Травень 2016 Архів

20:42

Будували котеджне містечко, а заїхали в парк. У «Горіховому гаю» технікою понищили ландшафт та дерева. На сполох забили місцеві активісти, викликали поліцію та екологів. Тепер за шкоду природі доведеться заплатити. Будівельну техніку у парку «Горіховий гай» помітили місцеві відпочивальники, розповів директор Львівського кіноцентру Андрій Породко. «Кажуть, по парку їде техніка, нищать дерева, щось твориться. Ми побачили, що є реально сліди від «Атласа». Великого, навіть є знимки як він тут їздив», ― каже Породко. Поряд, на Яневій будують котеджне містечко. Виявилось, що техніка і була звідти. На місце викликали поліцію та екологів. Представник забудовника запевняє, що шкоди наробили не навмисне. Просто хотіли дещо вирівняти та укріпити схил. «Ми плануємо рельєф в межах своєї ділянки для влаштування огорожі по периметру ділянки, тому що ділянка є рельєфною. Ґрунт осідає, і огорожа обвалюється періодично», ― пояснює представник компанії-забудовника Михайло Цицонь. Забудовник запевняє, що за два тижні все почистять та засіють травою. Одразу ж до місця пригнали і екскаватор, аби прибрати насипані напередодні гори ґрунту. В управлінні екології наміри забудовники обіцяють скріпити приписом. Мовляв, щоб не забули відновити благоустрій та зміцнити схил. Доведеться заплатити і за кожне пошкоджене дерево. «Знищено близько 20 дерев, тобто з них два вже були попередньо хворі, аварійні, а 18 знищено в результаті цих земляних робіт. Ми нарахуємо шкоду, дамо обов'язково цю шкоду до відновлення для сплати в бюджет за завдану шкоду довкіллю», ― зазначив начальник міського управління екології та благоустрою Андрій Галушка. Тим часом працівники парку кажуть, що численні будівництва довкола гаю впливають на місцеве озеро, поступово зникають джерела, які живлять водойму.

20:25

Авіакомпанія Мотор Січ з 6 червня 2016 року відкриє нові прямі рейси по Україні: Київ – Львів, Львів – Ужгород та Київ – Одеса. Польоти виконуватимуть на літаку АН-140, Київ – Львів та Львів – Ужгород щопонеділка, щосереди, щоп’ятниці та щонеділі, а рейси Київ – Одеса щоденно. Також з 6 червня авіакомпанія скасовує прямі рейси Київ – Ужгород – Київ, але пасажири можуть замінити квитки на Київ – Ужгород – Київ з короткою стиковкою у Львові (30 хвилин).

20:23

Сьогодні на території другої Галицької бригади Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України (вул. Княгині Ольги, 105), поряд з погруддям генерал-майора Сергія Кульчицького, відбулась церемонія відкриття стели загиблим військовослужбовцям частини: полковнику Андрію Соколенку, капітану Тарасу Кончевичу, старшому солдату Івану Попілю, солдату Олегу Дідушко, волонтеру Володимиру Боднару. «В першу чергу, хочу подякувати керівництву військової частини, керівництву Національної гвардії за пам’ять, за честь і за все те добре, що ви робите, щоб гідно вшановувати наших героїв. Вони будуть жити доти, доки буде жити пам’ять про них. Ми не знаємо, що чекає нас у майбутньому. Ми живемо в дуже непростий час, в дуже складному світі. Але я знаю одне: коли ти маєш честь, коли ти захищаєш свою рідну землю, тобі завжди буде допомагати Бог. Ми повинні бути прикладом, ми повинні дуже багато працювати, ми повинні дбати про сім’ї, які залишились без своїх опікунів, ми повинні зробити ту роботу, яку мали зробити наші хлопці. Слава нашим героям! Слава Україні!», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова. Заходи розпочались з Богослужіння в Гарнізонному храмі св. апостолів Петра і Павла. Опісля відбулось покладання квітів до могил генерал-майора Сергія Кульчицького, полковника Андрія Соколенка, капітана Тараса Кончевича, волонтера Володимира Боднара на Личаківському цвинтарі. Церемонія відкриття стели (військова частина 3002 м. Львів, вул. Княгині Ольги, 105) відбулась за участю начальника Західного територіального управління Національної гвардії України, військовослужбовців та ветеранів частини, рідних та близьких загиблих. Також були представники Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, Франківської районної адміністрації, духовенства.

20:04

21 травня уже традиційно у Львові святкуватимуть День кельнера. Це свято – нагода як для рестораторів і влади, так і для звичайних львів’ян показати, що вони шанують професію офіціанта. Адже саме кельнер – людина, яка щодня створює настрій тисячам львів’ян та є обличчям міста для тисяч туристів. Як і протягом минулих років, організатори акції запрошують рестораторів та відомих людей міста вийти на цілий день чи хоча б на кілька годин на роботу в один із ресторанів та кафе, а інших мешканців – привітати улюбленого кельнера і принести йому квітку. Окрім того, управління економіки Львівської міської ради вручить відзнаки найкращим кельнерам міста. Кілька нічних клубів Львова організовують вечірки з безкоштовним входом для офіціантів і барменів львівських закладів. Минулого року в День кельнера майже 50 рестораторів, зірок, журналістів, чиновників ЛМР працювали кельнерами в 41-му закладі міста. Кельнерами працювали: скрипаль-віртуоз Олександр Божик, один із найвідоміших психіатрів Європи Олександр Фільц, радіоведучий Андрій Чемес, лідер кавер-гурту Band It Давид Меладзе, ресторатори Вардкес Арзуманян, Марк Зархін, Андрій Дзюбан, Михайло Гросуляк і багато інших. Цього року очікується участь ще більшої кількості ресторанів та відомих людей.

19:55

У суботу, 21 травня, о 17:00 год на стадіоні «Арена Львів» вперше в історії міста відбудеться фінальний матч розіграшу Кубку України з футболу сезону 2015/2016 рр. До матчу та після з центру міста на стадіон будуть курсувати шатл-баси. 21 травня у період з 15.00 год до 17.00 год та у період з 19.00 год до 21.00 год курсуватимуть шатл-баси, які доставлятимуть вболівальників на стадіон за таким маршрутами: • Пл. Є.Петрушевича – вул. Шота Руставелі – стадіон “Арена Львів“. • Просп. Червоної Калини (біля Культурно-освітнього центру ім. О.Довженка) – вул. Хуторівка – стадіон “Арена Львів“. Громадський транспорт, який курсує у напрямку Автовокзалу та ТРЦ «Кінг Крос», працюватиме у режимі робочого дня. Квитки на матч можна придбати в касах стадіону «Арена Львів», вул. Стрийська, 199. Вартість квитків від 50 до 150 грн (VIP – 900 та 1000 гривень). Квитки доступні он-лайн на сайті «Арена Львів» та у касах стадіону. Умови придбання он-лайн квитків: • одна особа може придбати не більше 4-х квитків; • тривалість бронювання – 30 хвилин з моменту оформлення замовлення; • спосіб оплати – електронні платежі: картка Visa/MasterCard, системи LiqPay, Easy Pay, єдиний гаманець W1, Приват 24; • квитки поверненню та обміну не підлягають.

19:50

З 11 до 16 травня канадська делегація у складі представників організації Лицарі Колумба, на чолі з владикою УГКЦ Браєном Байдою, у супроводі представників місцевих Карітасів уже третій рік поспіль безоплатно розвозила візки, милиці, ходунки та палиці тим, хто їх потребує. Акція пройшла у Львові, Жовкві, Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Харкові, Краматорську, Кривому Розі та Дніпродзержинську. Всього було завезено 280 візків, 60 опорних палиць, 200 милиць, 50 ходунків. Зокрема, через Карітас Львова для осіб з особливими потребами та інвалідністю передали 30 візків, 5 ходунків, 10 милиць, 5 палиць, інформує управління соціального захисту ЛМР. У римо-католицькій катедрі людям з особливими потребами урочисто вручили шість візків. «Ми переважно отримуємо візки від управління соцзахисту: в них трішки незручна амортизація, але ми вдячні, що був хоч такий, бо багато людей їх взагалі не мають і навіть з дому вийти не можуть. Ми дуже чекали на новий візок. Сердечно дякуємо Лицарям Колумба і Карітасу за допомогу», - розповіла Анна, одна з отримувачок, і додала, що одного візка не вистачає, бо він зношується - раз у 2 роки його треба змінювати. Частину візків благодійники розвезли по домівках потребуючих. Володимир, що з трьох років хворіє на ревматичний артрит, отримав вищу освіту - навчався заочно у Лісотехнічному університеті, здобув фах еколога, вивчив англійську мову. Пані Ірина, котра звернулась по допомогу у Карітас Львова, вже на пенсії. Хворіє на цукровий діабет. Після необережного падіння на нозі розвинулась гангрена, жінка не могла ходити. Тепер на візку вона зможе пересуватись принаймні у квартирі. Ще один отримувач, пан Степан, вже вісім років після інсульту. Візочок з Канади допоміг йому стати більш мобільним. Пан Євген понад 20 років хворіє на розсіяний склероз, з них уже п’ять - не ходить, тому за візочок дуже вдячний. У кожному домі благодійників радо зустрічали. Владика Браєн Байда зазначає, що через людей з особливими потребами Господь промовляє до нас і ми маємо можливість проявити своє милосердя, допомогти їм, а також бути вдячними Господу за те, що маємо і отримуємо від Нього. «На сьогодні наша держава забезпечує потребуючих візками у мінімальному розмірі. І тисячі людей (а в Україні 15% від загальної кількості населення України – неповносправні особи) є відкинутими від суспільства. Ці люди не мають доступу до отримання медичних чи освітніх послуг, вони не можуть забезпечити свої побутові умови, відвідувати публічні установи чи заклади культури – тобто, реалізовувати свої базові права та потреби. Саме тому така гуманітарна допомога від канадських благодійників є дуже потрібною та важливою», - зазначила Людмила Сухарьова, керівник проектів допомоги людям з особливими потребами.

17:05

Львівський регіональний центр з гідрометеорології інформує, що сьогодні до кінця доби у Львові – гроза. Завтра, 18 травня, хмарно з проясненням, часом дощ. Вітер північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі 3 – 5° тепла, вдень 10 – 12° тепла. 19 травня: мінлива хмарність, вночі без опадів, вдень місцями невеликий короткочасний дощ. Вітер південно-західний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі 1 – 6° тепла, місцями на поверхні грунту та в повітрі заморозки 0 – 2°, вдень 14 – 19° тепла. 20 травня: мінлива хмарність, вночі без опадів, вдень місцями короткочасні дощі, грози, град. Вітер змінних напрямків, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі 1 – 6° тепла, місцями на поверхні грунту заморозки 0 – 2°, вдень 17 – 22° тепла. 21 і 22 травня: без істотних опадів, температура повітря вночі 4 – 9° тепла, вдень 21 травня 18 – 23° тепла, 22 травня 20 – 25° тепла.

16:49

15 травня з нагоди Міжнародного Дня родини управління молоді, сім’ї та спорту у парку «Знесіння» організувало Фестиваль сім’ї, де львівські родини мали можливість активно відпочити, позмагатись і творчо представити свої таланти. Фестиваль відвідало близько 100 родин, які охоче брали участь у різних активностях, змагались, майстрували та розважались. На території парку діяло багато локацій: волейбол, футбол, дитяча анімаційна зона, мистецькі майстер-класи, сімейні спортивні змагання, сімейний квест, йога для мам, наукові експерименти, змагання з армреслінгу, виступи дитячих колективів, талановитих дітей від Спілки багатодітних сімей «Щаслива родина». Організовували Фестиваль дитячі клуби м. Львова, Львівська обласна організація багатодітних сімей «Щаслива родина», громадська організація «Центр розвитку сім’ї, батьківства та дитини «Тато, мама, я», волонтери Львівського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Ведучим Фестивалю був неповторний Олег Пригода, а дитячу анімаційну зону наповнювали різними розвагами Тарас та Влад – дует «Vla Tar». Спонсорами та партнерами Фестивалю виступали туристична фірма «Відвідай тур», банк «Львів», Аквапарк «Пляж» та дитячий парк «Дитяча планета», фітнес-студія «Sport Life».

16:45

З 13 до 14 травня у місті Тбілісі (Грузія) відбувся Чемпіонат Європи з кіокушинкай карате серед юніорів 1999-1998 рр. Серед переможців та призерів змагань є вихованці Спортивного клубу «Канку» та Львівської обласної федерації кіокушинкай карате, які привезли до Львова 6 медалей: 2 золоті (Ковальчук Ярослав та Лемішко Богдан), 1 срібна (Лебідь Арсен) та 3 бронзових (Гаврилець Тарас, Бєлих Денис та Осика Христина). Тренери – Мутін Сергій (СК «Канку») та Крюков Віталій (Львівська обласна федерація кіокушинкай карате). «Перш за все, хочу привітати спортсменів за зайняті місця та за те, що завдяки Вашій наполегливій праці та праці Ваших тренерів назва нашого міста вкотре звучить на кращих спортивних аренах світу. Я гордий за те, що живу в одному місці з такими великими людьми, справжніми професіоналами своєї справи. Успіхів Вам та нових звершень», - зазначив Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР.

15:04

Вчора, 16 травня, о 16:57 год невідома особа оператору служби “102” обліково-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУ Національної поліції у Львівській області повідомила про замінування у м. Львові приміщень Державного професійно-технічного навчального закладу «Львівський професійний політехнічний ліцей» (вул. Зелена, 151а) та «Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва» (вул. Пимоненка М., 15). Вимог, виконання яких могло б відвернути вибух, не висували. На місці події працювали основні підрозділи сил ЦЗ області і міста Львова згідно з „Планом дій …” у складі 35 осіб та 10 од. техніки. Місця подій огородили, виставили охорону і припинили доступ сторонніх осіб. З Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва в безпечне місце вивели 8 чоловік персоналу. З Львівського професійного політехнічного ліцею в безпечне місце вивели 30 учнів та 12 чоловік персоналу. Спеціалістами вибухово-технічного відділу науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні Національної поліції у Львівській області разом з кінологом проведено обстеження приміщень ПТУ та прилеглої території. Пошукові роботи завершено о 18:43 год. на вул. Зелена, 151а, та о 19:30 год на вул. Пимоненка М., 15. Вибухового пристрою не виявили. Встановлюють особу, яка надала неправдиве повідомлення про замінування.

Останні новини