При Львівській міській дитячій лікарні запрацював надсучасний діагностичний центр

12 листопада 2014, 12:55   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

У приміщенні Міської комунальної дитячої клінічної лікарні (вул. Пилипа Орлика, 4) розпочав роботу новий медичний діагностичний центр, який надає послуги на обладнанні останнього покоління, аналогів якому у Львові ще не було. Під час урочистого відкриття «Центру медичних інновацій NOVO» Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії, посвятив приміщення Центру.

DSC_5259«Маю за честь вітати вас сьогодні від Міністерства охорони здоров’я України і від усієї медичної спільноти. Адже діти Львівщини отримали просто суперовий центр, а медичні працівники отримали нові можливості. Державно-приватне партнерство дуже актуальне саме зараз, коли наші побратими гинуть на Сході. Держава спрямовує кошти насамперед туди для перемоги. Тому щира подяка пані Катерині Ющенко, львівській владі і всім небайдужим людям, небайдужим, насамперед, до здоров’я дітей», – привітала учасників відкриття директор департаменту медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Світлана Хотіна.

«Відкриття Центру – це логічний етап розвитку цієї лікарні. Важливо зазначити, що впродовж останніх років суттєво змінилася структура цієї лікарні. За останні роки тут відкрито ЛОР-відділення, відділення дитячої нейрохірургії, дитячої травматології, дитячої реабілітації, корпус патології новонароджених і реанімації новонароджених. Тобто, структура лікарні змінилася більше у хірургічний бік, де потрібна ще більш точна діагностика. Тому впровадження сучасних діагностичних технологій дозволяє правильно поставити діагноз, визначити патологічне вогнище з тим, щоби якісно надати медичну допомогу. Це обладнання буде працювати не тільки для дітей. Тут будуть обстежуватися і дорослі, які можуть сюди прийти з будь-якої лікарні, зокрема з лікарні швидкої медичної допомоги, яка знаходиться поруч, а також амбулаторні пацієнти з будь-яких лікарень м. Львова і Західного регіону, з метою уточнення діагнозу. У нас є домовленість з організаторами цього Центру про соціальний пакет. Тобто, ми домовилися, що діти, які будуть поступати в гострих невідкладних станах з соціально незахищених родин, будуть тут отримувати діагностику безкоштовно. Окрім того, ми домовились про те, що діти учасників АТО також будуть мати тут безкоштовне обстеження. Це такий прообраз публічно-приватного партнерства. В чому унікальність цього Центру? Тільки тут можна провести обстеження дітям новонародженим. Це була наша умова, коли ми йшли на співпрацю – щоб було встановлене таке обладнання, яке б дозволяло обстежувати новонароджених і маленьких дітей. Тому що до цього часу в Західній Україні це зробити було неможливо», – зазначив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб.

Засновник Центру – Благодійний фонд «Дитяча лікарня майбутнього». У 2013 році фонд вирішив реалізувати пілотний проект, у якому впроваджувались би найкращі сучасні медичні, управлінські, навчальні технології на базі одного з дитячих медичних закладів України. У тісній співпраці з Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000», який реалізує всеукраїнську програму допомоги дитячим медичним закладам «Від лікарні до лікарні», шляхом конкурсного відбору за низкою критеріїв, була обрана Львівська міська комунальна дитяча клінічна лікарня. Тут, за сприянням Львівської міської влади, створено сучасний діагностичний центр. Цей заклад отримав назву «Центр медичних інновацій NOVO».

