У Львові відреставрували скульптурний декор на аттику будинку №37 на вул. Коновальця

13 листопада 2015, 13:16   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

На замовлення управління охорони історичного середовища ЛМР ЗАТ «ПБО «Львівміськбуд» виконало реставрацію скульптурного декору на аттику будинку №37 на вул. Коновальця, скульптор – Олег Агарков.

Аттик є завершенням будинку на вулиці Коновальця, 37. Цей будинок збудований у 1913 році за проектом Міхала Кустановича. Над входом між вікнами 2-го і 3-го поверху встановлено горельєф жіночої фігури. Дві жіночі скульптури прикрашають також аттик. Також на аттику обабіч фігур знаходяться чотири п’єдестали, два з яких увінчані вазами. З тильної сторони аттику – схил бляшаного даху.

Аттик складається з викладеної по формі конструкції цегли та бетонного шару, з якого зроблені як площини аттику так і скульптури, вази та завершення п’єдесталів. На правій фігурі присутнє допоміжне металеве кріплення. Тильна сторона аттику дотикається до схилу бляшаного даху.

«Внаслідок багаторічного впливу вологи на бетон та арматуру в ньому, яка під дією корозії збільшила свій об’єм та почала розривати поверхні зсередини, бетонна поверхня скульптур і ваз в деяких місцях мала великі тріщини. Постійний вплив навколишнього середовища також згубно вплинув на поверхню бетону, що призвело до корозії верхнього шару. Значна частина поверхонь була уражена біопошкодженнями. На скульптурах присутні і механічні ушкодження — на скульптурі з правого боку аттика була зруйнована частина поверхні ноги, на скульптурі з лівого боку аттику була відсутня частина руки.

Аттик знаходився у незадовільному стані — значна частина поверхонь та елементів аттика перебували в аварійному стані. Під аттиком розміщені балкони та вхід в будинок, на які періодично падали фрагменти аттику. Тепер пам’ятка архітектури відреставрована», – зазначили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини