На Львівському протезному заводі виготовлятимуть “розумні” протези

13 квітня 2016, 19:43   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Військові АТО, які втратили кінцівки, тепер зможуть протезуватися у Львові, Києві та Харкові «розумними» протезами. Фахівці із США, Канади та Великобританії навчили українських протезистів працювати із найновішими «біонічними» протезами та передали досвід роботи із особливо складними випадками. 

У суботу, 16 квітня, о 14:00 год у рамках соціального проекту «Переможці» телеканалу «1+1» та журналу «VIVA» на території Львівського протезного заводу (вул. Рудненська, 10) відбудеться демонстрація роботи «розумних рук» воїнами АТО, а також вручення трьох міжнародних сертифікатів українським фахівцям у протезуванні за найновішими методиками.

Упродовж двох тижнів на базі Львівського казенного експериментального підприємства відбулися масштабні навчання для українських фахівців у сфері протезування. Галузь, яка в Україні розвивалась повільно, у зв’язку із військовими діями на сході України, нині мусить розвиватися зі швидкістю світла. Адже із війни молоді хлопці повертаються не лише із понівеченими тілами, але й зі зламаними долями через інвалідність. І побутові проблеми, насправді, лише вершина айсбергу.

«Навчатися жити без кінцівок потрібно одразу після того, як сталася біда, – розповідає директор Канадсько-Українського Фонду Міжнародної Підтримки Андрій Півторан. – Адже силу м’язів, рухливість суглобів, які згодом відповідають за роботу будь-якого протеза, поранені повинні підтримувати та розвивати ще під час лікування та загоєння ран. Дуже важливо також підтримувати загальну мобільність і фізичну форму, пристосовуватись до нової ситуації, покращити психологічний стан. Відтак, після протезування хворий міг би набагато швидше адаптуватися до життя із «новою» рукою чи ногою.

Досвідчені закордонні спеціалісти, що працюють у Львові, в рамках проекту провели семінари та практичні заняття з фізіотерапії та ерготерапії, присвячені різноманітним аспектам реабілітації пацієнтів, що втратили кінцівки. Велика увага приділялася мультидисциплінарному підходу у лікуванні та супроводі пацієнтів».

Олександр Семігута втратив кінцівку на війні. Каже, що лікування за кордоном надзвичайно дороге. Адже, окрім реабілітації, треба витрачати багато грошей на перебування у самій країні. Та й клініки, котрі займаються протезування у Європі, США та Канаді – надто дорогі для наших співвітчизників. Зараз боєць АТО отримав «розумну руку» абсолютно безкоштовно, завдяки державному фінансуванню та співпраці Канадсько-Українського Фонду Міжнародної Підтримки та українських партнерів. Надали Олександрові від Фонду безкоштовно й механічний протез, яким він дуже задоволений.

«Українські фахівці – це наш скарб, який потрібно берегти, – впевнена заступник директора Львівського протезного підприємства Вікторія Оліх. – Вони швидко навчаються, а відтак зможуть працювати із найновішими «біонічними» протезами уже найближчим часом. У п’ятницю фахівці із США, Канади та Великобританії сертифікують трьох українських протезистів, які працюватимуть із «розумними» протезами. Здобули наші спеціалісти також і нові знання у галузі механічного протезування, яке значно дешевше, однак не менш ефективне.

Важливо, що найдосвідченіші фахівці США, Канади та Великобританії навчали українських спеціалістів роботі з «біонічними» та механічними протезами на виключно волонтерських засадах. Також усі зразки українські військові отримали безкоштовно

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини