У Львові створять Будинок турботи для молоді з фізичними вадами

2 квітня 2012, 17:25   Прокоментуй! Друкувати Друкувати Поділитися новиною:

Голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик взяв участь у презентації благодійного проекту «Будинок турботи» – створення закладу підтриманого проживання для молодих людей з важкими формами інвалідності на базі Львівського геріатричного пансіонату, що на вул. Медової Печери, 71 у Львові. Під час презентації Ярослав Качмарик зазначив, що Львівська обласна рада підтримує організацію Будинку турботи у Львові і готова брати участь у його створенні. Також голова постійної комісії обласної ради подякував громадським організаціям та благодійним фондам за ту діяльність, яку вони здійснюють.

Відкриваючи презентацію, керівник БФ “Ми – єдина родина” Руслана Римарська зазначила: “Ми сподіваємося на розуміння громадськості Львова в нагальності «Будинку турботи», де неповносправні, старші 18 років матимуть змогу самостійно інтегруватися в громаду, повноцінно та гідно жити, і навіть створювати власні сім’ї».

Голова правління Львівського обласного відділення Українського фонду «Реабілітація інвалідів», представник Національної асамблеї інвалідів України у Львівській області Ярослав Грибальський розповів, що, досягнувши певного віку, молоді люди з важкими формами інвалідності вже не мають змоги проживати в інтернатних установах для дітей-інвалідів. Далі для них єдиний варіант – поселення в інтернат для пристарілих. Однак постійне проживання в одному приміщенні з людьми похилого віку негативно впливає на їхній психоемоційний стан, часто виникають конфлікти. Потреби і запити неповносправної молоді суттєво відрізняються від прагнень старших людей, тому зведення їх докупи не є прийнятним.

Зараз у Львівському геріатричному центрі проживає близько двадцяти молодих осіб з інвалідністю, які пересуваються в кріслах-візках. Разом з тим, на території та будівлях геріатричного центру у Львові є потенційна можливість створити належні умови для підтриманого проживання молоді з інвалідністю.

Представники БФ «Ми – єдина родина», Національної Асамблеї інвалідів України, Львівської обласної Асоціації фахівців фізичної реабілітації, БО «Дім самостійного життя» виступили з ініціативою створення ресурсно-фінансової та організаційної бази для запровадження інноваційної соціальної послуги самостійного проживання з підтримкою молодих людей з інвалідністю на базі приміщень Львівського геріатричного пансіонату, вул. Медової Печери, 71, м. Львів.

Ці організації визначили свої функції. Зокрема, БФ «Ми – єдина родина» займатиметься збором коштів на впровадження цього проекту – на ремонт та обладнання будівлі.

БО «Дім самостійного життя» займатиметься залученням батьківської громади, визначення і представлення потреб молоді з інвалідністю, допомоги у складанні і лобіюванні програм, стандартів, навчальних програм, у тому числі навчання молоді навичкам самостійного життя.

Львівська обласна Асоціація фахівців фізичної реабілітації надаватиме допомогу в частині розробки професійних стандартів послуг, професійного навчання персоналу і волонтерів з залученням досвіду і міжнародної технічної допомоги з боку голландських партнерів, залучених до початкового етапу проекту (Фонди «Софт Туліп» та «Соцірес»).

Національна Асамблея інвалідів України займатиметься організаційноюта нормативно-правовою підтримкою на рівні Львівської облдержадміністрації, міністерств та відомств, Комітету у справах ветеранів, пенсіонерів та інвалідів Верховної Ради України.

Головне управління праці і соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації надасть необхідну юридичну допомогу у виробленні і затвердженні необхідної документації.

Повернутися назад >>
Коментарів (Прокоментуй!)

Останні новини