Серпень 2015 Архів

20:16

13 серпня 2015 року департамент освіти і науки облдержадміністрації спільно з Сектором кримінальної міліції ГУМВС України в рамках Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» та загальнодержавного оперативно-профілактичного заходу «Літо-2015», провели профілактичні лекції та бесіди з дітьми у дитячих оздоровчих таборах «Ровесник» Сокальського району та у таборі «Росинка» Жовківського району з метою попередження травмування, нещасних випадків на воді, а також з метою формування здорового способу життя, про шкідливий вплив уживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Головний спеціаліст відділу соціального захисту і виховання департаменту освіти і науки Юрій Савчин розповів, що в рамках вже традиційно розпочатого із середини серпня профілактичного заходу «Урок» та завершального етапу оперативно-профілактичного заходу «Літо-2015» організовано перегляд рекомендованих фільмів щодо профілактики наркоманії та алкоголізму серед учнівської молоді. Після перегляду з учасниками заходу було проведено обговорення цих важливих проблем та роз’яснення правил безпечної поведінки, профілактичні бесіди щодо правил безпечного користування інтернетом. Як повідомила Марта Лєсна, начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України у Львівській області в рамках завершальної загальнодержавної оперативно-профілактичної операції «Літо-2015» у проведенні спортивно-культурних масових заходів під назвою хортинг інструктором для навчання правильного веслування на човні у оздоровчо-лікувальному комплексі «Ровесник» було залучено більше 380 дітей, а у таборі «Росинка» близько 100 дітей. З метою належного проведення заходів за кожним оздоровчим закладом (табором) закріплено відповідального працівника СКМСД. Нагадаємо, що з червня по серпень 2015 року на території Львівської області проводиться оперативно-профілактичний захід «Літо-2015». До проведення заходів були залучені усі територіальні підрозділи ОВС відповідно до своєї компетенції. Основною метою заходу є забезпечення безпечного відпочинку дітей, попередження вчинення ними і стосовно них кримінальних та адміністративних правопорушень, профілактики бездоглядності та інших негативних явищ у дитячому середовищі у період літнього оздоровчого сезону.

20:06

Як повідомили в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР, вчора у Львові було зафіксовано пожежу сухої трави та пожежу торфу. Відтак, пожежі сухої трави зафіксовано 17 серпня на вул. Любінській, 107, на площі 30 кв. м. Пожежі торфу зафіксовано 17 серпня на вул. Шевченка. Горіння торфу відбулось окремими осередками загальною площею 15 кв. м.

20:01

Цього року найстарішій броварні України - легендарній Львівській пивоварні - виповнюється 300 років. На честь ювілею ТМ «Львівське» підтримує та запрошує усіх шанувальників пива на грандіозний фестиваль, що відбудеться 22-23 серпня у Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького. Львівська пивоварня - найстаріша пивоварня у Львові та Україні з 300-річною історією. З давніх-давен тут варилося славне львівське пиво, завдяки якому стародавнє місто поступово перетворилося на пивну столицю нашої країни, а львівські пивні традиції стали частиною європейської пивної культури. Саме тому гості цьогорічного фестивалю зможуть познайомитися ближче з культурними особливостями та пивними традиціями Львова та Європи: скуштувати різні українські й іноземні сорти пива та страви, дізнатися про пивні ритуали, послухати та потанцювати під гарну живу музику відомих колоритних українських та іноземних гуртів. Відвідувачі свята зможуть взяти участь у кулінарних майстер-класах та спробувати свої сили у приготуванні страв з пивом чи до пива. Окрім того кожен матиме можливість зробити багато яскравих та нестандартних фото на пам'ять у різноманітних фотозонах. Зі сцени гостей заходу розважатимуть відомі ведучі - Фагот та Фоззі (гурт «ТНМК»). Впродовж двох днів фестивалю заплановано виступи відомих виконавців та гуртів: DZIDZIO, Брати Гадюкіни, Babylon Circus (Франція), J.B.O. (Німеччина), ТНМК, MAD HEADS, GIPSY SKA (Бельгія) та інші. Свято буде проходити на території парку Б.Хмельницького. Вартість за вхід на фестиваль буде символічною - лише 20 гривень, виручені кошти будуть витрачені на благодійність.

