Травень 2016 Архів

20:40

У ЛКП «Львівелектротрансі» зазначають, що службу контролю у тролейбусах та трамваях ліквідують через те, що від неї немає значної користі. Про це повідомив директор ЛКП «Львівелектротранс» Михайло Сидорович. «Ще у 2014 році я зазначав, що усіх контролерів треба прибрати тому, що від них більше шкоди підприємству, ніж допомоги. Ті скарги, які йдуть в управління транспорту по роботі конролерів, вони дуже агресивні і йдуть від людей, які приїжджають до нашого міста», - зазначив Михайло Сидорович. Зазначимо, що замість контролерів до служби контролю у тролейбусах та трамваях залучатимуть поліцію, мініципальну дружину, а також представників громадських організацій.

19:49

З цікавих, привабливих об’єктів, які управління комунальної власності ЛМР планує найшвидше виставляти на аукціон впродовж наступного місяця (дані об’єкти не потребують виготовлення кадастрових номерів) це: вул. Коперника, 12, Вірменська, 27, Долинського, 2, Торф’яна і Бандери 5-а. Стартові ціни за дані об’єкти — не менше 11, 8 млн грн за кожен. «Особливо цікавим є об’єкт на вул. Коперника, 12, площею 111 кв. м, 1 поверх. Гарне хороше приміщення у центральній частині міста. Технічна документація уже готова, завершується реєстрація. Ще одним цікавим у комерційних цілях з точки зору розташування є об’єкт на вул. Вірменська, 27, площею майже 70 кв. м. Ще однин об’єкт, який хотілося б відзначити — на вул. Торф’яна, 23, площею 111 кв. м. Стартові ціни за дані об’єкти — не менше 11, 8 млн грн. Якщо об’єкт справді хороший, то після експертної оцінки стартова ціна, як правило, досить відрізняється від кінцевої ціни» – зростає у декілька разів, розповідає Інна Свистун, начальник управління комунальної власності ЛМР. Нагадаємо, цьогоріч уже відбулися 2 приватизації конкурентними способами, а саме: нежитлові приміщення на пл. Ринок, 19, площею 34,6 кв.м, що продано за 5,7 млн грн та підвал на вул. Підзамче, 9, площею 46, 8 кв.м, що продано за 242 тис. грн.

19:44

У середу, 25 травня, на Львівщині розпочалися заходи із вшанування письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Франка. Урочистості розпочалися пішою ходою студентів від садиби Івана Франка у селі Нагуєвичі до Дрогобича. Про це повідомила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христина Береговська.  У рамках заходів відбудуться покази вистав, концертні програми, поетичні читання, виставки, екскурсії, презентації видань, лекції, покази фільмів та інші тематичні мистецькі заходи у закладах культури області. Урочисті заходи у Львові та районах області триватимуть до 12 червня. Варто зазначити, що у суботу, 28 травня, у день смерті Франка, о 16:00 год розпочнуться поминальні заходи на Личаківському кладовищі, у яких візьме участь керівництво області, діячі культури, представники громадськості та молодь. Після панахиди та покладання квітів твори Івана Франка звучатимуть у мистецькій програмі, яку підготували артисти Національного академічного українського драматичного театр імені Марії Заньковецької та Заслуженої академічної хорової капели України "Трембіта". Нагадуємо, що 2016-й в Україні оголошено Роком Івана Франка. Цьогоріч відзначатимемо дві особливі дати: 160-ліття від народження і 100-ліття від смерті Великого Каменяра.

18:49

Уже з 1 червня у Львівській області розпочнуть роботу 549 таборів, з них 199 – пришкільних та 350 – мовних. Про це повідомила директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Олександра Небожук.  За її словами, у таборах відпочиватимуть 18 398 дітей, з них 7 575 – у пришкільних та 10 823 – у мовних. Найбільшу кількість дітей передбачено залучити до відпочинку у таборах у Львові – 3 710, у Перемишлянському – 2 760 та Пустомитівському – 1 610 районах, а також у Червонограді – 1 340. "Для організації пришкільних та мовних таборів з місцевих бюджетів галузі освіти виділено 934,3 тис. гривень, - повідомила директор департаменту освіти. -Для того, щоб відпочити у одному із таких таборів, діти або їхні батьки повинні звернутись до класного керівника або в дирекцію школи". Також діятимуть освітянські дитячі оздоровчо-відпочинкові заклади. Зокрема, з міського бюджету галузі освіти виділено 2,5 млн гривень на функціонування дитячих оздоровчо-відпочинкових закладів управління освіти департаменту гуманітарної політики м. Львова – "Старт" с. Коростів та "Ватра" с. Гребенів Сколівського району. У них відпочинком з цілодобовим перебуванням передбачено охопити упродовж літа 870 дітей соціально незахищених категорій м. Львова. На функціонування Дитячого позаміського закладу відпочинку "Сокіл", що в с. Сасів Золочівського району, з районного бюджету галузі освіти виділено 272 тис. гривень. Відпочинком з цілодобовим перебуванням передбачено охопити 200 дітей соціально незахищених категорій Золочівського району. У Жовківському районі 680 дітей соціально незахищених категорій передбачено охопити відпочинком з цілодобовим перебуванням у Дитячому центр оздоровлення, відпочинку та туризму "Росинка", що в с. Зіболки. На його функціонування з місцевого бюджету галузі освіти виділено 790 тис. гривень. Також для оздоровлення дітей соціально незахищених категорій з районних і міських бюджетів галузі освіти виділено 2 млн 312,2 тис. гривень. За ці кошти відпочине 671 дитина. Окрім цього, упродовж літа планується оздоровити 1 021 учня (вихованця) шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів обласного підпорядкування.

18:45

Сьогодні, 25 травня, у Львівській міській раді на робочій групі вирішували долю монумента радянському письменнику Степанові Тудору. Радились міські архітектори, чиновники, але вирішальним стало опитування львів’ян, 58% з яких за перенесення пам'ятника. Тудора скоріш за все перенесуть в національну галерею мистецтв. Щоправда, остаточне рішення приймуть на сесії міської ради. Щодо площі Маланюка, де розташований монумент, то її планують реконструювати. Зараз архітектори і чиновники думають, як облаштувати тут громадський простір. Нагадаємо, про перенесення пам'ятника Тудору заговорили після того, як 9 травня активісти намагалися самовільно його демонтувати. Дуже гарно могла б ця площа зазвучати, якби там час від часу якісь оркестри грали – там мало б бути таке музичне місце (через філармонію, яка поблизу), місце, де вони могли б розміститись, є думка присвятити ту площу музиці», – розповіла очільниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Додамо, на вулиці Дорошенка сьогодні зранку уже демонтували меморіальну таблицю радянському письменнику Степану Тудору.

18:14

За перший квартал 2016 року підприємства Львівщини експортували товари на суму 291,3 млн дол США, що на 18,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт зріс на 15,5% та склав 355,6 млн дол. США. Про це повідомив директор департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Роман Филипів, пише Depo.Львів. За словами Романа Филипіва, експорт товарів до країн Європейського Союзу становив 219,4 млн дол. США – 75,3% від загального експорту області і зріс у порівнянні з січнем-березнем 2015 року на 17,9%. Найбільші обсяги експорту припали на Польщу – 23,8% від загального експорту області, Німеччину – 12,5%, Чехію – 10,1%, Данію – 5,9% та Єгипет – 3,4%. У структурі експорту переважали електротехнічне обладнання (25,8% від експорту області), продукти рослинного походження (16,5%), текстильні вироби (11,8%), меблі (10,4%), деревина та вироби з неї (10,1%). Зростання експорту відбулося за рахунок збільшення поставок зернових культур у 6,4 рази, меблів – на 48,7%, насіння і плодів олійних культур – на 35,6%, деревини та виробів з неї – на 5%. Найбільші об 'єми імпорту припали на Польщу (26,3% від загального імпорту області), Німеччину – (19,9%), Китай – (7,8%). З країн Європейського Союзу імпортували товарів на суму 253,9 млн дол США, що складає 71,4% від загального імпорту області. Варто зазначити, що протягом першого кварталу 2016 року зріс імпорт текстильних виробів у 3,3 рази, шкіри у 2 рази, текстильних матеріалів та виробів на 43,7%, електротехнічного обладнання на 24,2%.

15:47

Діти, які навчаються у музичних та інших мистецьких школах Львівщини, мають право безоплатно їздити у транспорті в межах районів області. З відповідною ініціативою виступили департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА та департамент дорожнього господарства, транспорту та зв’язку Львівської обласної державної адміністрації. «Є багато дітей із малозабезпечених родин, для яких навіть купівля квитка на громадський транспорт є проблемою, - зазначила директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Христина Береговська. - Ми повинні створити комфортні умови для того, щоб наші діти мали можливість здобувати мистецьку грамотність без будь-яких перешкод і незручностей». За словами Христини Береговської, у громадському транспорті дітям потрібно буде показати посвідчення учня тієї чи іншої мистецької або музичної школи і відповідно отримати право на безкоштовний проїзд. Нагадаємо, в області функціонує 74 мистецькі та музичні школи, в яких навчається понад 22 тисячі дітей.

15:43

З 1 червня у Львові стартує «Програма навчання плаванню дітей у м. Львові 2016 року». Цьогоріч за підсумками проведеного тендеру договір на реалізацію цієї програми укладено з басейном палацу спорту ЛОО ФСТ «Динамо» по вул. Вітовського, 53. Відтак вартість навчання становитиме 40 грн. за 1 годину. Зокрема навчання за програмою передбачає 10 відвідувань басейну з професійним тренером. Скористатися ж програмою мають змогу діти відповідних категорій віком 9-15 років. На реалізацію програми в 2016 році в міському бюджеті передбачено 400 тис. грн., тож навчитися плаванню зможе більше 1000 дітей. «Дуже важливим є фізичний розвиток дітей. На жаль не всі батьки мають можливість навчити плаванню дітей в ранньому віці оскільки це достатньо коштовно. Тому місто вже вкотре реалізовує програму навчанню плавання дітей соціальних категорій. Нашим завдання є створення можливості для всіх львів’ян для занять фізичною культурою», - зазначає Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту. Для участі в програмі слід через районні відділи соціальної роботи Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді подати заяву на ім’я директора ЛКП «Спортресурс» і пакет документів, які підтверджують приналежність до відповідних категорій. Учасники антитерористичної операції подають заяву на ім’я директора ЛКП «Спортресурс» та копію номера ідентифікаційної картки львів’янина – учасника антитерористичної операції (при умові наявності на картці всіх документів, необхідних для участі у Програмі) або пакет документів, які підтверджують приналежність до відповідної категорії. Скористатися цією програмою на безкоштовній основі можуть діти таких категорій:                                                                                                                               діти з малозабезпечених та багатодітних сімей;                                                   діти-сироти;                                                                                                                               діти, позбавлені батьківського піклування;                                                           діти-інваліди, які мають здатність до самообслуговування та не мають протипоказань;                                                                                                                           діти, які постраждали внаслідок Скнилівської трагедії;                                   талановиті та обдаровані діти (*документи подаються через Установи дитячо-юнацьких та молодіжних клубів);                                                                       діти, батьки, яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків;                                                                        діти учасників АТО. За детальнішою інформацією можна звертатися за місцем проживання у відділи соціальної роботи Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

15:38

Сьогодні, 25 травня, у Львові презентували перші автобуси, придбані містом у компанії «Електрон». Загалом, місто купило 10 автобусів, на сьогодні комунальному автотранспортному підприємству виробник передав 7 одиниць. «Ми свого часу презентували нові трамваї львівські, які сьогодні їздять по наших дорогах, ми презентували нові тролейбуси, в минулому році презентували новий електробус. А сьогодні у нас великий день – ми презентуємо нові автобуси, які зроблені у Львові: найвища якість, двигун Євро 5. Власне, єдине, що ми купуємо закордоном, це англійські двигуни Євро 5. Бо це і економія палива і екологія. Важливо, що автобуси пристосовані для людей з особливими потребами. Таким чином, вся лінійка громадського транспорту сьогодні виробляється у Львові. Ми відновлюємо славу Львова як міста середнього машинобудування. Хто б не створював нам проблеми, хто б не вставляв палки в колеса, ми перемелюємо ті всі палички і рухаємося вперед. Амбіції міста є чіткі і зрозумілі: ми повинні на 70% впродовж наступних років оновити весь громадський транспорт Львова. І, власне, маючи базове підприємство, яке виробляє всю лінійку міського транспорту, це дуже великий плюс. Тому що не тільки важливо мати автобус, тролейбус чи трамвай, важливо якісно доглядати, обслуговувати. А коли завод є тут, у Львові, це набагато дешевше, набагато якісніше. Це є нові робочі місця для підприємства, це є замовлення для суміжників, які знаходяться у Львові, це є престиж Львова і, найголовніше, це комфорт наших мешканців. На сьогодні ми отримаємо першу партію, це 10 автобусів, які були заздалегідь замовлені. Ми оголосили тендер ще на 55 автобусів і «Електрон» виграв цей тендер, але, на превеликий жаль, була скарга мінського заводу «МАЗ» і сьогодні Антимонопольний комітет зупинив цей тендер. Це аномалія з точки зору здорового глузду. Я собі важко можу уявити, якщо б, до прикладу, завод «МАЗ» виграв тендер на поставку автобусів у Мінську, і завод «Електрон» написав скаргу, щоб президент Білорусі зробив в даній ситуації? Це ж сотні і сотні нових робочих місць, це ж замовлення для нашого вітчизняного виробника. Ми повинні підтримувати нашого виробника, але підтримувати не гучними промовами з екранів телевізорів, з трибуни Верховної Ради, а ми повинні підтримувати нашого виробника працею і конкретним результатом, який ми маємо у Львові. Дай Бог, щоб всі міста рухалися такою ж дорогою. В цьому році ми ще отримаємо 7 нових трамваїв, ми будемо отримувати нові тролейбуси і, я переконаний, що ми в цьому році отримаємо, як і було заплановано, 55 нових автобусів і вони виїдуть на маршрути Львова», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. За словами начальника управління транспорту та зв’язку ЛМР Віктора Щира, рішення про маршрути, яких працюватимуть автобуси, буде прийнято після отримання всіх 10 автобусів з державною реєстрацією. Віг також зауважив, що процедура державної реєстрації затягнулася на кілька місяців. «Це для нас було дуже неочікувано», - сказав Віктор Щир. На сьогодні місто придбало у заводу «Електрон» два трамваї, 7 тролейбусів, 1 електробус та 10 автобусів.

15:29

У четвер, 26 травня, у Львові розпочнуться 17-ті Дні «Дня», під час яких жителі та гості міста зможуть взяти участь у пізнавальних дискусіях, представленні новинок із Бібліотеки газети та побачити найкращі світлини міжнародного фотоконкурсу «День»-2015 і, звичайно, поповнити домашню або бібліотеку рідної школи розумними виданнями та оформити передплату на свій «День». Першою подією стане зустріч у четвер о 19.45 в антикафе «Communa». Лариса Івшина спілкуватиметься з аудиторією про 20 років якісної альтернативи «Дня» та представить бестселери – «Повернення в Царгород» та триптих «Котел, або Справа без терміну давності», «Я – свідок, Записки з окупованого Луганська», «Катастрофа і Тріумф. Історії українських Героїв», які вийшли вже другим тиражем. 27 травня о 12:00 годині в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відбудеться урочисте відкриття фотовиставки «День»-2015. Після цього о 13.30 у актовій залі НУ «ЛП» із Ларисою Олексіївною матимуть нагоду поспілкуватися студентська молодь, викладачі, діячі культури та освіти. «Акценти Фотовиставки «День-2015» – не стільки на емоційну складову (хоча куди ж без неї), скільки на осмислення подій, які нині переживає Україна. Цьогорічна експозиція – це безперервний перетин поглядів. Погляди відвідувачів перетинатимуться з поглядами військових, що дивляться на них з бліндажів, окопів, з БТРів і танків, з поглядами політиків (а це вже зовсім інші обличчя, типажі й очі), з поглядами переселенців і волонтерів, митців, дітей… Ця виставка стала своєрідним полілогом, який відбувається між глядачами, фотографами і героями світлин. І, повірте, все буде зрозуміло без слів. Весь драматизм, наш спільний досвід і шлях подолання», - розповідають організатори. «Своїми проектами «День» будує місточки між регіонами країни. Фотовиставка та дискусії на суспільно важливі теми є тими тригерами, які виривають людей з потоку буденних справ та перенаправляють свідомість на більш глобальне мислення – як зробити суспільство кращим? Як розбудувати державу? Поки інші медіа мовчать, головний редактор «Дня» Лариса Івшина та журналісти газети наголошують на необхідності переосмислення новітньої історії. Суспільству треба знати, де саме стався «вивих», аби можна було його вправити та жити надалі здоровим життям», – розповідає одеситка Наталія Безвозюк, учасниця Літньої школи журналістики газети «День»-2015. Заходи відбудуються на запрошення НУ «Львівської політехніки», за підтримки МІОК, Львівської міської ради, Облдержадміністрації.

Останні новини