Вересень 2015 Архів

19:58

Сьогодні на сесії проголосували за надання адміністративно-господарському управлінню Львівської міської ради в оренду нежитлових приміщень на просп. Червоної Калини, 72-а. Нагадаємо, незабаром відбудеться відкриття оновленого територіального підрозділу ЦНАП на Сихові. Нове та більше приміщення, зручне розташування та розширений спектр послуг – у новому офісі на Сихові. Новий Центр працюватиме за зручним шестиденним графіком роботи, без перерви на обід, та прийматиме документи у середу і четвер до 20.00. Центр надання адміністративних послуг працює в 6 районах міста Львова. Після відкриття нового офісу на Сихові очікується відкриття наступних територіальних підрозділів у Личаківському та Залізничному районах.

19:56

Поки тривають роботи з консервації залишків синагоги «Золота Роза», фахівці беруться і до облаштування сусідньої території Бейт Гамідрашу (Будинку Навчання) – аби закінчити перший етап проекту до кінця року.  «Простір Синагог» – це ініціатива, спрямована на вшанування історії євреїв у Львові, усвідомлення трагедії Голокосту, візуалізацію спільного минулого та творення нових меморіально-освітніх просторів у місті. Першим етапом втілення проекту є консервація вцілілих залишків синагоги «Золота Роза», ознакування місця Бейт Гамідрашу (навчального дому), що знаходився поруч, та створення на цій ділянці меморіальної інсталяції «Увіковічнення». Утілення цього етапу створить у центрі міста важливий громадський простір для спілкування та рефлексії. Ідея проекту виникла під час міжнародної конференції у 2008 році, а розробка концепцій та документації, археологічні дослідження, пошук найкращих матеріалів для облаштування простору (та можливість їх виготовлення в Україні) почалися у 2010 році. Очікується, що територія Бейт Гамідрашу стане тихим зеленим місцем, місцем спілкування, порозуміння та рефлексій. «Фундаменти будівлі ознаковуються за допомогою світлих елементів, кожен з яких виконано за окремим проектом, щоб ретельно відтворити місце розташування Бейт Гамідрашу. Зелена зона додасть відповідний настрій, який надихатиме на роздуми та заохочуватиме ділитися спогадами і слухати їх. Це також місце для діалогу – з минулим і між сучасниками», – розповідають ініціатори проекту. Бейт Гамідраш – це дім навчання, який був розташований між «Золотою Розою» та Великою міською синагогою. Спершу Бейт Гамідраш був дерев’яною будівлею, а в 1797 році на її місці вимурували нову цегляну споруду. На горішньому поверсі була опалювана бібліотека та навчальні приміщення, а на першому – зал для молитви. Спланований так, як і в синагозі, він був основним місцем у цілій споруді та простором, де чоловіки вивчали священні тексти, їх інтерпретації та молилися.

19:48

Львівський регіональний центр з гідрометеорології попереджає, що 2 жовтня у м. Львові вночі та вранці на поверхні ґрунту та в повітрі будуть заморозки 0-2º. А завтра, 1 жовтня, синоптики обіцяють без опадів. Вночі та вранці слабкий туман. Вітер північно-східний 5-10 м/с. Температура повітря вночі становитиме 2-4° тепла, вдень 15-17º тепла. 2 жовтня: малохмарна погода. Вночі та вранці місцями туман. Вітер західний 5-10 м/с. Температура повітря вночі буде 1-6º тепла, місцями на поверхні ґрунту та в повітрі заморозки 0-2º, вдень 14-19º тепла. 3 жовтня: мінлива хмарність, без опадів. Вночі та вранці місцями туман. Вітер західний 5-10 м/с. Температура повітря вночі становитиме 2-7° тепла, вдень 16-21º тепла.

19:46

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка проінспектував стан ремонтних робіт, які тривають на дорозі державного значення Львів-Радехів-Луцьк. Ремонт цієї автодороги розпочався завдяки коштам, що надійдуть від перевиконання щомісячних планових митних надходжень, які зібрано на території Львівської області. «Сьогодні за рахунок цих коштів ми ремонтуємо дві дороги: Сколе - Славське та Львів - Радехів - Луцьк, де ми, до речі, відремонтували уже 11 кілометрів шляху. Обсяг робіт виконано орієнтовно на понад 30 мільйонів гривень. Загальна вартість ремонту дороги Львів-Луцьк становить майже 190 мільйонів гривень. Роботи тривали згідно із планом. Проте сьогодні надійшла неприємна звістка з ДФС України щодо збільшення планових обсягів митних надходжень для Львівщини. А це означає, що у такий спосіб фіскальна служба хоче позбавити Львівщину коштів, які ми планували скерувати на ремонт доріг». За словами Олега Синютки, очікується, що у вересні перевиконання щомісячних планових митних надходжень становитиме 110-120 млн грн. Відповідно, до обласного бюджету на ремонт доріг мало надійти 55-60 млн грн. «Вважаю, що вимога ДФС водночас є саботажем ініціатив Президента України і шахрайством по відношенню до підприємців, котрі збільшили обсяги митних сплат для того, щоб отримати добрі дороги, - додав Олег Синютка. - Я сьогодні звернувся із цією проблемою до міністра фінансів України та до голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики. Сподіваюся, що це неподобство, яке планує зробити ДФС України, зупинять посадові особи держави». Нагадаємо, що Президент України підписав Закон, згідно із яким ремонт доріг державного значення у чотирьох областях України здійснюватиметься за рахунок 50% коштів, які надійшли від перевиконання загального обсягу митних платежів. Експеримент, окрім Львівської, запроваджено у Волинській, Чернівецькій та Одеській областях. На Львівщині за рахунок цих коштів заплановано відремонтувати три автодороги: Львів - Радехів - Луцьк (Н-17), ділянки Львів - Сколе автомобільної дороги загального користування державного значення Київ - Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород) (М-06) та автомобільної дороги загального користування державного значення Сколе - Славське (Т-14-24).

19:41

У четвер, 1 жовтня, у Львові розпочнеться XXI Міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти». За словами директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Христини Береговської, цьогоріч організатори поставили перед собою нову мету – відкритість до експерименту. «Події фестивалю проходитимуть у нових форматах: марафон, кава з композиторам, ніч з музикою, майстер класи, - розповіла Христина Береговська. - В межах фестивалю відбудеться 12 світових прем'єр у виконанні іноземних та українських композиторів. Фестиваль вражає географією закордонних гостей-виконавців. Зокрема, учасниками будуть музиканти з Канади, Бразилії, Швейцарії, Німеччини, Австрії та інших країн». Загалом у межах Фестивалю відбудеться 39 музичних і мистецьких заходів. Триватимуть вони упродовж 11 днів. Дві події Фестивалю відбуватимуться в режимі своєрідного марафону, який розпочнеться увечері та триватиме усю ніч. Завершиться Фестиваль концертом Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» під керівництвом відомого диригента та музичного діяча Романа Реваковича.

19:36

У зв’язку з виконанням аварійних робіт з ремонту водопроводу, на ділянці вул. Мазепи від вул. Миколайчука до вул. Грінченка буде обмежено рух транспорту (парна сторона) на період з 21.00 30 вересня до 06.00 1 жовтня. Про це повідомили в управлінні інженерного господарства ЛМР. Роботи проводитиме ЛМКП «Львівводоканал». Львівська міська рада просить мешканців вибачити за тимчасові незручності, пов’язані з виконанням аварійно-відновлюваних робіт.

19:33

Під час засідання сесії рада проголосувала за 3 ухвали щодо внесення змін до Комплексної схеми розміщення МАФів у Львові. Так, у першій ухвалі йшлося про зміну власника у 80 тимчасових спорудах, у яких усе в порядку з дозвільними документами. Проголосувавши, депутати з голосу внесли ще 9 об’єктів – переконують, що там також лише зміна власника. Однак, оскільки зроблено це з голосу, то змоги перевірити правдивість слів депутатів у виконавчих органів не було. Друга ухвала передбачала внесення технічних змін. Скажімо, у зв’язку з реконструкцією пл. Св. Юра чи пл. Митної кілька тимчасових споруд зі Схеми необхідно було перенести в інше місце. Відтак, зміни стосувались лише адреси. Рада проголосувала цю ухвалу без змін. Остання ухвала стосувалась вилучення об’єктів з Комплексної схеми, у зв’язку зі скаргами мешканців, продажем алкоголю тощо. Депутати проголосували за усі подані в тексті ухвали об’єкти, окрім одного – подавши пропозицію з голосу щодо вилучення.

19:29

Сьогодні під час сесії міськради говорили про встановлення пам’ятника Небесній Сотні на Сихові. Як пояснив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, цьогоріч у місті провели конкурс на ідею вшанування загиблих героїв, і пальму першості отримала ідея сестри Надії Савченко, яка запропонувала облаштувати на вул. Кривоноса пішохідний міст як символ єднання українців. «Щодо пам’ятника на Сихові, то підкреслю, що міськрада не має нічого проти вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні окремими громадами міста, однак було б непорядно встановлювати пам’ятник їм в котромусь із мікрорайонів. Чому тоді не на Левандівці, скажімо? Усі ці питання щодо неможливості встановлення такого пам’ятника на Сихові було ґрунтовно обговорено з представниками громадськості мікрорайону. У будь-якому випадку, відбувся конкурс. У ньому виграла ідея Віри Савченко щодо створення пішохідного моста у Львові в пам’ять про Небесну Сотню. На черзі – конкурс на найкращий проект такого моста», – зазначив головний архітектор Юліан Чаплінський.

19:25

Завтра з 8.00 до 21.00 на вул. Сихівській (з’їзд з вул. Зеленої до просп. Червоної Калини) проводитимуть дорожньо-ремонтні роботи, у зв’язку з чим ділянка вулиці буде непроїзною. Відтак, за інформацією управління транспорту та зв’язку ЛМР, міські автобусні маршрути №47, 13, 14, 19, 23, 26, 35, 37, 38, 40 та 46 здійснюватимуть об’їзд вулицею Зубрівською без тривалих зупинок, а маршрути, які курсують вулицею Кавалерідзе до вул. Сихівської, об’їжджатимуть вулицею Антоненка-Давидовича. Окрім цього, кінцеві зупинки міських автобусних маршрутів №16 та 41 будуть тимчасово перенесені до кінотеатру ім. Довженка. На місці проведення робіт встановлять відповідні дорожні знаки, бар’єри та конуси. Об’їзд ділянки здійснюватиметься іншою смугою. Виконавець – ТзОВ «Онур». Львівська міська рада просить вибачити за тимчасові незручності, пов’язані з проведенням необхідних робіт.

19:23

Завтра о 16:00 на міні-футбольному майданчику (вул. Тернопільська, 13А) відбудеться перше офіційне тренування проекту ФК «Шахтар» у м. Львові «Давай, Грай!». Проект передбачає заняття масовим аматорським футболом дітей, віком від 8 до 12 років. Залучені тренери-волонтери Львівського університету фізичної культури і тренер-волонтер від ФК «Шахтар» формують групи дітей, які беруть участь у тренуваннях і аматорських турнірах. Тренування проводяться за спеціально розробленою програмою дитячих тренерів Академії ФК «Шахтар». Від ФК «Шахтар» надається спортивний інвентар: м'ячі, маніжки, футбольні конуси, свистки, заморозки, насоси, сітки. Для тренерів-волонтерів передбачено фірмове екіпірування з логотипами Клубу, а також спеціально розроблена мотиваційна програма. За майданчиком закріплений адміністратор проекту, який стежить за порядком на майданчику, веде облік дітей, формує нові групи для тренувань, адмініструє тренувальний і змагальний процес. Записатися в проект і приступити до тренувань запрошуються всі охочі, віком від 8 до 12 років, незалежно від навичок гри в футбол та фізичної підготовки (за відсутності медичних протипоказань до фізичних навантажень).

19:19

Уже близько місяця, у рамках проекту «Модернізація центрального теплопостачання м. Львова», на вул. Науковій тривають ремонтні роботи із заміни тепломережі. Завершити їх обіцяють в п’ятницю, а відновити подачу теплої води для мешканців – у суботу. Станом на сьогодні виконано 95% необхідних робіт. Про це сьогодні під час брифінгу розповів головний інженер ЛМКП «Львівтеплоенерго» Володимир Штейбарт. «Матеріали, техніка та кваліфіковані працівники у нас є. Жодних проблем у виконанні робіт немає. Підкреслю, що якби ми зараз не замінили цю мережу, то 116 будинків в районі вул. Наукової, Пулюя та Тролейбусної могли б залишитись без опалення. Тобто, зараз питання аварійних зупинок практично буде вирішене», – зазначив він. Одним із пунктів Проекту передбачено заміну застарілих магістральних мереж на вул. Драгана, Луганській та 2 ділянках вул. Наукової. На сьогодні роботи тривають на усіх відрізках. Загалом, на двох ділянках буде замінено 1780 метрів труби. Вартість робіт становить 23 млн  грн. Ці ділянки тепломережі збудовано в 1973 р. Міська каналізаційна мережа, маючи незначну глибину залягання, не в змозі забезпечити дренаж. У зв'язку із зовнішньою корозією труб, на відрізках цих мереж частішали зупинки роботи, що потребувало ремонту для усунення аварійних поривів тепломереж. За останній рік тут було 8 поривів. Усі 2 ділянки містять велику кількість камер із засувками, спускниками та компенсаторами, які потребували реконструкції (а в деяких випадках – нового будівництва) та нового обладнання, з огляду на їх застарілість, а також монтажу нових попередньо ізольованих труб. Наявні підземні трубопроводи на цих двох ділянках прокладені у збірних бетонних каналах 2500×1200 мм на ковзних опорах. Вони, зазвичай, розташовані під тротуарами, що полегшить організацію робіт без порушення автомобільного руху. Однак у деяких випадках можуть встановлюватись під проїзною частиною. Заміна цих ділянок теплової мережі дасть можливість вирішити проблему підтоплення каналів і покращити їх дренаж та забезпечить надійне і стабільне теплопостачання. Нагадаємо, ЛМКП «Львівтеплоенерго» подало запит до Європейського банку реконструкції та розвитку щодо надання кредиту на підтримку Програми пріоритетних інвестицій з енергоефективності інфраструктури ЦТ. Програму розроблено, зокрема, для заміни окремих ділянок застарілих мереж – магістральних трубопроводів, які мають стратегічне значення. Підвищення якості й надійності теплоізоляції, а також зменшення діаметрів дозволить зменшити втрати тепла на відповідних ділянках. Згідно з Кредитною угодою та Договором гранту, які підписані 13 червня 2013р між ЛМКП «Львівтеплоенерго» та Європейським банком реконструкції та розвитку, ЛМКП «Львівтеплоенерго» отримує 20 млн євро кредиту від ЄБРР і 10 млн євро гранту від фонду Е5Р. Роботи виконує підрядна організація ТзОВ «Прогрес-92», Корпорація «Енергореурс-Інвест», ТзОВ «Енергоресурс-Монтаж».

8:54

5 жовтня 2015 року о 16.00 у приміщенні юридичного факультету Львівської комерційної академії (ауд. 201), що за адресою вул. І.Франка, 68, відбудеться відкриття першої в Україні медико-юридичної клініки як структурного підрозділу юридичної клініки «Про боно» Львівської комерційної академії. Відкриття приурочено до 10 жовтня – Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги. Ініціатива створення клініки належить кафедрі медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, ЛОБФ «Медицина і право». Діяльність провадитиметься у партнерстві з Львівською комерційною академією, Лігою студентів-правників ЛКА, Комунальною 4-тою міською клінічною лікарнею, за сприяння Міжнародного фонду «Відродження». Консультування відбуватиметься з 6 жовтня 2015 р., з вівторка до четверга, щотижня, з 16.00 до 18.00. Сфера діяльності клініки – правові питання забезпечення прав людини в сфері охорони здоров’я. Окремим напрямом буде надання безоплатної правової допомоги в царині паліативної допомоги. Клініка створена з метою захисту прав людини у сфері охорони здоров’я і забезпечення практичного сегменту навчання з дисципліни «Медичне право України» студентів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Львівської комерційної академії. У клініці студенти-правники, спільно зі студентами-медиками, під керівництвом викладачів надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу (надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації).

8:50

З 3 по 4 жовтня в районі смт. Східниця Федерація автоспорту України та Галицький автомобільний клуб за сприяння Львівської міської ради та Львівської облдержадміністрації проводять ІІІ етап Чемпіонату України з авторалі Rally Galicia, який цього року відрізняється новими швидкими трьохмірними гравійними доріжками. На старт змагань виїдуть близько 40 потужних повноприводних ралійних автомобілів лідерів Чемпіонату України. За словами організаторів, спеціально для глядачів в центрі Східниці буде облаштовано Парк Сервіс ралі (зона обслуговування спортивної техніки), де можна буде зблизька побачити ралійну техніку та подивитись на роботу механіків впродовж двох днів, окрім цього для зручності глядачів будуть облаштовані зони харчування, а також фан-зони вздовж спецділянок. Перед початком етапу Rally Galicia 2 жовтня в смт. Східниця відбудеться V Етап Чемпіонату України з гірських гонок «Львівський стандарт», який відбудеться на перевалі Борислав-Східниця. Під час тренувань з 8.00 до 10.00 військові, які були у зоні АТО, матимуть змогу у якості штурмана проїхатись на ралійних бойових автомобілях. 3 жовтня з 17.00 до 18.45 на перевалі Борислав-Східниця відбудеться Супер спецділянка ралі, де глядачі матимуть можливість зблизька спостерігати за напруженою боротьбою лідерів Чемпіонату України. Після цього етапу відбудеться урочиста церемонія відкриття змагань. 4 жовтня відбудеться змагання на спецділянках в районі Східниці. Під час змагань буде проводитись збір коштів на закупівлю необхідних медикаментів для учасників АТО.

19:54

Сьогодні, 29 вересня, урочисто відкрила свої двері для малих та дорослих львів’ян оновлена після капітального ремонту, який здійснено за кошти міського бюджету, бібліотека-філіал №11 Централізованої бібліотечної системи для дітей м. Львова (вул. Городоцька, 73). Мікс-бібліотека «На дві половини» – не тільки нова назва з нагоди 60-річного ювілею, а й створення нових підрозділів – «Компаньйон-простору» та «Контакт-території», які відображають нову концепцію сучасної бібліотеки для дітей. «Книжка розвиває і дає нові знання, нову інформацію, вона тренує. Комп’ютер - це статична річ, тому дай Бог, щоб ви заходили в бібліотеку не тільки для того, щоб підготуватись до написання твору і переписати з книжки якусь інформацію, щоб дійсно ви знаходили цікаві книжки для читання. Ми в цьому році хочемо суттєво оновити наші бібліотеки і тому додатково до тих коштів, що в нас є, передбачили ще 500 тис. грн, щоб закупити в бібліотеки нові надсучасні книжки, можливо і ті, які в цьому році були на Форумі видавців. Зараз завдання наших бібліотекарів і управління культури, щоб вони спрацювали дуже швидко, щоб завтра ми це питання поставили на сесії», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова. Також мер подарував у колекцію бібліотеки копію «Букваря» Івана Федорова. «Зараз дуже модно створювати креативні квартали – місця, де люди не просто живуть - місця, де люди творять, читають і вигадують щось неймовірне, і насправді часто нам здається, що це якийсь закордонний досвід, якого ми не маємо, але якщо озирнутись навколо, побачимо, що ми маємо вже на старті дуже гарний креативний квартал. Навпроти є театр Лесі Українки, який стоїть на початку дуже цікавого проекту, там буде не тільки театр, там буде багато різних культурних проектів, де ви будете мати доступ до цього і театр буде відкритим домом. Маємо навпроти школу і звичайно, що лідером в цьому кварталі може бути тільки бібліотека, адже ви маєте зараз більше можливостей та досвіду», - розповіла Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР. Комфортне середовище, інноваційні послуги, креативні проекти – все це можуть побачити та відчути мешканці Городоцької та прилеглих вулиць. Бібліотека стане майданчиком для комунікації членів місцевої громади різного віку: малечі можна відвідати «літературний сніданок», батькам – зустрітись з фахівцями різного профілю в бібліотечній агенції «Родинна бібліопоміч». Діти та підлітки також зможуть втілити свої творчі фантазії у студії «Зернятко» та гуртку «Умійки-розумійки», громадські активісти – запропонувати, обговорити та втілити ідеї й пропозиції щодо розвитку бібліотеки. Центр вільного доступу до Інтернету розширює спектр послуг: вільний безкоштовний доступ до інформаційних сервісів Інтернету, навчання основам комп'ютерної грамотності, скайп-спілкування, online-реєстрація Українського центру оцінювання якості освіти для участі в ЗНО; тренування зі складання тестів ЗНО в електронному режимі та інші. Нова бібліотека презентує новий культурно-освітній проект для підлітків «Городоцька. Урбаністичні обриси». Разом з потужним партнером – Центром міської історії Центрально-Східної Європи будуть організовані майстер-класи, зустрічі-інтерв’ю, екскурс-тури та школа-майстерня «Городоцька. Крок за кроком». В програмі «Дня приємних несподіванок» – святковий літературний сніданок, Street-панорама «Крізь час», флеш-променад «Вас запрошує мікс-бібліотека «На дві половини» та зустріч з громадою мікрорайону «За чаюванням».

19:46

8-9 жовтня на стадіоні «Арена-Львів» відбудеться XV Міжнародний економічний форум, який цьогоріч пройде під гаслом «Україна сьогодні: інвестиції, бізнес, відповідальність». Учасниками заходу стануть підприємці з України, Польщі, Словаччини, Німеччини, Угорщини, Латвії, Австрії, Канади, Туреччини, Узбекистану. Форум є своєрідним майданчиком для бізнесу як Західної, так і всієї України, в межах якого відбудеться підписання низки важливих угод та меморандумів. Про це 29 вересня на прес-конференції розповів директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської облдержадміністрації Василь Лозинський. «Ми хочемо показати Львівщину як безпечний регіон, де влада робить все для комфортного ведення бізнесу, - підкреслив Василь Лозинський. - У межах форуму заплановані конференції щодо створення та розвитку індустріальних парків у регіоні, зокрема буде презентовано майбутні індустріальні парки в Яворові і Новому Роздолі. Досить цікавою буде дискусія у галузі туризму, на якій представлять туристичний потенціал Львівської області. Також обговорюватиметься питання відновлювальної енергетики та сучасних технологій енергоефективності». На форумі вже традиційно відбуватиметься конкурс «Обличчя міста Львова 2015». За словами віце-президента Львівської торгово-промислової палати Володимира Коруда, під час цього заходу відзначать кращих підприємців. А для зацікавлених у встановленні ділових контактів проходитиме Міжнародна біржа контактів «Бізнес-партнерство 2015».

19:42

10 жовтня з 11:00 до 18:00 у Львові на Чортових скелях відбудеться Gorgany outdoor mini – fest Львів. Кожен із відвідувачів матиме можливість активно відпочити та цікаво провести свій вихідний день. І як зазначають організатори, їхати далеко зовсім не потрібно. На фестивалі кожен зможе позмагатися або спробувати себе у скелелазінні, спортивному орієнтуванні, на слеклайні та boulder-table. А також здійснити подорож у часі під час конкурсу на найкращий ретро-табір. «Умови дуже прості: просите у ваших батьків, бабусь, дідусів старе туристичне обладнання: намети, рюкзаки, спальні мішки, казанки і створюєте свій ретро-табір, такий собі своєрідний музей старих речей. Якщо ще й знайдете туристичний одяг того часу – то ціни Вам не буде! Журі оцінить старання і отримаєте корисні призи від магазину туристичного спорядження Gorgany.com», - повідомляють організатори. Розваги будуть не тільки для дорослих, але і для дітей: скелелазіння під наглядом досвідченого інструктора, легкоатлетичний майданчик та дитяча смуга перешкод. А якщо ще залишаться сили, то волейбол, фрізбі, бадмінтон, велоорієнтування для початківців саме те, що потрібно. Можливість влаштувати пікнік на природі або й приготувати щось смачненьке у своєму власному ретро-таборі. «Це дуже хороша можливість провести свої вихідні весело та з користю. Чудово, коли батьки разом із дітьми мають змогу активно відпочити, де кожен зможе знайти якесь цікаве заняття для себе. Було б добре проводити такий фестиваль кожні вихідні», - додав Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту.

19:37

Станом на 06:00 29 вересня, з 9 осіб (з них 1 дитина), яких після святкування дня народження 19 вересня на вул. Вернадського було госпіталізовано до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні, на стаціонарному лікуванні перебуває 9 осіб з симптомами гострої кишкової інфекції, харчової токсикоінфекції, у трьох осіб лабораторно підтверджений діагноз «Salmonella enteritidis». Стан потерпілих – середньої важкості. Потерпілим пацієнтам в стаціонарних умовах проводиться повний комплекс клініко-лабораторних обстежень, надається необхідний об’єм медичної допомоги, відповідно до клінічних протоколів МОЗ України. Протиепідемічні заходи продовжуються.

19:33

Німецька компанія NextBike Україна, за сприяння Львівської міської ради, монтує перші 5 терміналів системи муніципального велопрокату: на пл. Ринок, біля бізнес-центру «Технопарк» (вул. Героїв УПА), Аквапарку (вул. Княгині Ольги), Львівського національного університету імені І.Франка (вул. Університетська) та Національного університету «Львівська Політехніка» (вул. Чупринки-Бандери). Кожен термінал укомплектовують 10-12 велосипедами. Муніципальний прокат велосипедів NextBike – це комерційний проект німецької компанії та її українських партнерів. Компанія має великий досвід велопрокату в багатьох європейських містах. В Україні ж вона вирішила розпочати зі Львова. «Це свідчить про те, що наше місто викликає у німецьких партнерів довіру щодо розвитку веломережі та популярності велосипеда як виду транспорту. Окрім цього, муніципальний прокат дасть сильний поштовх розвиткові велоруху у Львові, оскільки велосипед стане доступнішим для тих людей, які або не можуть собі дозволити його купити, або не мають де його тримати: усі ці перешкоди системою повністю нівелюються. Окрім цього, користувач може залишити орендований велосипед на будь-якому терміналі NextBike і спокійно займатися своїми справами, не турбуючись про його безпеку. Також непотрібно дбати про ремонт – це справа технічного персоналу», – відзначає радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід. За словами співзасновника компанії NextBike Україна Остапа Буденкевича, аби скористатися послугою, необхідною буде реєстрація користувача в системі на сайті nextbike.com.ua. Створюючи акаунт, потрібно буде надати певні особисті дані – замість того, аби щоразу показувати паспорт, – та вказати бажаний тариф. Найбільш економічно вигідним буде тариф на рік, підкреслює він. Послуги прокату оплачуватимуться через спеціальну картку або з мобільного телефону. Самі картки надійдуть у продаж незабаром, про що повідомлять додатково. Ціна місячного поповнення – 120 гривень, тобто вартість 1 години користування велосипедом становить лише 4 гривні, до того ж користувачам надається додатковий бонус – безкоштовні півгодини на день. «Тобто, студент, який встигає за 15 хвилин доїхати до місця навчання і за той же час повернутися назад, не сплатить з картки ні копійки, що дасть йому можливість акумулювати кошти на якісь довші поїздки в наступні дні. Якщо ж користувач їздить більш ніж 1,5 год на день, то карточку доведеться поповнювати частіше, ніж раз на місяць», – пояснює Остап Буденкевич. Важливо також відзначити, що муніципальний прокат велосипедів розрахований більше на мешканців міста, аніж на туристів, оскільки разовий прокат буде коштувати дорого – 50 грн за годину. Організатори пояснюють це тим, що в ціну вже закладено можливі ризики щодо поломок, пошкоджень абощо випадковими людьми. Тому навіть туристам, які прибувають до Львова на 3 дні, буде вигідніше купувати місячну картку. Запрацюють встановлені термінали в межах 2 тижнів-місяця. Загалом NextBike Україна планує довести їх кількість до 22. Очікується, що це буде зроблено до березня 2016 року.

