Жовтень 2015 Архів

21:04

Сьогодні, 5 жовтня, у Львові відкрили першу в Україні медико-юридичну клініку, яка функціонуватиме як структурний підрозділ юридичної клініки «Про боно» Львівської комерційної академії. Консультування у клініці розпочнуться вже з 6 жовтня. Сфера діяльності клініки – правові питання забезпечення прав людини в сфері охорони здоров’я. Окремим напрямом буде надання безоплатної правової допомоги в царині паліативної допомоги. «У клініці студенти-правники, спільно зі студентами-медиками, під керівництвом викладачів надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу (надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації). Сьогодні у нас є чимало інституцій, які покликані надавати безоплатну правову допомогу. Проте родзинкою цієї новоствореної Клініки є те, що мешканці міста та області отримуватимуть допомогу саме з питань права в системі охорони здоров’я, що сприятиме захисту їхніх прав», – зазначила Ірина Сенюта, завідувач кафедри медичного права Львівського національного університету імені Данила Галицького. У межах заходу відбудеться зустріч викладачів та студентів юридичного факультету Львівської комерційної академії і Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з народним депутатом, заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Іриною Сисоєнко. Також об 11:00 у приміщенні Музею історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина (вул. Кармелюка, 3) відбулося обговорення реформ системи охорони здоров’я в умовах децентралізації влади, за участю Ірини Сисоєнко, представників Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Українського лікарського товариства у Львові, Комісії з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації, Ради молодих лікарів Львівщини. Відкриття клініки приурочено до 10 жовтня – Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги. Ініціатива створення клініки належить кафедрі медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ЛОБФ «Медицина і право». Діяльність провадитиметься у партнерстві з Львівською комерційною академією, Лігою студентів-правників ЛКА, Комунальною 4-тою міською клінічною лікарнею, за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

20:53

З 10 до 11 жовтня у Львові відбудеться фестиваль «Країна Мрій». Мистецьке дійство відбудеться на свято Покрови просто неба – в Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». «Наш фестиваль вирізняється не лише музичним дійством, але й ярмарковим розмаїттям. Це – алея народних ремісників, книжковий ярмарок, автентичні майстер-класи, де у живому часі виробляють неймовірні витвори людської фантазії, виставка народного малярства, дитяча галявина, етнічні кухні тощо», - зазначають організатори. «Країна Мрій» – найбільший в Україні та найвідоміший у світі український фестиваль, де збуваються мрії та дива. Керманичем та ідейним натхненником фестивалю є музикант і громадський діяч Олег Скрипка. 12 років зусиллям організаторів фестивалю та волонтерів, ніби на неймовірному 3-Д принтері, на наших очах формується українська самобутність, карбуються нові грані відомих артистів та запалюються нові яскраві зірки. Плекаємо українську культуру. Робимо її актуальною і модною в Україні та світі»,- закликають організатори фестивалю. Адреса проведення: Музей народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», м. Львів.

20:50

У загальноосвітніх навчальних закладах Львівської області покращать матеріально-технічну базу кабінетів «Захист Вітчизни», створять умови для облаштування тирів та збільшать матеріально-технічне забезпечення для військової підготовки. Про це повідомили у департаменті освіти і науки облдержадміністрації. За словами директора департаменту Олександри Небожук, в межах Програми розвитку освіти Львівщини, у 2015 році відбувся конкурс освітніх мікропроектів для облаштування центрів військово-патріотичного виховання. Всього на конкурс подали 35 освітніх проектів. «Конкурсна рада департаменту освіти і науки облдержадміністрації підтримала 24 проекти на суму з обласного бюджету у розмірі 1 034 886 грн. Обов’язковою умовою участі у конкурсі було залучення співфінансування не менш 50 % коштів різних рівнів бюджетів міст та районів області», – розповіла Олександра Небожук.

20:26

З 5 до 10 жовтня на Львівщині відбуватимуться Міжнародні дні освіти дорослих. Головна мета – сприяти формуванню в українському суспільстві розуміння цінності освіти дорослих і освіти упродовж всього життя, та підвищенню спроможності організацій, які надають послуги в цій сфері. Сьогодні це той ресурс, яким можуть користуватись люди для підвищення рівня добробуту власного життя, сім’ї, свого регіону та країни в цілому. «Обласна державна адміністрація активно підтримує ініціативи та ідеї, котрі реалізовуватимуться впродовж цих днів освіти, - наголосила на прес-конференції 5 жовтня директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олександра Небожук. - Ми всі добре розуміємо, що в умовах децентралізації можуть утворитися громади, де професійну освіту буде складно організувати. Тому завдання для влади на регіональному рівні – забезпечувати та підтримувати на місцях тих людей, які захочуть навчатися в дорослому віці. І дуже важливою в цьому плані є промоція та мотивація людей». Олександра Небожук розповіла, що у рамках днів освіти дорослих відбудеться телеміст, численні круглі столі, відкриті конференції, форум з освіти дорослих, які пройдуть на базі різних установ м. Львова. Завершальним заходом стане Фестиваль освітніх послуг для дорослих і ярмарок вакансій, котрий проводитиметься в Палаці мистецтв м. Львова у співпраці Національної академії педагогічних наук, DVV International в Україні із Західноукраїнським ресурсним центром «ЗУРЦ» і Львівським обласним центром зайнятості. Провайдери освітніх послуг представлять широкий спектр можливостей для населення Львівщини, зможуть обмінятись досвідом, а гості – знайти роботодавця або проектну мрію, ознайомитись з технологіями та можливостями освіти дорослих, взяти участь у майстер-класах з народної або професійної творчості. А на ярмарку вакансій місцеві роботодавці зустрінуться з людьми, які шукають роботу.

18:52

Незабаром, 16-18 жовтня, у Львівському палаці мистецтв відбудеться Національне Свято Шоколаду. Протягом трьох днів Свята найкращі виробники шоколаду України представлять найсмачнішу свою продукцію. Крім того, кожен гість матиме змогу спробувати оригінальні шоколадні напої, придбати «шоколадні» сувеніри та взяти участь у різноманітних майстер-класах від кращих шоколатьє. «Це всеукраїнська подія, яка вже дев’ять років поспіль збирає кращі солодкі бренди та виробників шоколаду ручної роботи України. Цього року хочемо вразити наших гостей створенням велетенської шоколадної скульптури», - розповів Андрій Сидор, директор Національного Свята Шоколаду. На відвідувачів очікує традиційний Шоколадний ярмарок, майстер-класи від професійних шоколатьє та створення шоколадних скульптур для Шоколадного міста. Окрім цього, кожен охочий зможе на Святі власноруч виготовити свою шоколадну свічку разом із майстрами Львівської свічкової мануфактури. Для маленьких відвідувачів шоколадного фестивалю працюватиме «Дитяча шоколадна країна». Також буде встановлено «шоколадні» мистецькі інсталяції: 5-метровий шоколадний млин, гігантська 9-метрова шоколадна коробка цукерок. Розважатиме на Святі маленьких гостей 3-метровий шоколадний ведмідь. Традиційно в рамках свята відбудеться Чемпіонат кондитерів-аматорів «Домашній кондитер». До участі запрошуються усі охочі, які створять свої солодкі страви. Цього року Свято особливе тим, що компанія BISCOTTI започатковує щорічний Національний чемпіонат з кондитерського мистецтва «BISCOTTI chef кондитер» з метою розвитку культури кондитерського мистецтва та популяризації професії кондитера в Україні. Стратегічним партнером чемпіонату виступає DGF International Culinary Concept, а спеціальним – DGF International Culinary School. Чемпіонат відбудеться 17-18 жовтня 2015 року у Львівському палаці мистецтв у рамках Національного Свята Шоколаду. Переможець буде нагороджений титулом «Шеф-кондитер BISCOTTI 2015 року».

18:47

Як проінформували у ЛМКП «Львівводоканал», у вівторок, 6 жовтня, будуть проводити роботи з підключення новозбудованого водопроводу на перехресті вулиць Хуторівка – Стрийська. Відтак, з 10 до 20 год буде припинено водопостачання у мікрорайон, обмежений вулицями Дем'янська, Боднарська. Адміністрація ЛМКП «Львівводоканал» просить створити запас води та вибачити за незручності, спричинені виконанням планових робіт.

15:42

На фінальному етапі Кубка світу зі спортивного орієнтування, що 4 жовтня завершився у Швейцарії, успішно виступила вихованка львівської школи спортивного орієнтування Надія Волинська. Після складного етапу в гірській місцевості на довгій дистанції, у складі збірної команди України львів’янка фінішувала на середній дистанції із другим результатом. Надія незначно поступилась спортсменці з Великої Британії та випередила господарку змагань - спортсменку зі Швейцарії. Власне успішний виступ на завершальному етапі Кубка світу й срібна медаль цього етапу дозволили Надії Волинській посісти високе третє місце у загальному заліку Кубка світу 2015 року зі спортивного орієнтування. Варто зазначити, що впродовж останніх років Надія Волинська тренується в шведському клубі «Оріон». Нагадаємо, що у 2013 році на Всесвітніх Іграх з неолімпійських видів спорту (Колумбія) львів’янка виборола бронзову медаль у змаганнях зі спортивного орієнтування на середній дистанції. Тогоріч вона була єдиною представницею України в цьому виді спорту серед жінок та єдиною представницею Львівщини на цих представницьких міжнародних змаганнях.

15:37

До кінця року на підприємствах обласного управління лісового та мисливського господарства впровадять електронний облік деревини та онлайн-моніторинг руху лісовозів. Про це йшлось у понеділок, 5 жовтня, на презентації системи моніторингу використання та відтворення лісових ресурсів у Львівській ОДА. Очікується, що введення електронного обліку дасть змогу попередити незаконний обіг деревини, своєчасно отримувати інформацію про переміщення та залишки лісопродукції, а також контролювати її зберігання та використання. Разом з цим, система фіксації та оформлення руху деревних ресурсів дозволить контролювати оплату відвантаженого «лісу» та роботу матеріально-відповідальних осіб. «Запровадження такої системи оптимізує виробничу діяльність підприємств, підвищить якість обліку лісопродукції, а також суттєво зменшить час оформлення документації та паперову роботу», - запевнив під час презентації начальник управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека. За його словами, це також дасть змогу ефективніше боротись із незаконними рубками, контролювати легальність заготівлі деревини при транспортуванні. «Правоохоронці спільно із працівниками Державної лісової охорони в місцях використання деревини та на дорожніх постах оснащатимуться кишеньковими персональними комп’ютерами, в яких є база даних усіх лісокористувачів, що заготовляють деревину. Зокрема, ці пристрої матимуть детальну інформацію про лісорубні квитки на лісозаготівельні роботи, номери пластикових бирок, закріплених на деревині, та інші дані про споживачів лісопродукції», - пояснив Анатолій Дейнека.

15:13

З 6 до 9 жовтня 2015 у Львові відбуватиметься черговий Форум, орієнтований на сферу енергозбереження. У рамках Форуму відбудеться низка виставок, експозицій та семінарів, де всі охочі зможуть отримати відповіді на питання у сфері будівництва та енергозбереження. Зокрема, цьогоріч організують окремі семінари для завідувачів господарством бюджетних установ, а також зацікавлених осіб серед працівників бюджетних установ Львова. Семінари охоплюють різноманітні теми, зокрема: - роль елементів конструкції будівлі в плані тепловтрат; - площинні системи опалення; - безпека електропостачання; - ефективне освітлення; - основні принципи системи «Зелений офіс». Форум відбудеться у приміщенні палацу спорту «Україна», що на вул. Мельника, 18.

15:05

Тривають роботи з облаштування громадського простору на пр. Чорновола: зараз там ставлять поребрики та влаштовують велодоріжку. Також замінюють хідники, на які районна адміністрація отримала 2,5 млн грн з міського бюджету. Окрім цього, на висадку дерев мешканці мікрорайону зібрали понад 48 тис. грн. [1]«Ще одна частина міста стає більш комфортною для мешканців. Облаштовуємо хідники, велосипедну доріжку. Головне – що ми робимо це спільно з мешканцями. Мешканці долучились і за кошти мешканців будуть висаджуватись дерева – більше 40 тис. грн було зібрано, будуть висаджені платани, а також кущі. Дорога зроблена кілька років тому. Зараз робимо хідники, велодоріжку, тут буде новий осередок. Як бачимо, вже фінальна робота по Музею «Територія терору». Це новий музей, який створюється у Львові. Тут житлові будинки і цей район буде мати нове життя. По музею будівельні роботи в основному вже виконані. Зараз важливо – наповнення самої експозиції і концептуальні дискусії в різних середовищах, щоб краще представити період того часу, бо тут десятки тисяч людей і життя втрачали, і проходили через складні умови, які були спеціально створені для поневолення людей різних національностей. Окремо кошти були на хідники, окремо на велодоріжки. Тут роботи залишилось не багато. По хідниках роботи будуть завершені за півтора-два тижні. По велодоріжці залишилась ще частина під мостом, це також буде протягом 10 днів завершено. Тут буде висаджено більше 40 платанів і багато кущів. Аварійні дерева зрізали», - розповів Андрій Садовий, міський голова Львова. Роботи з реконструкції стартували 27 серпня. За цей час на ділянці від вул. Під Дубом до вул. Липинського зрізали 24 дерева, 14 з яких – аварійні. Натомість обіцяють висадити 360 низькорослих кущів та 32 нові дерева – платани. Як розповідають в департаменті розвитку, одне таке дерево коштує 1400 грн. Щодо кущів, то тут планують сформувати лінію, завдовжки 180 м, по 2 саджанці на метр. Наразі зупинилися на пухиропліднику, ціна якого в середньому складає 80 грн за одиницю. «Цьогоріч кожній районній адміністрації місто виділило трохи менше 100 тис. грн на озеленення вулиць. Саме за ці кошти і мають закуповувати нові дерева. Однак вийшло так, що у Шевченківському районі паралельно з ремонтом на пр. Чорновола, реалізують ще один великий проект благоустрою – облаштування скверу на вул. Хмельницького, де також мають висаджувати дерева. Відтак, грошей на пр. Чорновола бракує. На озеленення ділянки від вул. Хімічної до Під Дубом потрібно 73,6 тис. грн, тобто більшу частину бюджету озеленення району. Звісно, можна просити про збільшення бюджету, але на це потрібно багато часу. Таким чином, було розпочато збір коштів на дерева серед мешканців району – для цього активісти відкрили окремий банківський рахунок. Натомість, кущі за бюджетні кошти закуповуватиме районна адміністрація», – пояснив Олександр Шутюк, працівник департаменту розвитку та експерт з озеленення. Загалом, на дерева було потрібно 44,8 тис. грн. Станом на сьогодні, зібрано 48,45 тис. грн. Щодо велодоріжки, то вона пролягатиме від вул. Липинського до вул. Під Дубом, по 700 м в обидві сторони. За словами радника міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олега Шміда, станом на сьогодні зроблено орієнтовно 30% необхідних робіт. «Це надзвичайно важлива велодоріжка, оскільки з’єднуватиме вже готові ділянки в центрі та на Збоїщах», – підкреслив він. Так, за прогнозами, до кінця року у Львові буде близько 70 км велодоріжок (станом на зараз – близько 45-50 км). Місто отримає відреконструйований пр. Чорновола до середини жовтня. Саме цей час є оптимальним для висадки нових дерев. [1] http://novyny.lviv.ua/wp-content/uploads/2015/10/009.jpg

Останні новини