«В бюджеті на 2016 рік пріоритетно будемо закладати кошти на купівлю книжок для наших бібліотек», – А.Садовий

15 грудня 2015, 16:43   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

У п’ятницю, 11 грудня, на офіційному сайті ЮНЕСКО було оголошено список 47 міст з 33 країн світу, які увійшли у мережу Creative Cities за креативність в одному з семи напрямків: ремесло і народне мистецтво, дизайн, гастрономія, література, музика, мистецтво, фільми. Львів отримав статус Місто літератури ЮНЕСКО, тим самим став першим містом України, яке удостоїлось цього титулу та ввійшло до всесвітньої мережі «Creative cities». Як розповів Андрій Садовий, міський голова Львова, у бюджеті міста на наступний рік для книгодрукування буде передбачена значно більша сума, ніж у попередні роки.

«Для мене велика честь, що ми сьогодні всі разом зібрались, говоримо про книжку, про читання. Я би дуже хотів, щоб цю унікальну можливість, яку ми отримали, будучи столицею читання, цей статус ЮНЕСКО, ми максимально зреалізували, щоб дати у Львові новий імпульс. Перш за все, хочу подякувати всім громадським діячам, всім, хто долучався до того, щоб ми подали цю аплікацію і цей статус отримали. Це спільна праця великої команди. Приємно, що ми працюємо разом в одному гроні. Важливо, щоб книжка була улюблена у кожній нашій львівській сім’ї, щоб ми читали, щоб ми повернули добру традицію дарувати книжки на дні народження, на різні урочисті події. Як місто, ми в бюджеті на 2016 рік пріоритетно будемо закладати кошти на книжки, на купівлю книжок для наших бібліотек. Це буде безпрецедентно для нашої держави. Також ми маємо дуже велику амбіцію, щоб цей приклад, який ми зробили у Медіатеці, зробивши з бібліотеки, яка насправді не користувалась великою популярність, щоб ми цей приклад поширили на всі бібліотеки міста Львова. Щоб кожна бібліотека стала центром думання, читання, дискусії, щоб люди туди приходили з радістю і задоволенням. Це все залежить від нас. Крім нас ніхто цього не зробить. Тому дуже важливим є об’єднання всіх зусиль і об’єднання для спільної праці.

Перший крок ми зробили. Але ця праця, яка перед нами, дуже і дуже велика», – розповів Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також мер уточнив, що кошти на закупівлю книг у бюджеті міста на наступний рік передбачатимуть значно більші, ніж у попередні роки.

«Ми озвучували суму до 1 млн грн. Але це мають бути найкращі книжки. Я би дуже хотів, щоб Львів дав драйв для всієї України, враховуючи непростий час, коли книгодрукування не є сьогодні на найкращих позиціях», – додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Метою проекту є сприяння соціальному, економічному і культурному розвитку міст як у розвинених країнах, так і в тих, які розвиваються.

Програма передбачає тісну співпрацю на рівні державних, приватних, громадських ініціатив, а також міжнародну співпрацю.

Література є лише однією з декількох категорій «Creative cities». Інші напрямки включають музику, кіно, засоби масової інформації, гастрономію, прикладне та народне мистецтво та дизайн.

Отримання почесного титулу «Місто літератури ЮНЕСКО» насамперед є іміджевою перевагою, яка стане поштовхом для розвитку літературного процесу, підвищення якості культури читання у місті, дозволить залучити міжнародні кошти та дасть можливість Львову стати більш помітним та впливовим на мапі світової культури.

«Це велике досягнення для Львова та України. Але також це великий виклик. Поряд з захватом та радістю, мусимо розуміти скільки зусиль маємо докласти, аби наповнити це звання реальним змістом. «Львів – місто, що надихає книгу», також воно надихає всіх нас до самовідданої роботи. Тому ми переконані, що Львів гідно нестиме цей титул та зробить український літературний процес помітним у світі», – зазначає Богдана Брилинська, т.в.о. начальника управління культури ЛМР.

Над текстом аплікації працювали: Ольга Муха, Богдана Брилинська, Григорій Семенчук, Наталія Вінярчук, Тарас Гакавчин, Оксана Дарморіз, Олександр Кобзарев, Надія Литвин, Ірина Подоляк, Ірина Магдиш, Олександра Коваль, Лариса Лугова, Ярина Мельник.

Разом зі Львовом цього року титул «Місто літератури ЮНЕСКО» також отримали: Барселона (Іспанія), Тарту (Естонія), Любляна (Словенія), Багдад (Ірак), Монтевідео (Уругвай), Ноттінгем (Велика Британія), Обідуш (Португалія), Ульяновськ (Росія).

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини