Липень 2016 Архів

19:42

Гості екологічного фестивалю зможуть послухати цікаві панельні дискусії про сортування сміття, енергоощадні технології й тенденції екоосвіти. У суботу, 23 липня, о 10:00 на площі Січових Стрільців у Сокалі розпочнеться унікальний фестиваль «Еко фест». Про це повідомили сьогодні, 22 липня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де раніше розповіли: «У суботу, 23 липня, Сокаль прийматиме унікальний фестиваль на екологічну тематику «Еко фест» Організатори заходу запрошують усіх бажаючих та обіцяють актуальні дискусії, захоплюючі майстер класи, змагання, конкурси, а ще цікаву концертну програму. Про це інформують у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА, директор якого Руслан Гречаник розповів: «Цим фестивалем ми прагнемо привернути увагу жителів до екологічних проблем регіону та представити доступні варіанти їх вирішення. Ми хочемо показати, що екологія – це не лише чисте повітря та вода, а також здорова їжа, активний відпочинок та, перш за все, культура поведінки, екологічна свідомість». За його словами гості фестивалю зможуть послухати цікаві панельні дискусії про сортування сміття, енергоощадні технології, тенденції екоосвіти. Окрім спілкування будуть й майстер-класи, зокрема всі охочі матимуть можливість самотужки виготовити меблі з палетів, вироби з пластикових пляшок та різноманітні прикраси з полімерної глини. Також гості зможуть взяти участь у кулінарних конкурсах та спробувати безліч смаколиків. Програма «Еко-фесту» буде насиченою й спортивними заходами. Зокрема, любителі активного відпочинку зможуть позмагатись у фрізбі, стати учасниками велопробігу, перевірити свою спритність на скаледромі та у лицарських боях. А на завершення вечора гостей фестивалю чекатиме незабутній концерт.

18:23

На магістралі виконуватимуть ремонтні роботи. «У зв’язку із виправочними роботами при поточному утриманні колії на перегонах Берегово-Косино, Берегово-Боржава та Боржава-Виноградів, 28, 29 та 30 липня дизель поїзд №6571 прослідує зі станції Королево до станції Виноградів звичним розкладом, зі станції Виноградів до станції Батьово – розкладом руху потяга №6591», – повідомили сьогодні, 22 липня, в прес-службі Львівської залізниці.

18:21

Упродовж тижня з обласного бюджету, відповідно до замовлень головних розпорядників коштів, скеровано 37,7 млн гривень. Про це повідомили сьогодні, 22 липня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці: «Зокрема, 9,4 млн гривень надійшли на фінансування робіт, пов’язаних із ремонтом доріг місцевого значення. Своєю чергою, в рамках програми «Питна вода» на будівництво водопостачання в Миколаєві, реконструкцію водомереж в Перемишлянському і Золочівському районах спрямовано 1,2 млн гривень Натомість на соціальну підтримку окремих категорій громадян, учасників АТО та їхніх родин спрямовано 700 тисяч гривень; на проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку – 200 тисяч гривень; на відновлення, збереження національної пам’яті та протокольних заходів – 100 тисяч гривень».

18:05

У Львові триває активна ремонтна кампанія. ШРБУ-65 виконує ремонт вул. Садової. Роботи йдуть відповідно до графіку. зараз на об’єкті влаштовують нову каналізацію та водопровід. Наступного тижня розпочнуть влаштовувати корито. «Роботи на вул. Садовій тривають. Зараз виконують земляні роботи та замінюють інженерні мережі», - розповів Святослав Костяка, начальник відділу комунального господарства Залізничної районної адміністрації. «Тривають роботи по каналізації та водопроводу. Робимо нову ливневу каналізацію, повністю замінюємо водопровід, бетонуємо і робимо підсилення по кабелях. Ділянка роботи складає 400 м. Демонтовані бордюри, зняли старий асфальт. Проектом передбачено влаштування нового асфальтного покриття, кишень для автомобілів, велодоріжок, тротуарів, замощення біля будинків, влаштування лавочок та висадка нових дерев. Роботи плануємо завершити в листопаді. Зараз на місці працює 7 екскаваторів, навантажувач, 6 машин, більше 20 осіб. Йдемо по графіку. Зі середи приступаємо до робіт по кориту. Потім будемо робити замощення під будинками і одразу прибирати територію», - розповіла Леся Магера, директор «ШРБУ-65». «На вул. Садовій буде асфальтобетонне покриття з розширенням до 7 м та з орієнтовно 80 паркомісцями. Вартість робіт становить 25 млн грн», – розповів Роман Заріцький, начальник відділу капітального ремонту. Роботи на вул. Садовій виконує ШРБУ-65. Нагадаємо, вул. Садова закрита на ремонт на ділянці від вул. Петлюри до вул. Кульпарківської.

18:02

Львівський регіональний центр з гідрометеорології інформує, що сьогодні зі збереженням до кінця доби, 22 липня, у Львові місцями пориви північно-західного вітру 15 – 20 м/с. Завтра, 23 липня, без істотних опадів, вночі та вранці слабкий туман. Вітер північно-західний, 7 – 12 м/с. Температура повітря вночі 10 – 12° тепла, вдень 26 – 28° тепла. 24 липня очікується мінлива хмарність і без істотних опадів. Вітер північний, 5 – 10 м/с. Вночі та вранці місцями туман. Температура повітря вночі 11 – 16° тепла, вдень 25 – 30° тепла. 25 липня синоптики прогнозують мінливу хмарність і теж без істотних опадів. Вітер північно-східний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі 13 – 18° тепла, вдень 26 – 31° тепла. 26 – 27 липня – місцями короткочасні грозові дощі, лише вночі 26 липня без опадів. Температура повітря вночі 13 – 18° тепла, вдень 27 – 32° тепла.

15:00

У Франківському районі тривають активні роботи з ремонту дорожнього покриття, хідників. Також розпочали облаштовувати громадський простір на вул. Японській. Цього року планують зробити ще три простори – на вул. Тролейбусній – В.Великого, Пулюя та Симоненка. «Тривають роботи з облаштування хідника та дорожнього покриття на вул. В.Великого, 41-43, Науковій, 94-96, 58-60, 76. Робимо тротуари на вул. Сахарова, 19. Згодом тут буде також облаштована зупинка громадського транспорту. В роботі двір на вул. Окружній, 44. Вже зробили ремонт двору та хідників на вул. Науковій, 41. Також почали роботи з облаштування громадського простору на вул. Японській. Тут буде велосипедна доріжка, лавочки, урни для сміття, нові тротуари та доріжки. Орієнтовно через тиждень розпочнемо роботи на вул. Тролейбусній – В.Великого. Також ще цього року хочемо розпочати роботи по громадських просторах на вул. Пулюя та Симоненка», - розповів Мирон Гук, начальник відділу комунального господарства Франківської районної адміністрації. Загалом цього року з бюджету міста Франківська районна адміністрація отримала 23 млн грн на ремонти доріг, хідників тощо, з них близько 4 млн грн – на облаштування громадських просторів.

14:57

Наприкінці червня в парку «Знесіння» стартували роботи з прокладання нового маршруту, довжиною майже 300 м та шириною близько 4 м. Вона складатиметься з 2 смуг – пішохідної та велосипедної. Першу з них уже замостили бруківкою, іншу ж асфальтуватимуть впродовж наступних двох тижнів. Передбачається, що маршрут буде проходити через центральну алею парку «Знесіння» до залізничного моста поблизу вул. Вільде. Раніше тут була стежка, яка з часом дещо заросла травою. Як зазначає директор парку «Знесіння» Роман Назаровець, фінансування велосипедної та пішохідної доріжок тут обійшлось міському бюджету в 730 тис грн. Завершити всі необхідні роботи планують до середини серпня. Нагадаємо, що до кінця року довжина львівської веломережі повинна наблизитися до позначки 100 км. Так, окрім велодоріжки у парку «Знесіння», незабаром також будуть збудовані велошляхи вздовж вулиць Стуса, Богданівської, Садової, Сихівської, Червоної Калини, – у рамках реконструкцій вулиць. Серед суто велосипедних проектів – доріжки до Брюхович та на верхній частині вулиці Городоцької. Багато дрібніших велопроектів реалізують районні адміністрації в рамках ремонтів тротуарів. Відзначимо, що, згідно з програмою «Львів-2020», серед пріоритетів міської влади на наступні роки – збудувати у Львові веломережу, довжиною 268 км.

14:23

Сьогодні, 22 липня, під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, було прийнято рішення про облаштування тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» за адресою: Центральний проїзд м. Львова. Таке рішення прийняли з метою тимчасового вирішення проблеми поводження зі сміттям у місті. «Сьогодні проводимо позапланову комісію ТБ і НС з одним питанням – про вирішення питання можливості облаштування ТОВ «Захід Ресурс Плюс» тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» на території Центральний проїзд м. Львова», - зазначив Віктор Іваніцький, начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР. «Ця перевантажувальна станція дуже потрібна місту», - додав Тарас Стефанишин, директор ЛКП «Львівспецкомунтранс». При облаштуванні пункту перевантаження сміття дотримані екологічні вимоги: він розташований за 1 км від житлових будинків, у закритому приміщенні, з бетонною підлогою. Є змога щоденно перевантажувати 600 тонн відходів. На сьогодні уже завезли розрівнював і прес. Зі серпня працюватиме прес, а впродовж місяця змонтують лінію. Також планують встановити мобільні вагові комплекси і дизбар’єр для того, щоб відмивати колеса машин, які перевозитимуть сміття. «Всі потоки ТПВ, які утворюються на території міста Львова, повинні бути сконцентровані в одному напрямку з метою контролю. Тому компанією була підібрана площадка, яка знаходиться у межах санітарної зони. А санітарна зона для таких об’єктів – 100 м від житлової забудови. Дана площадка знаходиться на відстані понад 1 км від житлової забудови, в промисловій зоні міста, тобто санітарні норми всі дотримані. На території компанією орендоване виробниче приміщення площею 6 тис кв м з наступним розширенням до 10 тис кв м. Тобто, всі технологічні вимоги, щоб здійснювати перевантаження відходів, є. На цій станції щоденно можна перевантажувати 600 тонн відходів. На першому етапі це буде перевантаження із сміттєвозів, які приходять, у великовантажні автомобілі для вивезення. На сьогодні ми вже завезли на цю площадку розрівнювач кульків і прес, який може пресувати відходи. Почнеться робота по його встановленню, щоб відходи були тюковані, бо тоді вони мають набагато менший об’єм. Ми розглядаємо спільно із «Гірхімпромом» питання стабілізації полігону саме тюками, які будуть спресовані і будуть викладатись у вигляді цегли, щоб можна було стримати дальші процеси. Вони спресовані, у них вже нема ні фільтрату, нічого шкідливого. Паралельно ми підібрали декілька сортувальних ліній, які будуть давати можливість зменшити кількість відходів, щоб можна було їх оптимізувати. Проведені переговори, щоб частину легкої фракції вивозити з міста на спалювання у цементні печі. Також ми почали готувати концепцію створення сміттєпереробного заводу, який би мінімізував відходи, щоб у кінцевому підсумку у межах міста залишалось порядка 20% відходів, які можна використати для рекультивації полігону. На сьогодні приміщення повністю вичищені, ми експериментально попробували вже декілька автомобілів вивантажити з пандусом, з навантажувачами. Прес почне працювати після 1 числа. По лініях ми теж провели переговори, домовленості є, змонтувати їх зможемо протягом місяця-півтора. Всі автомобілі, які в порядку експерименту заходили на територію, супроводжувалися громадськістю. Ми їх запрошували, щоб вони подивились саме приміщення. Громадськість була присутня при тому, як відбувається розвантаження і завантаження. Це відбувається протягом 15-20 хв і вивозиться. Про жодне спалювання сміття на території мова не йде. Все знаходиться на території закритого приміщення. Підлога повністю бетонна. Ми говоримо про тимчасове вирішення проблеми для міста», - розповів Іван Олексієвець, керівник проекту «Чисте місто».

10:19

Управління молоді, сім’ї та спорту продовжує роботу з розвитку вуличної дитячої інфраструктури. Зокрема, нові дитячі майданчики будуть облаштовані на вул. Тершаківців, 1, вул. Голубця – вул. Ярова, вул. Садовій, 13 та вул. Хоткевича, 20. «Зараз ми вперше починаємо практикувати встановлення не тільки ігрових елементів, а й підготовку основи. Зокрема, робимо основу з піскової суміші, як і в багатьох містах сусідньої Польщі. Переконаний, це значно покращить якість та безпеку перебування дітлахів на дитячих майданчиках», - вважає Володимир Шнайдер, керівник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР. Також на завершальному етапі перебувають роботи з облаштування спортивно-ігрової зони для підлітків на вул. Лисенка,14. З початку року управлінням проведено роботу над облаштуванням ще 12-ти нових майданчиків, якими уже зараз користуються мешканці міста. Загалом, на цей напрям роботи з міського бюджету виділено близько 1,4 млн грн.

10:16

Сьогодні у парку «Піскові озера» розпочинають роботи з очищення водойм. Як пояснюють у міському управлінні екології, необхідність їх проведення пов’язана з нещодавнім помутнінням води в озерах та поширенням у парку неприємного запаху. Так, з 10.00 год працівники ДП «Боднарівка» вноситимуть у водойми спеціальний біоконцентрат американського виробництва із вмістом бактерій, призначений для очищення поверхні від трави, ряски, синьо-зелених водоростей, каламутності і цвітіння. «Цей препарат є найбільш потужним серед аналогічних завдяки найбільшій концентрації у ньому бактерії», – підкреслюють в управлінні екології.

Останні новини