19:25

Підтримуємо місцевого виробника. Упродовж 6 днів, з 1 до 6 жовтня, у приміщенні Палацу мистецтв вже увосьме пройде щорічна виставка-ярмарок «Львівський товаровиробник». Основною метою заходу є підтримка та популяризація місцевого виробника, ознайомлення мешканців і гостей міста з товарами львівських підприємств. До слова, цього разу до ярмарку долучиться велика кількість нових підприємств. Загалом, участь візьме рекордна кількість учасників – 75 компаній та ярмарок ручної роботи, що охоплює 21 представника маленького бізнесу. Відтак, це вперше виставка-ярмарок займатиме 2 поверхи Палацу мистецтв. Особливу увагу цьогоріч організатори приділили соціальному підприємництву. «Цього року трохи змінився формат, з’явилися нові ідеї. Ми змогли суттєво розширити цей проект, долучили дуже багато соціальних підприємців – маленьких підприємців різних видів діяльності. Тобто, якщо раніше ми в основному говорили про великих виробників, то сьогодні це й маленькі виробники. Для Львова соціальне підприємництво – це новий вид підприємницької діяльності, він цікавий та стрімко розвивається», – підкреслює керівник міського управління економіки Вікторія Довжик. Так, соціальне підприємство «Рукомисли» проведе безкоштовний майстер-клас із виготовлення автентичних виробів з натуральної вовни, а СП «Горіховий дім» почастує відвідувачів смаколиками. Не обійдеться й без великої кількості майстер-класів для дітей та дорослих – від створення квітів за допомогою техніки орігамі і до роботи на гончарному крузі. Також у рамках заходу відбудуться семінари, тренінги (зокрема – «Вчимось бізнесу», круглі столи, презентації, дегустації, нагородження переможців конкурсу дитячого малюнку «Купуй львівське!», у якому цьогоріч взяло участь 770 учнів молодших класів міських шкіл, покази мод та нагородження 100 найкращих підприємців Львівщини, презентація дерев’яного конструктора для дітей, а також зустріч підприємців з депутатом ВРУ для обговорення актуальних питань нової податкової реформи, подання своїх пропозицій та зауважень щодо неї. Окрім цього, на виставці-ярмарку вперше презентують всюдихід від ПАТ «Концерн «Електрон». Як додає Вікторія Довжик, це вже стало хорошою традицією презентувати нову одиницю техніки саме на «Львівському товаровиробнику». Нагадаємо, «Львівський товаровиробник» щорічно відбувається в місті з 2008 року. Торік до виставки долучилось більше 70 підприємств. Співорганізатором разом і Львівською міською радою є також ПрАТ «Гал-Експо».

13:48

У вівторок, 29 вересня, у Палаці Потоцьких урочисто відкриють I Міжнародний літературний фестиваль «Галицька осінь». Про це повідомила заступник директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації Мирослава Туркало. «Учасники фестивалю – відомі поети з Республіки Польща і України, - розповіла Мирослава Туркало. - Формат фестивалю передбачає безпосереднє спілкування молоді із письменниками. Фестиваль започатковано задля активізації творчого потенціалу молоді, виявлення талановитих молодих поетів, створення умов для творчої самореалізації та публікації творів молодих поетів». Крім того, у рамках фестивалю відбудеться круглий стіл «Андрей Шептицький і Олександр Фредро – величні постаті українсько – польського порозуміння», а також спільна виставка графіка Артура Грабовського та фотографа Володимира Гарматюка. Фестиваль відбувається за сприяння обласної державної адміністрації, департаменту з питань культури, національностей та релігій, підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Львові. Захід розпочнеться о 15:00.

Наступна сторінка »
Останні новини