«Кошти, зібрані Благодійним фондом «Дитяча лікарня майбутнього», вже пішли на підготовку будівельного майданчика для лікарні у Києві, а також на потреби Інституту акушерства та гінекології, Інституту раку. Близько 50 млн грн пасивних доходів було вкладено в Центр. Вибір претендента на отримання коштів відбувався на конкурсній основі серед 26 дитячих лікарень України. Гроші пішли на обладнання, також ще залишилося біля 8 млн грн, які плануємо використати на реконструкцію приміщення міської лікарні, всіх інженерних мереж цієї будівлі. Наразі всі приміщення Центру готові на 100% і фактично, і юридично. Всі документи оформлені. Але, на жаль, є ще вільні приміщення, відведені на мамограф, рентген, відділення ендоскопії та колоноскопії, які ми не змогли облаштувати через складну фінансову ситуацію в країні. Тому нашою наступною метою стало розширення діяльності Центру – ми плануємо не лише діагностувати, але й проводити хірургічні операції. Наразі сюди вже завезено хірургічне обладнання, яке дозволятиме робити дуже складні операції не лише дітям, але й їхнім мамам. Адже Центр відкритий не лише для дітей, але й дорослих. Велика увага приділятиметься породіллям. Це важливо для Львівської області, оскільки наразі не працює перинатальний центр, пологові будинки перенасичені. А завдяки тому, що у лікарні є чудова реанімація новонароджених, ми також зможемо здійснювати в Центрі фетальну діагностику, тобто діагностику плода з перших хвилин його розвитку в утробі матері. За допомогою магніторезонансного томографа можна постійно робити скрінінг плода, планувати народження, перебування в реанімації та можливе хірургічне втручання.

Наш Центр повністю інтегрований в систему медицини дитячої лікарні. Центр та його юридична структура унікальні для України, але не для світу. За схемою недержавних неприбуткових установ працює більшість медичних закладів США, Канади та Європи. Всі залучені установами кошти спрямовуються на компенсацію власних витрат, на розвиток самої установи. Наш центр створено як благодійну установу, він має код безприбутковості, і тому весь прибуток спрямовуватиметься на компенсацію витрат на обладнання, оренду, зарплатню лікарям та на благодійні цілі. Сьогодні стартують три наші благодійні програми. Так, безкоштовно обстежуватися у Центрі зможуть діти загиблих на Майдані і в зоні АТО. Ми вже надіслали відповідні звернення в ОДА та ЛМР. Крім того, за направленням головного лікаря цієї лікарні, ургентні діти, що потребують термінового обстеження, наприклад, після автокатастрофи, також обстежуватимуться безкоштовно. Третя програма – це навчання лікарів, яку ми запустили, ще навіть не почавши фактичної роботи. 2 тижні тому ми провели семінар на тему державно-приватного партнерства і маємо ще цілу низку домовленостей, серед яких – круглий стіл про перинатальні проблеми, інші тематичні семінари.

DSC_5303Будь-яка людина може скористатися послугами Центру, заплативши благодійний внесок, який ми пояснюємо за допомогою розроблених тарифів. І в цьому ми не унікальні, адже і державні лікарні працюють через лікарняні каси чи благодійні установи. Ми узгодили це питання з податковою службою, і там нам також порадили використати саме цей механізм. Крім того, ми працюватимемо зі страховими компаніями. Також я вже мав розмову з майбутніми депутатами Верховної Ради від Львівщини щодо обстеження важкохворих дітей з їхніх округів в рамках благодійної програми», – розповів Голова Правління Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього», президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Сьогодні Центр запускає перші високотехнологічні діагностичні медичні послуги. Завдяки встановленому тут діагностичному обладнанню останнього покоління – апарату комп’ютерної томографії, магнітно-резонансному томографу, трьом ультразвуковим сканерам (один з них – портативний) – пацієнти із Західного регіону України мають можливість проходити обстеження, не вирушаючи, як раніше, до Києва чи до Кракова. Загальна вартість ремонтних робіт та встановленої тут апаратури складає понад 50 мільйонів гривень. Планується, що вартість послуг не перевищуватиме середньоринкового показника і ці послуги можна буде отримувати, сплативши благодійні внески. Разом із надходженнями від спонсорів це дозволить акумулювати кошти на реалізацію благодійних програм. Центр NOVO є недержавною неприбутковою установою, це перший в Україні приклад медичного закладу такого рівня, який працюватиме за принципом благодійної організації. У подальших планах керівництва – залучення коштів на закупівлю сучасного мамографа, денситометра та інших апаратів, які дозволять розшити спектр діагностичних послуг, що їх надаватиме Центр.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини