Липень 2016 Архів

20:14

Цього року сильніші знання продемонстрували лише старшокласники столиці. У Києві ЗНО на 200 балів склали 65 осіб. На Львівщині цього року таких -- 37 випускників. "Із них 200 балів з української мови набрали 11 осіб, з математики -- 1, з історії -- 4, з англійської мови -- 2, з фізики -- 4, з хімії -- 5, з німецької мови -- 5, з біології -- 4 особи, -- розповідає Лариса Середяк, директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. -- У Львівській області є учасник ЗНО, який набрав 200 балів одразу з двох предметів, -- у місті Бориславі. Відмінник бездоганно склав тести з української мови та фізики". При цьому у фізико-математичному ліцеї-інтернаті Львова (при ЛНУ імені Івана Франка) маємо аж п'ятеро 200-бальників, а у Львівській лінгвістичній гімназії таких троє.

20:11

Завтра, 22 липня, ПАТ «Львівобленерго» продовжить планові ремонтні роботи електрообладнання. Тож частина будинків у місті залишиться без електроенергії.  Електропостачання частково припинять з 8:00 до 17:00 години на таких вулицях: Личаківський район: Галілея (вся), Мечнікова (1-27), Некрасова (35-55). Франківський район: вул. Червона (11-35), Кн. Ольги (18-20). Шевченківський район: смт Брюховичі: Бурштинова (всі), Кліматична (всі).

19:09

Цьогоріч у львівському парку «Залізна вода» відновлять всі пішохідні доріжки та алеї, облаштують дощову каналізацію та висадять дерева. «Минулого року ми почали відновлювати доріжки в парку, але зробили лише близько 900 м у верхній частині парку. Цьогоріч ми продовжимо впорядкування парку. Зокрема, плануємо відновити всі доріжки і сходи, які ведуть до парку з вул. Стуса», – розповів начальник управління екології та благоустрою Львівської міськради Андрій Галушка. Разом з ремонтом доріжок у парку облаштують дощову каналізацію, адже через відсутність водовідведення у парку руйнувалися схили і падали дерева. Крім того, у парку приберуть повалені дерева, а замість них висадять нові. Оскільки парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва, там висадять такі саме сорти дерев, які були раніше. Здебільшого, це дуби і клени. Зазначимо, що цьогоріч на капітальний ремонт парку «Залізна вода» у бюджеті розвитку Львова передбачено 3 млн грн. Наразі у міськраді вже зробили проект відновлення парку і оголосили конкурсні торги на визначення підрядника. Завершити ремонт планують до кінця 2016 року. Додамо, що парк «Залізна вода» площею 19,5 га, який розташований між вул. Стуса, Тернопільською, Мишуги та Ярославенка у Сихівському районі, був закладений у ще в 1905 році.

19:00

В рамках проекту «Соціальні послуги – спільними зусиллями» у навчально-реабілітаційному центрі «Джерело» запроваджують необхідні напрямки діяльності для трудової реабілітації молоді з неповносправністю. Проект передбачає розвиток трьох нових напрямків: навчання столярній майстерності, здобуття навиків для вирощування городини в теплиці, виготовлення декоративних свічок та розвиток виготовлення сувенірної продукції. «У нашому Центрі уже впродовж 14 років успішно працює відділення «Майстерні для молоді з неповносправністю», останні декілька років діяльність Майстерень здійснюється у партнерстві з Львівською міською радою. Проаналізувавши можливості та уже здобуті вміння та навички молоді Центру, ми вирішили запровадити нові напрямки діяльності для реалізації потенціалу та талантів молоді, – розповіла директор Центру «Джерело» Анна Гайдучок. Відкриття нових напрямків дасть можливість залучити більшу кількість молоді з неповносправністю на програми Центру, які, на жаль, сьогодні не мають можливості активно розвиватися або стати учасником відповідних реабілітаційних центрів. Відтак, у «Майстерні по роботі з деревом» молодь здобуватиме навички столярної та теслярської справи, а в майстерні «Зелена бригада» навчатиметься доглядати за садово-парковими ділянками, а також вирощувати городину. В межах проекту заплановано на подвір’ї «Джерела» змонтувати спеціальну та доступну теплицю. У «Майстерні по виготовленню свічок», особи з неповносправністю створюватимуть конкурентоспроможну продукцію та якісні вироби, які заплановано розповсюджувати у крамницях міста за благодійні внески. Також в межах проекту заплановано розширити діяльність студії «Майстерні по виготовленню сувенірів». Проект втілюється за підтримки Європейської Комісії, Європейського Союзу, Представництва Європейського Союзу в Україні, Українського незалежного центру політичних досліджень та Спілки Робітничих Самаритян Грузії (Arbeiter-Samariter-Bund Georgia).

14:03

Львів подав весь пакет документів у Мінрегіонбуд щодо проекту рекультивації сміттєзвалища та будівництва нового сміттєпереробного заводу. Як розповіла Ольга Сивак, наразі місто очікує на рішення. Після цього європейські інженери приїдуть у Львів, аби пропрацювати наступні етапи реалізації проекту. «30 червня ми подали всі документи, які від нас вимагало міністерство, щоб отримати фінансування від Європейського інвестиційного банку. Анкету ми подали ще раніше – 21 червня. 1 липня був кінцевий термін подачі всього пакету документів. Ми також подали ухвалу сесії міської ради, якою ми уповноважили ЛКП «Львівспецкомунтранс» бути розпорядником та отримувачем майбутнього проекту. Анкета та повний пакет документів у міністерство надійшли, бо для нас це першочергове питання. Сама анкета має 45 сторінок, є також багато додатків. Є розроблений проект інституту «Гірхімпром» 2013 року, він пройшов державну експертизу, але зараз цей проект оновлюється, інженери, у зв’язку із ситуацією, що сталась, вносять нові рішення. Ми чекаємо, коли буде розгляд проектів, бо ми не єдине місто, яке подало проект. Сподіваємось, що, зважаючи на ситуацію, міністерство наш проект розгляне позитивно. Проект, який ми подавали, складається з двох компонентів. Перший – це проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Другий – це проект нового заводу. Як виглядатиме цей комплекс технічно, хто і де буде його будувати, стане відомо після акцептації. Для нас це питання треба вирішити комплексно. Тому для нас важливі дві складові. Перше – це рекультивація сміттєзвалища у Грибовичах. Є технічна документація 2013 року, це 10 томів документів. Зараз ці документи оновлюють. Щодо будівництва нового заводу – ми подали заявку. Це є кредитні кошти Європейського банку. Через наше комунальне підприємство ми будемо розпорядником коштів і, залучаючи європейських консультантів, ми розробимо на другу компоненту проект. Зараз ключове – отримати позитивне рішення від Мінрегіону. Міський голова звернувся до прем’єр-міністра України, щоб це рішення пришвидшити. Після того, як рішення приймуть, приїдуть європейські інженери, проаналізують ситуацію і скажуть, які наступні етапи. Потім проектування», - розповіла Ольга Сивак, начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій ЛМР.

14:00

У Львові започатковану нову програму з підтримки у проведенні Відкритих Кубків. Вже з серпня місяця львів’ян запрошують на спортивні змагання з різних видів спорту. За результатами спеціального конкурсу, визначено 26 спортивних федерацій, які власне організовуватимуть і проводитимуть змагання. «Місто вперше виділяє значні ресурси для проведення Відкритих Кубків. Наше завдання не тільки створити умови для організації заходів на якісно новому рівні, а й зробити ці заходи певною візитівкою міста. Ми прагнемо, щоб на Відкриті Кубки Львова приїжджали кращі спортсмени та команди не тільки з України, а й країн Європи», - зазначив Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР. Слід зазначити, що відбір переможців на участь у програмі здійснювала конкурсна комісія, яка складалася з представників спортивного середовища м. Львова. «Ця унікальна програма допоможе організаторам традиційних спортивно-масових заходів підняти їх проведення на якісно новий рівень. На відкрите засідання комісії були запрошені всі представники поданих заявок, які наглядно представили майбутні заходи. Ми спільно вирішували і недоліки, і пропонували як вдосконалити захід, і затверджували кошторис видатків. Мені здається, що ми плідно попрацювали, і тепер запрошую разом побачити Відкриті Кубки Львова у різних видах спорту», - відзначила Ірена Бусь, президент Української Федерації сучасного танцю, суддя міжнародної категорії, керівник клубу спортивного та сучасного танцю "Лідер", учасник конкурсної комісії з визначення переможців. Також обов’язковою вимогою у проведення змагань є онлайн трансляція, щоб охопити більшу аудиторію любителів певного виду спорту. Загалом, Відкриті Кубки Львова у 2016 році будуть підтримані на близько 4 млн грн.

11:02

У Львові триває реставрація балконів головних фасадів будинків. Зокрема, на замовлення управління охорони історичного середовища розпочато капітальний ремонт балконів будинку на вул. Дорошенка, 35, на вул. Герцена, 4 та ремонтно-реставраційні роботи на вул. Мартовича, 7. Завершено відновлення балконів адміністративного будинку на пл. Соборній, 7. Також завершено відновлення балконів головного фасаду будинку на вул. Короленка, 17. Відновлення балконів здійснюється на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Виконавець робіт на вул. Дорошенка, 35 – ПП «Володар Маркет». Роботи по каменю виконує Андрій Федоришин. Виконавець робіт на вул. Герцена, 4 – ТзОВ «Реставрація Стиль». Також на замовлення управління розпочато та тривають ремонтно-реставраційні роботи балконів на вул. Мартовича, 7. Підрядна організація - ПП «Рим-Лав». Наприкінці липня - на початку серпня заплановано розпочати ремонтно-реставраційні роботи балконів на вул. Князя Романа, 4, капітальний ремонт балконів на вул. Рутковича, 4 та на вул. Торговій, 11. Загалом цього року управління замовило розроблення проектно-кошторисної документації на ремонтно-реставраційні роботи та капітальний ремонт балконів на такі об’єкти: вул. Чупринки, 52, вул. Листопадового Чину, 10, вул. І.Франка, 90, вул. Пекарська, 40, вул. Рутковича, 12, вул. Рутковича, 10, вул. Городоцька, 61, вул. Менделєєва, 5, вул. Павлова, 1, вул. Павлова, 2, вул. Зелена, 6 (вул. Шота Руставелі, 2), вул. ген. Чупринки, 4, вул. К. Левицького, 16, вул. І.Франка, 55, вул. Б.Хмельницького, 49, вул. Рутковича, 6, вул. Паркова, 4. Також заплановано підготовку проектно-кошторисної документації для виконання ремонтно-реставраційних робіт у рамках спільного українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Львівської міської ради та Німецького товариства міжнародного співробітництва. Розробку документації буде замовлено у разі сприяння та активної участі мешканців, а саме надання письмової згоди на виконання ремонтно-реставраційних робіт та участь в програмі реставрації балконів. Для підготовки відповідних заяв управління звернулося у районні адміністрації. На завершальному етапі реставрація балкону головного фасаду будинку-пам’ятки архітектури на вул. Курбаса, 8 у м. Львові, виконавець робіт ПАТ «Львів -Реставрація». Реставрацію балкону розпочато у 2015 році. На цьому об’єкті здійснювалось відновлення огорожі з роман-цементу. Роботи на об’єкті виконував скульптор Сергій Чепель та реставратор Ігор Коваль. Авторський нагляд здійснював Ярема Чурилик та Андрій Конюх. Тривають ремонтно-реставраційні роботи балконів на головному фасаді пам’ятки архітектури на вул. Дорошенка, 29. Підрядна організація – ПП «Оберіг Груп». Відновлення кам’яних елементів виконує Андрій Федоришин, реставрацію елементів огорожі здійснює – Юрій Миколаїшин. Розпочато та триває капітальний ремонт балконів на головному фасаді будівлі на вул. Шолом-Алейхема, 9. Підрядна організація, яка виконує роботи, ЗАТ ПБО «Львівміськбуд». Розпочато підготовчі роботи з дослідження балкону на вул. Вірменській, 13, для подальшого виконання ремонтно-реставраційних робіт. Наприкінці липня - на початку серпня заплановано розпочати ремонтно-реставраційні роботи балконів на вул. Дорошенка, 15. Відновлення балконів здійснюється на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради у рамках спільного українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Львівської міської ради та Німецького товариства міжнародного співробітництва. Частка Львівської міської ради – 50% вартості робіт; частка Німецького товариства міжнародного співробітництва – 50 % вартості робіт; частка мешканців – 500 грн. (від власників балконів). Завершено ремонтно-реставраційні роботи балконів адміністративного будинку на пл. Соборній, 7. Роботи виконувались на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. Виконавець робіт – ЗАТ ПБО «Львівміськбуд». Роботи були розпочаті у 2015 році, завершені у червні 2016 року. Більшість елементів огорожі були в аварійному стані та потребували заміни. Виконано реставрацію шести балконів будівлі. Завершено капітальний ремонт балконів головного фасаду будинку на вул. Короленка, 17. Роботи виконувались на замовлення управління охорони історичного середовища Львівської міської ради у рамках спільного українсько-німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Львівської міської ради та Німецького товариства міжнародного співробітництва. Частка Львівської міської ради – 50% вартості робіт; частка Німецького товариства міжнародного співробітництва – 50 % вартості робіт; частка мешканців – 500 грн. (від власника балкону). Підрядна організація – ФОП Проданчук Н. Роботи по каменю виконував скульптор Андрій Федоришин, авторський нагляд здійснювала Ярина Саньковська.

10:59

Як повідомили на «Гарячій лінії міста», сьогодні у Львові з 9:00 год тимчасово не курсують усі трамваї. Внаслідок обриву електролінії на Соборній, 1, призупинився рух усіх трамваїв, окрім №6. Однак, через ДТП на вул. Городоцькій, 41, рух трамваю №6 теж тимчасово призупинено. Трамваї відновлять курсування після полагодження електромережі.

10:57

У зв'язку зі спекою, не характерною для клімату Львівської області, Держпродспоживслужба Львівської області повідомляє про необхідність дотримання певних правил в таких умовах, і з метою послаблення несприятливої дії високих температур – рекомендує проведення профілактичних заходів. Зокрема, таких: застосування сонцезахисних пристроїв на вікнах, використання вікон з тонованим склом, застосування локальних або централізованих систем кондиціонування, охолодження та вентиляція в будівлях, при наявності застосовувати повітряні завіси на входах у виробничі приміщення. За згодою з профспілковими та трудовими колективами проводити адміністративне регулювання режиму праці, а саме: скорочення робочого дня, зміна початку та закінчення робочого дня, організація кімнат відпочинку з оптимальними параметрами мікроклімату та повітреобміну, забезпечення працівників охолодженими напоями тощо. У зв'язку з високим рівнем зовнішньої температури повітря, працівники практично не відкривають вікон та не провітрюють приміщень. Належне неодноразове провітрювання є актуальним, особливо в офісних приміщеннях, де, як правило, встановлена значна кількість оргтехніки. Такі пристрої як ксерокси, факси, принтери при експлуатації виділяють в робочу зону озон, дрібнодисперсні залишки тонерів та інших речовин, що використовуються для їх роботи. Тому протягом робочого дня необхідно неодноразово провітрювати приміщення з обов'язковим подальшим доведенням температури в приміщеннях до оптимальної. Населенню, яке в денний період дня не знаходиться на роботі, також необхідно дотримуватись певних вимог, а саме: по можливості не знаходитись на вулиці з 11 до 16 години, одягати легкий світлих кольорів одяг, мати з собою певний запас питної води. Для захисту від зневоднення доросла людина повинна випивати до 3 л рідини на день. Це може бути бутильована негазована вода, холодні чаї, соки, компоти та кисломолочні продукти. Не рекомендується вживати алкоголь та пиво, які особливо виводять рідину з організму. В найбільш спекотні години дня необхідно, по можливості, уникати значних фізичних навантажень.

10:56

У Шевченківському районі міста тривають капітальні ремонти доріг, хідників, двориків. Також у планах – облаштування до кінця року ще двох громадських просторів – на вул. Б.Хмельницького та на вул. Миколайчука. Роботи мають розпочати в серпні-вересні. «Зараз багато робіт проводимо в Рясне-2. На вул. Величковського, 4 ремонтуємо хідники, на вул. Величковського, 16, 18 – доріжки, на вул. Величковського, 48, 50 – також хідники. Продовжуємо роботи, які розпочали ще торік, щодо ремонту дороги та хідників на вул. Мазепи, 7а, 9а, 11а, 13а. Також ремонтуємо дороги та хідники на вул. Очаківській від вул. Творчої до Збоїщ. Капітальні ремонти доріг проводимо на таких вулицях – Біберовича, Бузинова, Сеньковича, Волошкова, Кирилівська, Кортумівка, Порічкова, Уманська, Хмільова. Почали роботи на вул Шкільній. Робимо двір на вул Шевченка, 358-360. Триває в районі і поточний ремонт доріг. Також ми оголошуємо тендер і сподіваємось, що в серпні-вересні будуть розпочаті роботи з облаштування двох громадських просторів – на вул Б.Хмельницького (від вул. Мідної до вул. Грінченка) та на вул. Миколайчука (від вул. Лінкольна до вул. Мазепи). Там мають бути облаштовані велосипедні доріжки, нові хідники, прогулянковий простір, дитячі майданчики, тренажери тощо», - розповів начальник відділу комунального господарства Шевченківської районної адміністрації Володимир Шульга. Загалом цього року Шевченківська районна адміністрація на ремонти хідників з бюджету міста отримала 12 млн грн, на ремонти доріг – 14,4 млн грн, на облаштування двох громадських просторів – трохи більше 5 млн грн.

Останні новини