19:51

З 10 до 13 вересня у нашому місті відбудеться найбільша книжкова подія року – 22-й «Форум видавців у Львові», який традиційно пройде у Львівському палаці мистецтв. Цього року на підтримку Форуму місто виділило 120 тис. грн. У програмі Форуму видавців заплановано безліч подій, серед яких можна виділити: • Львівський міжнародний літературний фестиваль • Вручення премії «Найкраща книга Форуму-2015» • Львівський бібліотечний форум, який проводиться спільно з Українською бібліотечною асоціацією. • Благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання» • Ніч поезії і музики нон-стоп. • Гала-концерт конкурсу Молода республіка поетів. • Вперше відбудеться тиждень сучасної драматургії на Форумі видавців. Окрім цього новинкою стане «Дитячий Форум», який включає в себе 400 заходів для дітей та батьків. Заходи відбуватимуться в Національному музеї імені Андрея Шептицького у Львові і Державному природничому музеї. У межах 22 Форуму видавців буде діяти 6 тематичних майданчиків у різних локаціях у центрі міста: Жіноча тема, Кулінарія, Мандри, Нація та едукація, Уроки історії, Фронт і фронтир. Організатори очікують учасників з двадцяти двох країн світу: Білорусь, Велика Британія, Вірменія, Грузія, Естонія, Китай, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Росія, Сербія, Словаччина, Словенія, США, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція. Спеціальні гості Форуму: Еліот Акерман (США), Юрій Андрухович (Україна), Франсуаза Барб Гааль (Франція), Ганс Боланд (Нідерланди), Марек Бьєнчек (Польща), Сергій Жадан (Україна), Оксана Забужко (Україна), Крістіне Кошель (Німеччина), Бей Лінг (Китай), Генрі Марш (Велика Британія), Маріуш Машкевич (Польща), Адам Міхнік (Польща), Катя Петровська (Німеччина), Пітер Померанцев (Велика Британія). 10 % від продажу всіх квитків ГО «Форум видавців» передасть на потреби АТО.

17:27

У неділю, 23 серпня, о 17:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться концертна програма до Дня Незалежності за участю відомих творчих колективів і солістів Львова: провідний соліст Львівської опери Петро Радейко, лауреат першої премії I Міжнародного фестивалю української ретро-музики імені Богдана Весоловського (2015) Ліліана Раврух, Львівський муніципальний хор «Гомін» (художній керівник та диригент Руслан Ляшенко), композитор Михайло Олійник, а від Львівської обласної філармонії – Академічний інструментальний ансамбль «Високий Замок» (мистецький керівник Андрій Яцків). Щодо учасників-гостей, то унікальною нагодою буде знайомство з творчістю Лариси Ковальчук – бандуристки з Австралії. Лариса Ковальчук – професійна бандуристка й співачка. Це перший спільний проект Лариси Ковальчук та Львівської обласної філармонії. За словами мистецького керівника ансамблю «Високий Замок» Андрія Яцківа: «Виконавці розкриватимуть чудову палітру української музики – від українських народних до авторських пісень. Звучатимуть пісні Володимира Івасюка, Анатолія Кос-Анатольського. Прозвучать і пісні з проекту «Повстанське танго». Цим організатори прагнуть підтримати патріотичний дух народу України. Окрім того, на концерті прозвучать твори композитора Михайла Олійника, а також інструментальні твори у виконанні «Високого Замку». Це твори Мирослава Скорика, Анатолія Кіріяка, відомого скрипаля-віртуоза Олександра Божика. Лариса Ковальчук виконає українські народні пісні. Твори у виконанні Петра Радейка добре відомі для львівської публіки, і вже мають своє реноме – пісня «Мамо, не плач», присвячена пам’яті Небесної Сотні, пісні з авторського проекту «Мелодія». Михайло Олійник бере участь у концерті, як піаніст та композитор». Ведучою концерту буде відома на львівських теренах кандидат мистецтвознавства Оксана Король. Концерт триватиме близько півтори години. О 15:30 у фойє філармонії розпочнеться аукціон-презентація, присвячений збору коштів для встановлення пам'ятника Михайлу Вербицькому, автору Гімну України. Гасло цьогорічного святкування Дня Незалежності у Львові – «Країна вартує твоїх зусиль».

17:24

З 1 до 30 серпня у Львові відбувається VII Міжнародний фестиваль єврейської музики «LvivKlezFest – 2015», який проходить під гаслом «Євреї за мир і єдність України!». Фестиваль проходить у багатьох локація міста, зокрема на площі Ринок, площі Арсенальній, у Парк культури та відпочинку ім. Б.Хмельницького, у Львівській обласній філармонії, у Першому українському театрі для дітей та юнацтва та на інших майданчиках. Кожного року організатори Міжнародного фестивалю клезмерської музики "LvivKlezFest" роблять все для відтворення втраченої єврейської культури. «Львів, Lwów, Lemberg, לעֶמבּעֶרִיק… Тонкий аромат свіжозмеленої кави... На вулиці чути українську, польську, вірменську, ідиш… Лунають звуки кафедрального органу, церковний хор заводить канон, пронизливо звучить шофар з «Золотої Рози»... Переплетення культур, релігій, національностей. Так було і, сподіваємось, буде. Цього року ми пропонуємо цікаву, насичену, яскраву програму, протягом місяця будемо знайомити з єврейською музикою, живописом, театральним мистецтвом, національною кухнею. Офіційне відкриття відбудеться у Львівській обласній філармонії концертом всесвітньо відомого джазиста Вадима Неселовського спільно з Львівським молодіжним симфонічним оркестром "ІNSО-Львів". На вас чекають виступи справжніх зірок. З Америки до нас завітає клезмерська рок-група «Голем», яка на підтримку України заспівала «Червону Руту» на Таймс-сквер. Несподіваний дует бандуриста Юліана Китастого зі скрипалем Майклом Альпертом подарує неповторні враження від поєднання народних музичних культур, єврейської та української. Це варто почути, ця музика торкнеться кожного серця… Під час фестивалю проходять екскурсії єврейським кварталом, в цьому році ви познайомитеся з історією єврейського передмістя. Сторінки з життя єврейської громади ви побачите на фотовиставці Вікторії Ковальчук «Стіни розповідають». Театральне єврейське мистецтво представлено моновиставою «Я світу боюся, в якому немає тебе» (Луцьк), трагіфарсом «Соло янгола для всіх» (Одеса), анімаційною драмою «Контрабас» (Львів), ревю «Тільки у Львові» (передвоєнні пісні, танці, скетчі). До програми Фестивалю включено два цікавих літературно-музичних вечори. Перший з них присвячений видатній акторці та режисеру, директору Львівського єврейського театру Іді Камінській, а другий - всесвітньо відомому співаку та кантору Михайлу Александровичу. Звичайно, що ми пам’ятаємо і про наймолодшу групу відвідувачів. На дитячому святі «Цигеле-Мігеле» їх чекає багато розваг. Кульмінацією "LvivKlezFest - 2015" буде неймовірно яскравий гала-концерт за участю всесвітньо відомих зірок клезмерської музики з Ізраїлю, Аргентини, Німеччини, Польщі, США, України, який відбудеться на пл. Ринок. Тут кожен знайде щось особливе для себе, адже розмаїття запропонованих подій вражає», - зазначають організатори. «Лозунг нашого фестивалю - євреї за мир і єдність України. Ми хочемо довести всім, що життя тут продовжується, що нас не перемогти, що ми будемо розвиватись і ніхто нас не здолає», - Ада Діанова, голова оргкомітету фестивалю «LvivKlezFest», директор Благодійного Фонду«Хесед-Ар’є». «Особисто в мене фестиваль пов'язаний з двома асоціаціями: перша це те, що не все так погано, якщо такий захід відбувається. Це той острівець стабільності, який врівноважує усі соціальні, політичні, економічні вибухи, які стаються. А друга асоціація, що це той фестиваль, який розвивається вгадуючи якісь мрії. Колись мені мріялось, щоб фестиваль вийшов за межі музики, щоб там був і театр, і виставки, і література, і майстер-класи. І тут це є», - Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР. Генеральні спонсори фестивалю «LvivKlezFest – 2015»: Американський Єврейський Об’єднаний Розподільчий Комітет «ДЖОЙНТ», Посольство Держави Ізраїль в Україні, Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні, Посольство Федеративної Республіки Німеччина в Україні,Почесне консульство Держави Ізраїль у Львові. Організатори фестивалю «LvivKlezFest – 2015»: Всеукраїнський Єврейський Благодійний Фонд «Хесед-Ар’є». Партнери фестивалю «LvivKlezFest – 2015»: Львівська міська рада, Компанія «Холдинг емоцій «!FEST», Львівська обласна філармонія, Галицька жидівської кнайпа «Під Золотою Розою» та кафе «Ієрусалим».

17:20

Упродовж 22-24 серпня Львів стане платформою для спілкування та обміну досвідом українських архітекторів, дизайнерів, урбаністів та просто небайдужих людей з усієї України. Так, на відвідувачів чекає 3 дні лекцій від експертів, дискусій, конкурсів, ландшафтних інсталяцій та виставок. Долучиться до проведення фестивалю і міський голова Львова Андрій Садовий. Захід відбуватиметься на території довкола Палацу Потоцьких та Палацу мистецтв. Вхід – вільний. Організатори: Агенція з архітектури та дизайну «BzB», журнал «Prima Interior» та Асоціація Ландшафтних Архітекторів України. Захід відбудеться за підтримки Львівської міської ради.

15:46

ТОВ Торговий дім «Тепло», яке акцентували як переможця тендеру із постачання 8600 тонн вугілля для господарств Львівської залізниці, відмовилося від постачання твердого палива. Внаслідок таких дій напередодні осінньо-зимового сезону магістраль ризикує залишитися без засобів для опалення пасажирських поїздів та виробничих приміщень. Львівська залізниця 8 липня акцептувала пропозицію конкурсних торгів від ТОВ Торговий дім «Тепло», відповідно укладання угоди, згідно із законодавством, мало б відбутися у період з 24 липня до 7 серпня 2015 року. Компанія-переможець торгів так і не надала жодної відповіді, хоча магістраль двічі надсилала їй проект договору для підписання до закінчення терміну укладення угоди. Відповідно до закону після відмови переможця Львівська магістраль визначила найбільш економічно вигідну пропозицію конкурсних торгів серед тих, термін дії яких ще не закінчився. Відтак з 25 серпня розпочнеться процедура підписання договору із компанією «Вуглеторфзбагачення», чия пропозиція посіла друге місце у конкурсі. Також аби забезпечити наявність вугілля на початок сезону, магістраль найближчим часом оголосить ще одні торги. Львівська залізниця вбачає непрозорість у діях компанії-переможця. Магістраль турбує те, що підприємства-учасники торгів не несуть жодної відповідальності за фактичний зрив процедури закупівлі, однак залізниця ризикує залишитися без вугілля напередодні зимового сезону. Розкриття конкурсних пропозицій відбулося 10 червня поточного року. Серед семи пропозицій лише три відповідали критеріям, встановленим статтею 16 та вимогам, що встановлені Законом України «Про здійснення державних закупівель» і умовам документації конкурсних торгів та були допущені до подальшої оцінки. За результатами оцінки, найбільш економічно вигідною, тобто з найнижчою ціною, визнали пропозицію конкурсних торгів учасника ТОВ „Торговий Дім „Тепло”. Загальна ціна за постачання вугілля складала 18 мільйонів 442,8 тисяч гривень.

15:26

Упродовж 17 серпня на території 12 районів області та 2 міст обласного значення зафіксовано 27 подій, пов’язаних із пожежами у природних екосистемах, на площі 15,5 га (4 - пожежі торфу на площі 0,013 га, 23 - пожежі сухої трави та стерні на площі 15,4 га). Про це повідомив в.о. директора департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Віктор Борисенко. Пожежі своєчасно ліквідовано пожежно-рятувальними підрозділами Головного управління ДСНС України у Львівській області. Продовжуються роботи з гасіння торф’яних пожеж у 4-х місцях на території Городоцького, Радехівського, Сокальського та Яворівського районів. «За інформацією Львівського регіонального центру з гідрометеорології 18 серпня в північній частині області місцями збережеться надзвичайна пожежна небезпека. Зважаючи на це, департамент з питань цивільного захисту облдержадміністрації вкотре закликає мешканців області припинити спалювання стерні на полях та присадибних ділянках, не допускати підпалів сухої рослинності, лісових насаджень і торфу, дбати про власне життя та здоров'я. Адже наслідком таких дій є не лише шкода довкіллю, що тягне за собою адміністративну відповідальність, але й травмування, каліцтво або смерть винуватців», - підсумував Віктор Борисенко.

14:34

У неділю, 16 серпня, у Музеї народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» вдесяте пройшов міський захід «Свято хліба». Генеральний партнер дійства ПрАТ «Компанія Ензим» (ТМ «Львівські дріжджі») приготувала відвідувачам цінні подарунки та пригостила пампушками. У межах заходу розмістили хлібний та сувенірний ярмарки, були організовані дегустації, виступи музичних колективів, конкурси та майстер-класи для дітей і дорослих. «Компанія Ензим» провела розіграш хлібопічок і пригостила відвідувачів випічкою. Для цього підприємство підготувало 6 000 пампушок. «Для нас «Свято хліба» це один із соціальних проектів, які ми проводимо кожного року у Львові, адже продукція «Компанії Ензим» має безпосередній стосунок до свята. Ми забезпечуємо дріжджами 70% хлібопекарень України, а з 30% нашої продукції випікається хліб Західної Європи. Якщо сказати метафорично, то хліб — усьому голова, а дріжджі — його душа, — розповів Назар Марко, керівник відділу маркетингу ПрАТ «Компанія Ензим». — Ми плануємо і надалі підтримувати «Свято хліба», адже воно вже стало традиційним і улюбленим для львів’ян та гостей міста. Також будемо презентувати свої нові заходи, цікаві для відвідувачів». Організатор щорічного «Свята хліба» — громадська організація «Гільдія приватних пекарів та кондитерів Львівської області». Щороку захід відвідує не менше 10 000 львів’ян та гостей з інших областей, а також делегації з Польщі: «Ідея проведення  «Свята хліба» виникла 10 років тому, і вона не нова. Колись це свято відзначали у Львові, а ми його відтворили. Головна наша мета — вшанувати хліборобську нелегку працю, чи це робота в полі, чи в гарячому цеху. Також сьогодні, коли довкола багато негативної інформації, ми намагаємося дати людям позитивний імпульс, щоб вони не впадали в депресію. А з  «Компанією Ензим» ми працюємо від початку, вона вносить свою як фінансову, так і моральну підтримку», — пояснив Андрій Чубко, заступник керівника «Гільдії приватних пекарів та кондитерів Львівської області». На «Святі хліба» було виставлено короваї та випічку від львівських хлібопекарських підприємств. Один із постійних учасників заходу — ТзОВ «Галицька здоба». «Ми щорічний представник та учасник «Свята хліба». Цього року тут виставлено понад 100 видів хлібобулочних виробів та близько 50-ти видів кондитерських виробів від «Галицької здоби». На цю осінь у нас заплановане розширення лінійки житнього хліба, ми плануємо зробити кілька видів буханців із великим вмістом житнього борошна, — інформував Олександр Пилипчук, представник ТзОВ «Галицька здоба». — Серед цінностей нашої компанії є те, що ми український виробник і підтримуємо українське. Ми впевнені в «Компанії Ензим», в гарантіях якості, яку ця компанія надає, тому в нас навіть немає сумнівів, що «Львівські дріжджі» — найкращі на ринку України». У ході свята «Компанія Ензим» серед відвідувачів розіграла цінні подарунки. Умова конкурсу, в якому взяли участь чоловіки, найшвидше сформувати з тіста плетінку. Переможці отримали хлібопічки. «Моя дружина займається випічкою короваїв, і я, як її чоловік, теж беру в цьому участь. Робота з тістом не є для мене якимись складнощами. Я і за освітою кухар-кондитер. Зазвичай ми надаємо перевагу домашній випічці, а найкраще сходить тісто на «Львівських дріжджах», — розповів призер конкурсу Роман Кубрат. Нагадаємо, «Свято хліба» проводиться з 2005 року.

13:51

Як повідомив начальник відділу комунального господарства Галицької районної адміністрації Микола Захарків, тривають ремонти з відновлення «хвилі» та постаменту пам’ятника Тарасові Шевченку. «Зараз відновлюють першу сходинку п’єдесталу. Скоро знімуть соляні відкладення на статуї та на «хвилі». Роботи плануємо завершити до кінця вересня», - зазначив Микола Захарків. Нагадаємо, перед початком відновлювальних робіт Галицька районна адміністрація зверталася до НУ «Львівська політехніка» про надання рекомендацій щодо техніки виконання робіт з відновлення бетонних і гранітних конструкцій постаменту. «Роботи є складними. Інститут дуже довго обстежував висоли на пам’ятнику, стан самого бетону. Ці експертизи були зроблені для уникнення повторення ситуації із зовнішнім виглядом пам’ятника через декілька років», - розповів заступник голови Галицької районної адміністрації Андрій Зозуля. На виконання реставраційних робіт з міського бюджету виділили 1 млн 190 тис. грн.

9:27

«Країна вартує твоїх зусиль» — цьогорічне гасло Дня Незалежності у Львові. В місті відбудеться чимало заходів на різних локаціях – в центрі міста, в парках. Зокрема, 23 серпня о 12.30 на Личаківському кладовищі відбудеться поминальне віче в пам`ять про загиблих захисників нашої країни. Заупокійна молитва відбудеться на полі почесних поховань № 76, де урочисто піднімуть державний прапор України. 24 серпня відбудеться Акафіст до Пресвятої Богородиці за мир і ласку для України. Спільна молитва розпочнеться о 17.00 на площі перед Оперним театром (пр. Свободи). Виконуватиме Акафіст Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик». Також в парку культури та відпочинку ім. Б.Хмельницького відбудуться фестиваль, майстер-класи, виступи гуртів, благодійний збір коштів. На пл. Ринок (південно-західна сторона) триватиме інтерактивна виставка «Карта України». 22 серпня з 12.00 до 13.30 відбудеться парад в межах заходу «Фестиваль Львівського» за маршрутом: пл. Ринок — вул. Памви Беринди — просп. Свободи — пл. А.Міцкевича — просп. Т.Шевченка — вул. М.Грушевського — вул. І.Франка — пл. І.Франка — вул. Д.Вітовського. Також з 22 серпня до 6 вересня на вул. Леся Курбаса, 3 з 20.30 до 22.00 відбуватиметься 3D-мапінг «Країна вартує твоїх зусиль». 24 серпня з 15:00 до 19:00 запланований благодійний спортивний фестиваль «Молодь, майбутнє, Україна» в Музеї народної архітектури та побуту у Львові (вул. Чернеча Гора, 1). В Левандівському парку (вул. Повітряна) відбудеться захід під назвою «На Левандівці більше хорів». Хори зі Львова виступатимуть із патріотичними піснями. В парку відбудуться спортивні забави та виставка Меморіального музею ім. Р.Шухевича. Серед учасників: Народний дім «Левандівка», ЛКП «Культурно-мистецький центр Супутник», Народний дім «Білогорща». На площі біля бібліотеки «Під спільним дахом» (вул. Симоненка, 10) відбудуться заходи «Площа 12-ти ремесел» - це 12 презентацій ремесел через майстер-класи та виступ оркестру «Сурми Галичини». Заходи триватимуть з 12.00 до 15.00.

Останні новини