілактичних акцій, впродовж останніх років у місті спостерігається тенденція до покращення виявлення таких небезпечних захворювань, як артеріальна гіпертензія, туберкульоз, цукровий діабет, вірусні гепатити В і С, глаукома тощо, відтак зменшується кількість хворих в занедбаних стадіях.

Ми закликаємо усіх мешканців виміряти свій тиск, пройти обстеження у лікаря і, за потреби, вжити усіх необхідних заходів для збереження свого здоров’я і життя», – зазначає Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР.

У акції братимуть участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупинського. Окрім інформації про показники тиску, в наметах можна отримати освітні матеріали по АГ та її ускладнень – інфаркту та інсульту. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримають консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше).

У рамках акції в закладах охорони здоров`я проводяться навчальні програми та семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби.

«Артеріальна гіпертензія – дуже поширене захворювання, яке довший час не має специфічних симптомів, і часто його єдиною ознакою буває високий артеріальний тиск, який треба виміряти. Коли ж з’являються симптоми, такі як головний біль, запаморочення, посилене серцебиття, то це уже свідчить про ускладнену артеріальну гіпертензію, від якої потерпають судини і мозку, і серця, і нирок, і загалом усіх судини. Якщо гіпертензія не лікована, то вона призводить, як правило, до хронічної серцевої недостатності, наслідком якої є смерть. Ще однією проблемою артеріальної гіпертензії є те, що її не можна вилікувати в стаціонарі, а треба приймати ліки постійно, іноді впродовж життя. Тому необхідно вже замолоду стежити за своїм тиском.

Ця акція у Львові акція стала дійсно популярною, тому що за 10 років близько 1 млн людей поміряли тиск і майже у 32 тис. людей – вперше виявили артеріальну гіпертензію. Щороку виявляємо 2-3 тис. нових гіпертоніків, яких ставимо на диспанснерний облік і лікуємо», – розповіла Валентина Коваль, головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я з кардіології.

Загалом, за дев’ять років у акції взяло участь 970 896 громадян, з них вперше виявлено АГ у 32 703 осіб. Усіх з вперше виявленою АГ взято на диспансерний облік у ЗОЗ міста Львова та призначено їм відповідне лікування.

В результаті ретельної системної роботи управління охорони здоров’я і медичних закладів щодо профілактики АГ у населення, відповідального ставлення мешканців до збереження свого здоров’я, за останні роки вдалося досягнути зниження захворюваності на інфаркт міокарда з 1 010 випадків 2006 року до 695 випадків 2015 року та зниження захворюваності на інсульт з 843 випадків 2006 року до 776 випадків 2015 року. Тобто на 315 львів’ян захворіло менше на інфаркт міокарда та на 67 осіб менше на інсульт.

Влада міста власним прикладом демонструє мешканцям належний рівень медичної культури, щороку беручи участь у кампанії з профілактики АГ: усі працівники міської ради разом з міським головою під час акції вимірюють тиск.

Мета подібних заходів – зберегти здоров’я та покращити якість життя львів’ян, зокрема, пояснюючи, що вчасне звернення до лікаря та рання діагностика хвороби запобігає смертельним ускладненням.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини